Microsoft waarschuwt voor telefoonfraude


Nu.nl postte vanmiddag het volgende bericht:
‘DEN HAAG – Microsoft waarschuwt voor criminelen die mensen opbellen en beweren dat ze van het softwarebedrijf zijn. Met een trucje proberen de fraudeurs schadelijke software te installeren, zodat ze toegang krijgen tot de computer. Daarmee kunnen ze misbruik maken van bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden voor onlinebankieren, meldde Microsoft dinsdag op zijn website. De fraudeurs proberen ook gegevens van creditcards te verkrijgen zodat ze valse diensten in rekening kunnen brengen. Ook proberen de cybercriminelen mensen naar frauduleuze websites te leiden en vragen daar om persoonlijke of financiĆ«le informatie. “Noch Microsoft, noch onze partners plegen ongevraagde telefoontjes om u computerbeveiligings- of softwareoplossingen in rekening te brengen”, aldus het softwarebedrijf.

Enkele organisaties waarvoor de fraudeurs zeggen te werken, zijn Windows Helpdesk, Windows Service Center en Microsoft Ondersteuning.’

Heel goed dat bovenstaand bericht verspreid wordt, want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom wil ik je nu mijn ervaring hiermee doorgeven. Vorige week kreeg ik een telefoontje van een Engels sprekende jongeman met een Indiaas accent die namens Windows Service Center belde. Een snel pratend persoon die zeer indringend overkwam. Laat je hierdoor niet intimideren en haak snel af. Hij of zij wil je zogenaamd helpen, maar schijn bedriegt! Inmiddels heeft Matthijs mijn blog extra beveiligd waardoor zelfs de woordverificatie niet nodig is. Blijf dus op je hoede!

13 gedachten over “Microsoft waarschuwt voor telefoonfraude

 1. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  Nog een waarschuwing:
  De Belastingdienst waarschuwt dinsdag voor valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van banken. Consumenten wordt gevraagd 1000 euro over te maken. Er zijn al meldingen die van ABN AMRO, Rabobank en ING lijken te komen. NIET OP INGAAN DUS.
  Ik heb al tientallen mails gehad uit deze categorie.
  Gelukkig nog geen “microsoft”-telefoontjes hier.

 2. een gewaarschuwd mens telt voor twee duss ben ik heel voorzichtig, Dank voor de tip Basje

 3. Wij hebben ook zo’n telefoontje gekregen en snel de telefoon neergelegd. Van iemand hoorde ik dat hij zo onder druk gezet werd: je computer wordt gecrasht als je niet meewerkt, dat hij inderdaad z’n bankcode afgegeven heeft. En dat was toch een intelligent persoon! Je wordt blijkbaar zo in het nauw gedreven als je blijft luisteren… Bedankt voor de waarschuwing, want wij konden niet eens verstaan namens wie we gebeld werden!

 4. Ik miste je gezellige woordverificatie al een paar dagen. Nou weet ik waarom. Bedankt voor de waarschuwing.

 5. @Saskia, jammer dat er steeds meer van dit soort praktijken opduiken waardoor je constant op je hoede moet zijn!

  @Marjo B-W, de persoon die mij belde was ook niet goed te verstaan en in eerste instantie dacht ik dat een hotelmanager belde vanuit Vietnam, want ik zat op dat moment op een telefoontje van Eline te wachten.

  @Mieke S, laten we hopen dat het goed blijft gaan zonder de woordverificatie. Tot nu toe zijn er twee spamberichten doorgeglipt die ik alsnog moest verwijderen.

 6. Elk telefoontje dat je krijgt en niet van familie of bekenden is kun je maar beter meteen afbreken. Het “Bel mij niet” werkt ook niet altijd.
  Ook zitten oudere mensen ineens met een andere telefoonaansluiting. Ze denken dat ze gebeld worden door de KPN en verstaan vaak alleen maar “aanbieding en voordeliger” Dan is het een heel probleem om er weer van af te komen.

 7. ja, ze hebben ook mijn schoonzoon gebeld.
  wij hebben Apple-tjes – hier zouden ze dus aan het verkeerde adres zijn.
  fijn dat die vervelende woordverificatie niet meer nodig is. mooi. zo’n handig iemand in huis!

 8. Ik ben ook door ik denk dezelfde persoon gebeld en heb meteen de telefoon neergelegd.
  En ik kreeg een mailtje van de Rabo bank en de SNSbank wat ook fout bleek te zijn. Dus pas op.

 9. Ben vandaag benaderd door een vrouw met asiatisch accent en heb het even aangehoord en toen de verbinding verbroken

 10. Ik heb zojuist een telefoontje gehad als aangegeven. Ben een aantal kritische vragen gaan stellen en dan valt hij vrij snel door de mand. Hij stelt zich voor als Greg Stevens trouwens. Wees voorzichtig!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *