Zit je verlegen om een uitstapje?


We beginnen eerst met een terugblik naar het Quiltfestival Noord Groningen. Vandaag werd het driedaagse quiltfestival afgesloten. Een kleine foto-impressie kun je bekijken op de website.
——————————


Het is inmiddels een traditie geworden: op de derde zondag in juni organiseert Stichting Het Oude Raadhuis de jaarlijkse Textielmarkt in Warmond. Ook dit jaar is het aanbod in textiele producten en materialen groot en gevarieerd. Je vindt er cadeautjes, knuffels, kussens, babykleertjes en speelgoed van textiel. Oude nostalgische mutsjes, lapjes en schortjes staan naast vrolijke, kleurrijke guirlandes en mobiles. Voor de fashionista’s zijn er handgevilte kleding en sjaals, zelfontworpen (eco)mode en accessoires als hoeden, tassen en sieraden. Ook wanneer je zelf aan de slag wilt gaan, kom je aan je trekken. Er zijn volop materialen te koop: van biologische katoen tot handgeverfde en gesponnen wol, quiltstoffen, een groot assortiment breiwol en katoen, vezels, stoffen en garens uit Java en Vietnam, maar ook prachtig vilt uit Kyrgyzstan. Ter inspiratie zijn er demonstraties in weven, quilten, breien, punchen en vilten. De jeugd kan stofjes versieren met zelfgemaakte stempels en textielverf.

De Textielmarkt vindt plaats op en om het gezellige Pleintje bij de Pomp in Warmond. Rondom dit plein bevinden zich een aantal horecagelegenheden en galeries. In aansluiting op de Textielmarkt wordt in enkele galeries ook textielwerk geëxposeerd.
Textielmarkt Warmond, 17 juni 2012, Dorpsplein Warmond, van 11.00 tot 16.00 uur.
——————————


Tijdens de zomermaanden is in de Grote Kerk Dordrecht de expositie Niets is zonder waarde van Hannelieke van de Beek te zien. Haar kunstwerken zijn geïnspireerd op de bijbel. Ook impressies van reizen en ervaringen krijgen een plek in haar werk. Zij werkt vanuit het materiaal, experimenteel, intuïtief en associatief.
‘Intens kijken, loeren, trillende knieën, en dan het juiste moment vinden, om een beeld vast te leggen wat me raakt’, vertelt Hannelieke. Door samenvoegingen van verschillende materialen: foto’s, stoffen en borduursels, soms ook gecombineerd met hout, lood en steen, ontstaan verhalen.

De expositie is te bezoeken van 1 juni tot 29 augustus 2012 in de Grote Kerk Dordrecht, Lange Geldersekade 2 in Dordrecht. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur, zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.
——————————


Heb je de tentoonstelling De Gouden Eeuw van China gemist in het Drents Museum, dan krijg je een nieuwe kans en wel in de Minderbroederskerk in Maaseik, België. De expositie is tot 20 oktober 2012 te zien.

De Tang-dynastie staat bekend voor haar enorme rijkdom. Deze belangrijke periode wordt niet voor niets bestempeld als ‘De Gouden Eeuw’. Een belangrijk element dat aan de basis ligt van de grote rijkdom is de Zijderoute, die opgestart werd tijdens de Han-dynastie. Dankzij de Zijderoute kwam de oosterse cultuur in contact met de westerse cultuur en konden goede en welvarende handelscontacten uitgebouwd worden. De weerspiegeling van de enorme welvaart kan men terugvinden in de prachtige materiële cultuur die ontwikkeld werd tijdens de Tang-dynastie. Hierin kan men verschillende thema’s onderscheiden die in de tentoonstelling belicht worden:
•sociale componenten: vrouwen en mannen
•culturele componenten: handelaren, handel en productie, sport en beweging, boeddhisme, mystiek, kunst en literatuur
•een unieke Chinese cultuur.
In dit filmpje is te zien hoe de expositie was in het Drents Museum.
——————————


Wereldmuseum Rotterdam laat tot en met 9 september 2012 Magie van de Vrouw zien.

De magie van de vrouw vormt een diepe gelaagdheid: van haar betoverende schoonheid tot haar vruchtbaarheid als de oorsprong van nieuw leven. Door offergaven aan de geesten, meditatie, seksuele onthouding, reiniging en het in acht houden van taboes, zoeken weefsters een verhoogde staat van bewustzijn en rust van geest. De inspiratie voor nieuwe motieven komt soms voort uit een droom of visioen. De doeken die vrouwen weven zijn magisch geladen omdat zij in staat zijn de kracht van de geesten die hen inspireren te vangen in hun complexe patronen. De doeken spelen daarom een cruciale rol bij belangrijke levensfases. Bij geboorte, initiatie, huwelijk en dood bieden de doeken ieder met een eigen motief bescherming en gidsen ze je door het leven. De gouden en zilveren sieraden bevestigen de status van man of vrouw. Tevens versterken zij door het materiaal en de voorstellingen dezelfde magie die in hun kleding verborgen ligt.
——————————


Gisteren is de zomerexpositie Textiel verbindt in Galerie help u zelven geopend. Deze expositie is de derde in een reeks van drie waarin textiel de hoofdrol speelt en is te zien tot en met 8 september 2012. Je kunt in de expositie het werk bewonderen van vijftien kunstenaars die met en in textiel werken, traditionele handwerktechnieken die groeien naar moderne kunst: Mariette Wolbert, Louise Cohen, Jose van Loon/Lia Schouten, Tilleke Schwarz, Mitzy Theelen, Miriam Verbeek, Pauline Nijenhuis, Hannah Streefkerk, Crystl Rijkeboer, Frans Megens, Ria Penthum, Ans Verdijk, Rietje Zuijderwijk, Astrid Polman, Ine Keitz.

Tilleke Schwarz is een van de deelnemers aan deze tentoonstelling. Tevens zal zij vanaf 30 juni tot en met 26 juli 2012 deelnemen aan de expositie TEXFLEX bij Galerie Noord in het centrum van Groningen.
——————————


‘Gedreven tot Weven’
De titel van deze expositie in het Leids Wevershuis is karakteristiek voor de kunstenares, want Margaret Sabee is weefster in hart en nieren. Zij laat in deze tentoonstelling vrij, autonoom werk zien. Zachte geweven doeken die als (lijk)wade de traditionele kist kunnen vervangen. Een groot wandobject van 2 x 3 m geïnspireerd op het intuïtieve idee van de oerboom. Maar ook enkele stukken haute couture avondkleding. Margaret Sabee gaat als kunstenares een volstrekt eigen weg, waarbij zij doet wat bij haar hoort. Ze is begaan met mensen, dieren en de natuur en de manier waarop we ermee omgaan en brengt dit in haar werk tot uitdrukking. Dit leidt tot heel verschillend – bijna tegenstrijdig – maar altijd zeer persoonlijk werk.

Haar project ‘Laat je niet kisten!’ ontstond in 1991 na een bijna-doodervaring. Zij begon met het maken van lijkwaden, zachte, beschermende doeken waarin de overledene opgebaard en begraven of gecremeerd kan worden. Margaret heeft inmiddels jarenlange ervaring en ontwikkelde diverse modellen. Korte, brede en lange, maar ook vlindermodellen, doeken van natuurzijde, geweven of beschilderd en doeken met een knipoog. Het persoonlijke staat daarbij voorop: de lijkwade moet gevoelsmatig kloppen en passen bij de gestorvene.
Haar project ‘Oerbos’ zijn handgeweven wandobjecten die als stammen zonder kruin of wortels symbolisch staan voor onze ontworteling. Alle bomen hebben een maatschappelijk thema. Zo zijn er gewonde bomen (ontbossing), bloemenbomen (genetische manipulatie), ratracebomen (het ieder voor zich) en hazenbomen (ik weet van niks). Een van deze stammen met het thema ‘ontbossing’ wordt geëxposeerd. Margaret Sabee maakt haar ‘Oerbos’ in de figuratieve gobelintechniek, soms gecombineerd met de Ryaknoop. Het zijn grote, zware werken waar kilo’s materiaal in verwerkt wordt. De gebruikte draden variëren van puur natuur tot synthetische glimmertjes.
Het Leids Wevershuis vormt door haar geschiedenis en authentieke staat een prachtig decor voor deze expositie. Deskundige vrijwilligers vertellen graag over de woelige historie van dit markante huis(je) en kunnen saillante details en verborgen plekjes laten zien.
Margaret Sabee zal zelf voor toelichting op haar werk aanwezig zijn op zaterdag 23 juni, zondag 15 juli en zondag 5 augustus.

‘Gedreven tot Weven’ werk van Margaret Sabee. Van 23 juni tot en met 5 augustus 2012 in het Leids Wevershuis, Middelste Gracht 143, 2312 TV Leiden.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
——————————


Heb je geen plannen om op stap te gaan en wil je fijn thuisblijven met een borduurwerkje, maar zit je onverwachts verlegen om een borduurpatroontje? Kijk dan bij Janita.

12 gedachten over “Zit je verlegen om een uitstapje?

 1. Net gisteren op pad geweest naar de merklappententoonstelling in Leens, gelukkig dat er zoveel te doen is op textielgebied, zo blijft het leven.

 2. Het zijn weer boeiende tentoonstellingen die je voorstelt! Ik heb er al eentje uitgepikt om te bezoeken.
  Bedankt voor de tips.

 3. Zaterdag heb ik in Winterswijk de expositie “Textiel verbindt” bezocht. Een aanrader! Heel afwisselend en inspirerend.

 4. Vandaag ga ik maar voor het laatste, wat een leuke patroontjes en wat lief dat Anita dit met ons wil delen en Berthi er op attent maakt.

 5. @MaaikeW, och ja, die expositie had ik natuurlijk ook toe moeten voegen. Er gebeurt gelukkig ontzettend veel op textiel/handwerkgebied.

  http://www.verhildersum.nl/

  @Elly, genoeg te zien en dit is nog maar slechts een kleine selectie uit het totale aanbod.

  @Hilde, leuk dat je al een expositie hebt uitgezocht!

  @Lupineke, gelukkig is de zomer lang!

  @Willeke, leuk om te lezen dat jij al in Winterswijk bent geweest!

  @Elma, thuis zijn met een handwerkje is ook heel fijn!

  @lheurebleue , ach, heb jij daar ook al last van?:-)

 6. @|Berthi, ik dacht eerlijk gezegd dat je al aandacht aan de merklappententoonstelling in Verhildersum had besteed. De tentoonstellling is precies wat het beschrijft op de website. Wel leuk trouwens om te zien dat er toch behoorlijk wat merklapliefhebbers op afkomen.

 7. @MaaikeW, ik weet het niet meer zeker, maar het zou kunnen dat ik in een van mijn vorige logjes over exposities deze tentoonstelling heb genoemd.

  Goed om te lezen dat veel merklapliefhebbers de tentoonstelling bezoeken.

 8. Berthi@ nog even nagekeken. Het Logje van 30-5 merklap 1833. Daar heb ik een reactie op gegeven omdat ik net de hele week bezig was geweest met patronen te tekenen voor de merklappen tentoonstelling in de Borg Verhildersum en een keuze gemaakt uit de vele potten met bloemen die heel veel voorkomen op merklappen in Groningen. Vooral op de zwart geborduurde merklappen.

  Op 31-05 2012 om 11.14 uur heb je een reactie gegeven met een link naar de tentoonstelling in Verhildersum. Daarbij de mededeling dat je hoopte dat het lukte de tentoonstelling in september te bezoeken.

  Je krijgt zoveel tentoonstellingen onder ogen dat je soms door de bomen het
  bos niet meer ziet, maar hopelijk lukt het om weer een keer naar het Noorden te komen.

 9. @Elma, geweldig dat je dit uitgezocht hebt. Ik kon het deze keer niet zo snel vinden!:-)
  Het moet me toch weer eens lukken om naar het noorden te komen, maar eerst het boek… en dan kijken we verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *