Textielpost – Sardinië III

Het was Aty die mij met haar kaart van ‘de spinster van Sardinië’ op het idee bracht om het project Textielpost te beginnen. Inmiddels zijn er al aardig wat textielkaarten voorbijgekomen op dit blog, maar ik heb elke keer weer een zonnige dag als er een nieuwe prachtige textielkaart op mijn deurmat valt. Hoe bijzonder is het wel niet als iemand tijdens haar/zijn vakantie aan een textielkaart denkt! Ik voel me zeer vereerd en heel bijzonder als mensen een textielkaart willen sturen. Als dank wil ik daarom ook altijd een textielkaart retour sturen. Ik leer veel van deze kaarten en behalve dat, laat het een beeld van deze tijd zien waarin we de textielkaarten kopen en dat is nu net wat ik wil. Het is toch ontzettend leuk als er over ’tig’ jaren gesproken wordt over textielkaarten die begin 21e eeuw werden verstuurd. Tja, wie weet blijven de kaarten onveranderd en zien ze er over twintig of dertig jaar nog precies hetzelfde uit.

Maar goed, laten we verder gaan met de textielkaarten en vandaag wederom met twee kaarten van Aty. Het is bijna traditie dat zij jaarlijks terugkeert naar Sardinië. In 2010 vond ze ‘de spinster van Sardinië’, in 2011 kwamen de muurschilderingen aan bod en in 2012 verraste Aty mij wederom met twee prachtige kaarten uit Sardinië.


Aty: ‘Natuurlijk net zoals in Nederland doen we zo de was niet meer! Maar met feesten en trouwerijen komt alles uit de mottenballen.’

De vrouwendracht van Orgosolo is een van de meest originele en populaire van Sardinië. Ieder dorp en stad in Sardinië heeft een eigen kostuum. Ze verschillen van elkaar door de kleuren en sieraden, maar ze hebben allemaal bestaan ??uit een lange rok, een blouse, een korte jas en een hoofddoek. De hoofddoek van de dracht van Orgosolo, de zogenaamde lionzu, wordt gemaakt van de zijde die alleen geproduceerd wordt in de kleine stad. De levendige kleuren van de kleding wordt mede bepaald door het fraaie kleurrijke borduurwerk.


Aty: ‘Weer een spinster! Dit is in z’n geheel een muurschildering. Buiten.’

5 gedachten over “Textielpost – Sardinië III

  1. Trompe l’oeil schilderingen zijn altijd fascinerend. Maar als het dan ook nog textiel betreft, is mijn dag helemaal goed begonnen. Dank aan Aty en Berthi

  2. Wat mogen wij Aty dankbaar zijn dat zij Berthi op het idee heeft gebracht van de textielkaarten. Het is voor ons een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Wij komen zo over de hele wereld en genieten van al het textiel wat wij te zien krijgen.
    De Volendammermerklap van Aty ook nog even bekeken.
    Voor Aty misschien ook een idee om de merklap ook naar Naald en Draad te sturen zodat iedereen hem daar op de tentoonstelling kan bewonderen.

  3. Dank aan Aty….en aan Math, die, als we in een (museum)winkel staan tegenwoordig altijd vraagt: ‘Heb je al een kaart voor Bethi gevonden?’

  4. MiekeS@ dat is echte liefde, als je man zo meedenkt met de dingen waar je mee bezig bent.

  5. @Mieke S, wat een eer dat je man aan een textielkaart voor mij denkt! Via deze weg wil ik hem daarvoor heel erg bedanken! Zoals ik al in het logje schrijf, vind ik het zo bijzonder en speciaal als anderen aan een textielkaart denken. Vandaag vielen er maar liefst drie textielkaarten op mijn deurmat. Later meer hierover. Hoe bijzonder is dit toch niet allemaal!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *