Merklappen uit de kast II


Donderdagmiddag 12 juli werd de expositie Merklappen uit de kast II geopend in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Deze keer hangen in de kerk veel merklappen uit de collectie van Liza Bol, aangevuld met andere particuliere merklappen. In totaal zijn er ruim 130 merklappen te zien tot en met 15 augustus 2012. De kerk is geopend van maandag tot en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur en zondags gesloten. De toegang is gratis.


Het is niet de eerste keer dat ik vertel over Liza Bol. Drie jaar geleden leerde ik Liza kennen in Roermond waar zij toen diverse merklappen exposeerde. In deze log lees je over haar. Afgelopen donderdagmiddag heb ik uit het ruime aanbod aan merklappen geprobeerd een keuze te maken om te fotograferen. Overigens was het fotograferen lastig vanwege de weerkaatsing van de prachtige hoge ramen in de kerk en doordat alle merklappen ingelijst zijn. Een reden om enkele details te kiezen.


Liza Bol werd gegrepen door handwerken nadat zij een expositie had bezocht van de vereniging Merkwaardig in Katwijk. Ze begon met het maken van tientallen mandela’s, niet alleen als borduurwerk, maar ook in potlood en olieverf. De laatste twintig jaar heeft het borduurwerk echter de overhand gekregen. Haar nieuwsgierigheid is enorm om dat wat ze ziet en beleeft in borduurwerk om te zetten.


Sinds 1994 maakt Liza jaarlappen. De jaarlappen geven weer wat er in dat betreffende jaar voor Liza belangrijk was. Daarnaast maakte zij diverse themalappen met als onderwerp onder andere Kerstmis, Pasen en de Elfstedentocht.


De jaarlappen staan boordevol wetenswaardigheden. Je blijft kijken en je ontdekt telkens iets nieuws. Het is als het ware een dagboek van het desbetreffende jaar; alleen niet geschreven met pen, maar geborduurd met een kleurrijke draad.


Behalve de jaarlappen, themalappen zijn er ook diverse lappen met geborduurde teksten/gedichten te zien. Kortom, teveel om hier allemaal te laten zien. Het is het beste om zelf een dagje Goes te plannen en de tijd te nemen voor de fraaie merklappen.

15 gedachten over “Merklappen uit de kast II

 1. rtelijk dank voor al Uw inspanningen…steeds maar weer een nieuwe tentoonstelling voor ons verzorgen…Wat een energie

 2. Er is iets mis gegaan denk is…. dus maar even op nieuw…..
  Ik was nog even OP gebleven om te zien welke details je genomen had…… erg leuk. Wat is het toch geweldig in zo´n momnuent een tentoonstelling te hebben dat is allemaal dubbelop, als je in Zeeland op vakantie bent en het is zo regenachtig kan je zodoende toch een hele dag zoet zijn…eerst in de Kerk en daarna nog even in Museum de Bevelanden.. op de boven verdieping even uitrusten bij de video van de Zeeuwse Klederdracht …heel leuk !! en Mevr. van Leijen maar steeds druk om weer een mooie expositie voor ons in elkaar te zetten met haar medewerksters…. Heel Fijn ..Hartelijk danK !!
  Lies Huizer

 3. da’s toch het leuke van merklappen: dat ze verhalen vertellen.
  jij zal je hartje zeker opgehaald hebben aan al dat moois!

 4. Hej Berthi, dit gaat helaas aan mijn neus voorbij. In september ga ik naar Goes, maar wie weet zie ik het nog eens ergens anders. Ik had graag haar collectie merklappen gezien.

 5. Berthi,wat een byzondere manier om gebeurtenissen vast teleggen.In H.z gr.las ik eens over haar mandellas. Veel succes mevr.
  Boll en jy bedankt voor alhet moois.Hannie.

 6. Ook hier in het Noorden zijn prachtige merklappen te zien op een tentoonstelling in het Koetshuis bij de Borg Verhildersum in Leens. Gister heb ik die bezocht en is heel mooi. Henny en Sjoerd Stevan uit Winschoten hebben ook een prachtig boek uitgegeven met als titel: Zwarte Merklappen uit het Oldambt. Echt een schitterende uitgave, waarin niet alleen zwarte merklappen te zien zijn, maar ook in kleur. Echt niet te versmaden om te bezitten.

  Groetjes,
  Roelien Moesker, Hoogker bij Groningen

 7. Wat een leuk idee om jaarlappen te maken. Om zo het jaar in beeld te brengen. De een doet dat met een fotoboek, of een dagboek, maar dit is natuurlijk veel leuker. Ook heel herkenbaar de stropdas bij het overlijden van prins Claus. Wat een heerlijke man was dat toch. Ik snap heel goed dat onze koningin juist hem uitkoos. Wat moet ze hem missen.

 8. Wat fijn, dat je ons alvast een voorproefje laat zien van de bijzondere jaarlappen in Goes! Jammer dat we elkaar gemist hebben Berthi, het zat er voor mij die dag echt niet in.. net vers terug van vakantie, mijn dochter kon me even nog niet missen (en ik haar ook niet ;)! Als de zwarte bessen verwerkt zijn dan ga ik beslist kijken, verheug me er nu al op! Groetjes!!

 9. Prachtig om op deze manier een jaar vast te leggen.
  Ook is het leuk om nog even de oude log te lezen van 1-9-2009, net na de tentoonstelling van Naald en Draad in Roermond. Nog 30 nachtjes slapen en dan reis ik weer af naar Roermond en hoop daar weer veel bekenden en nieuwe mensen te kunnen ontmoeten.
  Het terugkijken in een oude log is ook een soort dagboek, wat werd er verteld in alle reacties. Nog dagelijks missen wij de prachtige verhalen van Gerrie, hoe zou het met haar gaan?

 10. Echt de moeite waard! Ik was er deze week.
  Nog even en dan is het weer voorbij. Dus degene die nog wil genieten, moet opschieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *