Textielpost – Nederland, België en Duitsland


MaaikeW: ‘De tekst op dit kaartje is een beetje vergane glorie, zoals de meeste restaurants die hun zaak via deze kaartjes promoten, is De Gastronoom geschiedenis. Het kaartje moet uit 2004 of eerder dateren omdat het gezin Poldervaart toen nog uit drie personen bestond. Je kon er heerlijk eten overigens en Marco zal nog steeds heerlijk koken.’

Kokskleding is nog niet eerder voorbijgekomen via textielpost. Heel toevallig weet ik er nu iets meer van doordat Thijmen een bijbaantje heeft op de Floriade. Ook al is hij maar slechts een keukenhulp, toch heeft hij een witte koksbuis en een zwarte nette broek moeten kopen. Daarbij is hij verplicht om nette zwarte schoenen te dragen. Uiteraard heeft hij op zijn hoofd nog een witte kleine koksmuts om zijn ‘lange’ zwarte haren te verbergen. Alles volgens de voorgeschreven regels.


MaaikeW: ‘Dit is het andere kaartje met textiel uit deze serie, een visserstrui gedragen door de palingroker. Het valt niet op te maken of het een authentieke zelfgebreide trui is of een gekochte, persoonlijk spreken deze truien mij altijd aan als vissersdochter. De andere kaartjes uit deze serie hadden wadtaferelen en kwamen dus niet in aanmerking als textielgroet. Ik kwam ze tegen in een winkeltje in Buitenpost, op stal.’


MaaikeW: ‘Ik ga op reis met het Boekenweekgeschenk en neem mee dit kaartje voor jou. Hier spreekt zoveel creativiteit uit, maar ook herinnering aan memorabele levensgebeurtenissen, met andere woorden heel inspirerend, maar ook fantastisch dat dit bewaard blijft voor wie het maar wil zien. Op het kassabonnetje staat “The lady of design Bags”, erg mooi.’

Je zult al gemerkt hebben dat deze textielkaart gekocht is in het Tassenmuseum. Van links naar rechts zien we: Satijnen handtas met leer en borduurwerk, Lulu Guinness, Engeland, 1996 – Leren clutch in de vorm van de ‘Normandie’, Frankrijk, 1935 – Plastic schoudertas met klok, VS, 1980-1990 – Leren en zijden handtas in de vorm van een citroen, Christian Lacroix, Frankrijk, 2002 – Plastic tas in de vorm van een gieter, VS, 2008 – Leren handtas met werkende telefoon, Dallas Handbags, VS, 1980-1990.


MaaikeW: ‘Nog een kaartje van Tassenmuseum Hendrikje, tassen van de huidige exposant in het museum. Soms kan het meest eenvoudige de meest chique uitstraling hebben en daar houd ik wel van. Ik wist trouwens niet dat tassen afgezien van de heel bekende merken zo’n indruk konden maken alhoewel ik zelf toch ook graag een tas draag. Ik moest wel oppassen het museum niet voorbij te lopen, alleen het bord buiten viel me op, had van mij nog wel iets duidelijker gemogen, zoveel te zien op de Herengracht!’


MaaikeW: ‘Dit kaartje heb ik in januari 1994 meegenomen uit Brussel, de film heb ik nooit gezien, dus ik kan je niets vertellen over het al dan niet aanwezige textiel in de film!:-) Typisch Belgisch om over zo’n onderwerp een film te maken, prins Albert zal ‘m ook wel niet gezien hebben.’

Wil je meer weten over deze film, kijk dan hier voor informatie. Een fragment van de film is hier te zien.


Een kantkaart uit Brugge van Elly Smith. Het gaat hier om de Kantschool der Zusters Apostolinnen. Kantwerk ‘Toveressewerk’.


Peter was voor zijn werk de afgelopen maand enkele dagen in München. Op het vliegveld had hij wat tijd om op zoek te gaan naar textielkaarten. Hij kwam niet verder dan de Lederhose en de dirndljurk die in ‘Bayern’ populair zijn. Bij deze log lees je meer over de kleding. De vertaling van de eerste Beierse tekst is: ‘Felix, ben je alweer een jaartje ouder’ en op de andere kaart staat te lezen: ‘Alles goed, prinses’.

6 gedachten over “Textielpost – Nederland, België en Duitsland

 1. Wat een mooie strandfoto met koksbuis. Ik vind de knopen altijd zo mooi, een bolletje op een steeltje die worden verwijderd als de buis in de was gaat. Deze knopen zijn in diverse kleuren te leveren.

  Visserstruien van de palingroker, bij Geale Postma uit Zoutkamp heb ik helaas nog nooit een echte gebreide vissertrui gezien, maar wel heerlijke door Geale gerookte paling gekocht.
  In mijn boek van Henriëtte van der Klift NEDERLANDSE VISSERSTRUIEN ligt een handgeschreven briefje met daarop de aantekeningen van verschillende oude dames uit Zoutkamp hoe de Zoutkamper vissertruien werden gebreid.
  Helaas kan niemand mij nog een trui laten zien.

  Het “Toveresswerk” waar in België heel geheimzinnig over werd gedaan en bij ons nu bekend staat onder de naam Binche kant.

  Dat Peter op zijn zakenreizen echt oog heeft voor textiel en klederdracht kunnen wij zien op de kaarten die Berthi van hem ontving.
  Ook al heeft de laatste kaart behalve de ruitstof, weinig om het lijf.

 2. wat veel variatie alweer
  man en zoon – allebei overtuigde thuiskoks – hebben hier zo’n koksjas. eerst wilden we er een kopen bij manufactum in keulen. vreselijk duur. toen vonden we in een zijstraatje in keulen een beroepskledingwinkel waar de jasjes verkocht werden voor 15 euro!

 3. Wat een gezellig rondje textielpost krijgen we weer voorgeschoteld !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *