Ravelympics wordt Ravellenic Games


Veel onrust in breiland. Wat is er precies aan de hand? Al enkele jaren organiseert Ravelry tijdens de Olympische Spelen de Ravelympics. Het is de bedoeling dat je vanaf de openingsceremonie tot aan de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen een project breit. Het Amerikaanse Olympisch Comité verbiedt om de naam Ravelympics te gebruiken omdat deze teveel zou lijken op Olympics. Na een uitvoerig verhaal over de grote inspanningen die atleten leveren om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen, stelt het comité dat een breiwedstrijd ‘denigrerend’ is voor ‘de ware aard van de Olympische Spelen’. De breiers zouden geen respect hebben voor de atleten en hun prestaties. De woedende reacties van de breiers kon hierop niet uitblijven en op vele blogs werden berichtjes geplaatst over dit onderwerp. Men viel met name over het woord ‘denigrerend’. Een excuus van het comité volgde en daarna nogmaals. Inmiddels heeft Ravelry de naam van de breiwedstrijd voor de zekerheid gewijzigd in Ravellenic Games.

Berichtjes over dit onderwerp kun je onder andere hier, hier, hier, en hier lezen.

8 gedachten over “Ravelympics wordt Ravellenic Games

 1. Wat stom kunnen mensen denken, breien is leuk . Wij hebben ook heel vreemde reakties op het wildbreien wat nu in Harlingen hangt.
  Vandalisme noemen ze dat??? ook zoiets.

 2. Ik vind het heel jammer dat Ravelry bezweken is voor de druk van het Amerikaanse Olympisch Comité.
  Ik zou overigens graag willen dat aan de mode van wildbreien snel een eind komt. Ik vind het lelijk: een boom met gekleurde takken bv. Vandalisme gaat me te ver maar ik vind dat het niet hoort!

 3. Op nu.nl had ik dit bericht al gelezen. Hier werd Ravelry zelfs een “breiclubje” genoemd. Nogal denigrerend voor een digitale gemeenschap van wereldformaat.
  (Sport-)bobo’s schijnen typische vrouwenactiviteiten toch nog steeds minderwaardig te vinden, alle emancipatie ten spijt. Ach ja, mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Mannen jagen, vrouwen sprokkelen.

 4. hoe klein is een grote organisatie!!!! ik spendeer daar geen woorden aan Ravelry heeft groot gelijk, Basje

 5. Wat een kleinzielig gedoe, dames en heren blijf maar lekker breien.

 6. Je kunt dit verhaal ook positief zien. Dankzij het gedrag van het Amerikaans Olympisch Comité weet ik nu van het bestaan van Ravelry. Het levert de breisters veel naamsbekendheid op. Geef er een creatieve, positieve draai aan en profiteer van de toegenomen naamsbekendheid zou ik Ravelry adviseren.

  Wat betreft het wildbreien: het idee vind ik hartstikke leuk. Wat betreft de uitvoering heb ik twee opmerkingen:
  1. Het zou best wat creatiever mogen. De wildbreisels beperken zich in de regel tot een om een lantarenpaal genaaide sjaal o.i.d. Dan vind ik bijvoorbeeld die gebreide gele trui voor dat vreselijke kabouterbeeld in Rotterdam een stuk grappiger.
  2. Wildbreisters zouden hun breisels na enige tijd weer kunnen verwijderen. Ik zie de lantarenpaalversieringen langzaam steeds grijzer en gerafelder worden, en ze zakken soms af tot op de grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *