Flower Hmong in Vietnam

Een collega van Peter maakte een rondreis door Cambodja en Vietnam. Veel foto’s werden er gemaakt, met daarbij prachtige plaatjes van de Flower Hmong in Vietnam. De Flower Hmong staat bekend om haar kleurrijke kleding met het ingewikkelde en uitgebreide borduurwerk. Dit borduurwerk dat de Hmong pa ndau noemen, betekent letterlijk bloemendoek. Deze zeer gewaardeerde borduurkunst wordt van grootmoeder op moeder en dochter doorgegeven.
Een prachtig filmpje over de Flower Hmong in Vietnam kun je hier bekijken!

9 gedachten over “Flower Hmong in Vietnam

 1. Wat een mooi filmpje over Vietnam… en wat een kleuren….. als ik die Klederdrachten zie moet ik altijd aan mn moeder denken….die riep als we iets nieuw gekocht hadden van kleren “”Kan ik het goed wassen ???””

 2. @Licia Huizer, dat vroeg ik ook altijd aan Eline!:-) Enne… is het katoen en geen synthetisch materiaal!:-)

 3. Mooi! Die randjes op de ‘billendoek’ (foto 2) zouden zó weggelopen kunnen zijn uit een randenlap van Jan Houtman. Borduren is internationaal.

 4. Wat een kleurrijk geheel, zelf de collega’s van Peter denken al mee over textiel.
  Het filmpje is ook prachtig.

 5. Een collega van me is vorig jaar naar Vietnam geweest en heeft daar ook een prachtig kleurrijk fotoboek van gemaakt.
  En wie weet met wat voor juweeltjes Eline en Luuk thuiskomen.

 6. @Jenny, Eline en Luuk zitten op dit moment in het vliegtuig op weg naar Parijs waar ze een overstap maken en vandaaruit rechtstreeks vliegen naar Hanoi. Waarschijnlijk komen ze niet in het noorden van het land waar de Hmong verblijven. Ze hebben alleen de eerste twee nachten geboekt en verder bepalen ze ter plekke waar ze naartoe gaan. Ze reizen continu met een rugzak. Ik ben benieuwd hoe hun dit zal bevallen.

 7. Tot jouw ‘post’ over Vietnam heb ik bij het horen van de naam alleen, uitsluitend gedacht aan oorlog en de straat op gaan achter het spandoek dat ik er tegen was. Het bestaan van de Flower Hmong is volslagen nieuw voor mij. Wat een trotse, schit-te-ren-de dracht. Ik houd van dracht, – woon zelf in de buurt van Volendam en Marken en als een enkele verdwaalde zich in dracht vertoont, dan maak ik haar een compliment. Daar hebben zij (altijd vrouwen, nooit mannen) recht op en H & M of welke kledingketen dan ook… eat your hart out.

 8. Mijn hart ging weer open toen ik het filmpje bekeek! 4 jaar gelden waren wij in noord Vietnam en hebben de markt van CanCou en de zondagsmarkt van Bac Ha bezocht. Ik ben kunstenaar en schilder veel vrouwen. Ook de Hmong vrouwen! Al jaren ben ik op zoek naar een boek over de stammen en de klederdrachten in Vietnam omdat ik er graag meer van wil weten.Tot op heden heb ik het niet kunnen vinden.
  Dank u wel voor het mooie filmpje.
  Tony Beijdorff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *