Textielpost – Madeira I


Lilian: ‘De eerste kiosk op Madeira was al raak, is het geen prachtige textielkaart? Madeira staat bekend om het borduurwerk. In de winkels kun je het echte, traditionele handwerk herkennen aan de holografische zegel van echtheid. Vanmorgen in een grote winkel “Bordal” geweest, waar ze echt prachtig borduurwerk verkopen. Als je weet hoeveel uur er inzit is € 6400 voor een tafelkleed niet zo veel… Zelfs een babyjurkje hebben we laten hangen (€ 285). We genieten!’

In deze log zie je een foto van het babyjurkje met het prijskaartje van € 285. Lilian laat nog meer foto’s zien van handwerk dat ze tegen kwam op Madeira. Het is goed om te weten dat al het handwerk vooraf beoordeeld wordt. Voldoet het handwerk aan de kwaliteitseisen die staan voor het handwerk van Madeira, dan komt er pas een holografische zegel van echtheid bij het handwerk. Je weet dus wat je koopt op Madeira. Geen holografische zegel, dan zou het handwerk zo maar in een ander land gemaakt kunnen zijn.
De dames die op de kaart bezig zijn met het grote tafelkleed is natuurlijk in scène gezet. De borduursters leveren het borduurwerk af zonder dat het knipwerk is verricht, dat gebeurt pas na het wassen en in de ‘fabriek’.


Lilian: ‘Mijn man vindt dit geen textielkaart, maar ik wel. Overal zie je dames in deze Madeirese dracht, natuurlijk vooral bij toeristische attracties. Vaak met een grappig mutsje erbij, met een “steeltje”. Deze gestreepte stof zag ik in Funchal, de hoofdstad, aan de meter te koop, evenals stof met “Madeira” erop, zodat je zelf je eigen souvenir kunt naaien?!’


Lilian: ‘Jan spotte deze kaart. Hoewel borduursters hier niet tussen de spruiten of de kool zitten, heb ik er wel één gezien in Funchal. Op de drempel van “Bordal”, dat dan weer wel. Volgens het boek dat ik over het borduurwerk van Madeira kocht, waren er ooit, begin 20e eeuw, 70.000 mensen werkzaam in deze branche. Het werk werd o.m. geëxporteerd naar de V.S., Engeland en Duitsland.’

11 gedachten over “Textielpost – Madeira I

 1. @Lilian, het zijn schitterende textielkaarten! We zien de dracht van Madeira en het beroemde handwerk! De laatste kaart is kostelijk! De linker dame heeft een foutje ontdekt…

 2. Een prachtig eiland waar ik wel eens naartoe zou willen en zo te zien is het handwerk ook heel erg de moeite waard.

 3. Wauw, weer zo’n prachtige en kleurrijke klederdracht. De dracht uit Noord-Limburg was dan veel somberder.
  Berthi op mijn blog staat vandaag een berichtje over een merklappenkalender, wat voor jou? De blog waar ik dat vond, is van Jeanet, die regelmatig over Zeeuwse (Arnemuidense) dracht en stoffen praat.

 4. Wat een vrolijke kaarten, de zomerse klediij doet me naar de zon verlangen, Het handwerk is super mooi, maar wat de prijzen betreft, zet ik mijn twyfels, en zou het ook bij een boekje laten Basje

 5. Leuk om dit verhaal over het borduren op Madeira te lezen! Ik had van een vriendin al eens een klein tasje gekregen met aan één kant de klederdracht-stof, maar van het mooie borduurwerk wist ik nog niets. Dank je wel!
  Groet, Marjo B-W

 6. Wat kunnen wij genieten van alle kleurrijke textielkaarten.
  Heel veel kleur en prachtig borduurwerk.
  Klik vooral ook op de naam van Lilian, dan kun je ng veel meer van deze reis zien.

 7. Wat leuk dat Jan van Lilian zo fanatiek mee zocht naar kaarten voor je projekt.
  Goed gelukt hoor !!

 8. Leuk om de kaarten op je website terug te zien, Berthi.
  Weet je dat ik zelfs zin kreeg om opnieuw Richelieu borduurwerk uit te proberen, hoewel bij mijn eerste twee werkstukken de verveling van steeds maar hetzelfde steekje te herhalen al snel toesloeg?! Het linnen, de floche en patronen heb ik; nu nog tijd vrijmaken voor een derde poging?!

 9. schitterende klederdracht en handwerk bovendien om te zien, dankjewel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *