Blauwvingers

Blauwvingers… zegt je dat iets? Mij niet en zo ging ik op zoek naar informatie. Wikipedia vertelt mij het volgende: ‘Zoals in zoveel plaatsen heeft ook Zwolle een scheld- of bijnaam voor zijn inwoners, die in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot geuzennaam. Een volksverhaal moet de naam ‘blauwvingers’ verklaren. In eerste instantie was de naam puur als scheldnaam in zwang. In de middeleeuwen bestond er een flinke rivaliteit tussen de steden Zwolle en Kampen. Men maakte elkaar het leven zo moeilijk mogelijk: Zwollenaren werden beroofd, het vee van de Kampenaren werd gestolen.

Zwolle is een kristallisatiepunt geworden van een zogenoemde Kamper ui. De Zwollenaren hadden een bijnaam voor de Kampenaren: Kampersteuren. De scheldnaam voor de Zwollenaren was ‘blauwvinger’ daar zij meineed gepleegd hadden ten opzichte van de Hertog van Gelre. De sage over de blauwvingers vertelt dat Zwolle ten tijde van een wapenstilstand het klokkenspel uit de verbrande toren te koop aanbood aan Kampen. De Kampenaren zouden hiermee akkoord gaan, mits zij mochten bepalen hoe het bedrag werd betaald. Op een dag kwam er een wagen vol met geld: allemaal vierduitstukken en de Zwollenaren kregen blauwe vingers van het tellen van de koperen munten. Blauwvingers werd daarom de bijnaam voor de Zwollenaren.

Tegenwoordig beschouwen de Zwollenaren de naam als een geuzennaam. Ieder jaar worden er zogenaamde Blauwvingerdagen georganiseerd. Op deze dagen is er markt en zijn er allerlei activiteiten.’

Op de eerste Blauwvingerdag van aanstaande woensdag 4 juli 2012 vindt er een rondleiding plaats in Het Vrouwenhuis Zwolle. Er is speciale aandacht voor het pronkpoppenhuis, Het Vrouwenhuis anno 1690, verteld door de maakster. Duur: 45 minuten. Entree: € 4. Reserveren op tel.: 038-4224823. De rondleiding begint om 15.00 uur en er kunnen maximaal 15 personen aan deelnemen.


In deze log vind je meer foto’s van het poppenhuis.
Nog een andere datum voor belangstellenden van volkskunst en Staphorster kleding: op 25 juli vindt in Museum Boerderij Staphorst een veiling plaats. Bezichtiging vanaf 9.00 uur, veiling om 10.00 uur.

11 gedachten over “Blauwvingers

 1. Ik zie het kopje blauwvingers en denk: Hé, dat is ook toevallig, Berthi heeft zeker ook net het nieuwe nummer van PieceWork gelezen. Dat is helemaal gewijd aan Blauw, met ook een artikel over indigo-verven geïllustreerd met een mooie foto van blauwe vingers.
  Niet dus!
  Toch leuk, die bijnamen. Misschien ook eens een lijst van aanleggen?

 2. Hi hi, ik dacht ook meteen aan blauwe vingers van het verven! Leuk dit stukje historie! Wat jammer dat ik het niet zal redden om 25 juli naar Staphorst te gaan, tenminste, dat denk ik… lijkt me super! Ik ga in ieder geval proberen te kijken of ik iets kan regelen (tja, soms moet je ook gewoon werken ;)!

 3. Vrijdag was ik op bezoek bij mijn dochter in Zwolle. Gewoon even kijken en helpen haar kamer muis-proof te maken voor dat ze deze zomer vnl in Haarlem is. Ik zag de aankondiging van de blauwvingerdagen. Nu weet ikwat het is. Helaas niet in het vrouwenhuis geweest. Groeten van een Haarlemse mug.

 4. We zijn allemaal zo met textiel verweven, dat onze eerste gedachte is: verven (van textiel) ☺
  Mijn 2e gedachte was de kruikenzeikers in Tilburg en de volgende: hoeveel textielgerelateerde bijnamen zouden er in Nederland bestaan?

  Dat zou je volgende verzameling kunnen zijn Berthi ☺

  ps. je verificatiecode lijkt de spam niet tegen te kunnen houden als ik hier rechts kijk!!

 5. @Mieke S, ook toevallig dat er net een ‘blauw’ nummer van Piecework is uitgekomen! Ik wist het niet!

  @Lupineke, mij gaat het ook niet lukken!:-) Overigens lijkt het me erg leuk om zo’n veiling eens mee te maken.

  @lheurebleue, geschiedenis en heden, een mooie mix!

  @Christien, nu moest ik natuurlijk gelijk informatie gaan zoeken over de Haarlemse mug!:-)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mug_(bijnaam)

  @Ine, om eerlijk te zeggen dacht ik in eerste instantie ook gelijk aan het verven van textiel!:-)

  Haha, nieuwe verzameling… Voorlopig blijf ik me concentreren op het merklappenboek en de textielpost!

  Vreselijk al die spam die ik weer krijg op mijn blog! Als het te erg gaat worden moet ik weer terug naar mijn oude woordverificatie. Die veel lastiger is dan deze. Ik kijk het nog even aan.

 6. @Ine, ik probeer altijd zo snel mogelijk de spam te verwijderen waardoor men op een gegeven moment in de gaten heeft dat het zinloos is om hier spam achter te laten.

 7. Een heel klein blauw vingertje heb ik ook, als kleuter (heel lang geleden) woonde ik in Zwolle.
  Op dit mooie poppenhuis raak je niet uitgekeken, graag de uitleg van de maakster gevolgd.

 8. @Ine: Geldrop heet in carnavalstijd Lappegat. Waarschijnlijk vanwege de weverijen die er waren. Nu alleen nog het weverijmuseum. (Niet te verwarren met Lampegat=Eindhoven)

 9. Dag Bertie

  Ik geniet altijd van je verhalen, je foto’s alles wat je aangeeft op handwerkgebied
  enz. Leuk en bedankt! Ook is dit een manier om je weer even contact te hebben!
  groeten Nelly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *