Merklappen Museum Hindeloopen


Dorien van Voorden was een weekend op pad en bracht een bezoek aan Museum Hindeloopen waar ze twee merklapjes fotografeerde. Een letterdoek in Hindeloopen werd ‘palle’ genoemd en het stiksel langs de zoom ‘kornelje’, lees ik in het boek Letter voor Letter dat geschreven is door Gieneke Arnolli en Rosalie Sloof. Ik lees verder: ‘De twee randjes bovenaan noemde men knikkerhüüskes en ‘Essen en Emmen’. Dit is nog een overblijfsel van S(ancta) M(aria), verwerkt tot een decoratief randje dat al in de zestiende-eeuwse voorbeeldboeken is afgebeeld en op Marken ‘Essentje en Emmentje’ werd genoemd. Al deze elementen komen voor op kleine, vrijwel vierkante merklappen die meer dan een eeuw volgens hetzelfde voorbeeld in Hindeloopen zijn gemaakt. Onderaan deze lappen is een grondje met links een mannetje met een pijp, dat men Simon yn de giele broek noemde, al draagt hij zelden een gele broek. Boven dit grondje is op veel merklappen een overvloed aan kleine vogels of bijtjes geborduurd. In dat laatste geval zou Simon met zijn pijp een imker kunnen voorstellen. In het begin van de achttiende eeuw borduurden de meisjes in een beperkt aantal kleuren alleen hun initialen, meestal gevolgd door de ‘d’ van dochter. Maar aan het eind van de eeuw vermeldden ze vaak hun complete naam. De merklappen hebben een vrij brede zoom die net als Hindelooper witwerklappen is afgewerkt met een open zoomsteek.’


Van dit merklapje is een patroon te koop bij Museum Hindeloopen en Museum Pakhuis Koophandel.


Verder bezocht Dorien Museumdorp Allingawier waar ze gestopte kousen tegenkwam.

9 gedachten over “Merklappen Museum Hindeloopen

  1. Van de tweede merklap die je laat zien is een patroon te koop bij het museum en bij museum Pakhuis Koophandel te Leeuwarden.

  2. Wat leuk om te zien, toen ik zelf in Hindeloopen kwam, was het museum net nog niet open, helaas! Ach, reden des te meer om er naar terug te gaan! Die kousen vind ik vreselijk mooi, zo eindeloos en met liefde verstopt en versteld…

  3. Heerlijk logje. Het tweede merklapje is inderdaad op patroon verschenen. Jaren geleden stond dit vermeld in het tijdschrift van Merkwaardig. Ik heb het geborduurd, het is een schattig klein merklapje.

  4. @MaaikeW en Jeanny, dank voor jullie info. Ik ga het meteen toevoegen aan het logje. Kleine merklapjes zijn sowieso schattig om te zien. Van het eerste merklapje ben ik ook helemaal weg. Klein en eenvoudig, past helemaal bij mij!

  5. Merklappen kijken en ontdekken waar komt het vandaan, wie heeft het gemaakt en in welk jaarl is ze gemaakt. Ik wordt steeds nieuwsgieriger er naar. Trof bij een vriendin ook een oudje op de muur aan. Volgens mij komt deze ook uit de omgeving van Hinderlopen, jaartal 1724?. Volgend haar man kan dat kloppen omdat de familie daar in de buurt heeft gewoond. Verder weten te er weinig van. Zal eens vragen of ik er een foto ervan mag maken.

  6. Wat een mooie lappen de kleinste is vrolijk de grote emeer gedekt Beiden in hun soort heel byzonder , Ik INker is zo leuk, Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *