Luiertang ofwel navelstrengtang


Terug naar het berichtje of beter gezegd de vragen van gisteren. Anneke den Herder heeft bij Mr. F.J. Haffmans Antiek- en Kunsthandel een afbeelding gevonden van een zilveren luiertang ook wel navelstrengtang genoemd, met daarbij de volgende omschrijving: ‘Een zilveren luiertang (ook wel genoemd: navelstrengtang) in de vorm van een ooievaar met een slang om zijn nek, staande op een schildpad, en met in zijn buik een gebakerd kindje. Werd volgens de traditie op de schouw geplaatst om aan te geven dat de vrouw des huizes in verwachting was. Gekeurd met het oude zwaardje. Datering 19e eeuw. Lengte 124 mm.’ Anneke voegt nog toe: ‘Het werd ook wel in de luiermand gelegd, maar de buik was dan hol en er zat een (wikkel)baby in, het kon ook niet altijd staan.’ Foto’s: Mr. F.J. Haffmans Kunst- en Antiekhandel.

5 gedachten over “Luiertang ofwel navelstrengtang

  1. Wat leuk dat op deze manier je achter het verhaal van ons geliefde ooievaarschaartje komt, bedankt Anneke voor deze informatie.

    Als je van Hilda een dergelijk schaartje krijgt zit er vast een prachtig op fijn linnen geborduurd hangertjes aan met een persoonlijke wens.

    Octavio uit Peru heeft voor mama ook een ooievaarschaartje meegenomen, waar ze heel erg blij mee is.

  2. Jee, wat interessant weer, nooit gedacht dat het ooievaartje deze herkomst had! Eigenlijk wel logisch als je het goed beschouwd…

  3. Deel 1 van het ‘raadsel’ van gister is dus opgelost. Nu het aparaatje met de schroefjes nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *