Textielpost – Rondje Nederland IV

Op deze mooie zonnige eerste pinksterdag gaan we een uitgebreide textiel-rondreis maken door Nederland. We starten in Lunteren, trekken vervolgens kriskras door Holland en we zien wel waar ons eindpunt is. Zet je schrap, haal diep adem en reis mee door ons wonderschone land met al zijn prachtige textiel, kunst en cultuur!


Licia Huizer: ‘Lierse Kant expositie t.g.v. Fie’s jubileum, 25 jaar. Krijg er zo weer zin in!’


Licia Huizer: ‘Vandaag een presentatie van Historizon bijgewoond in de Sint-Janskerk in Gouda. Fantastische dag! Lezing met o.a. Emo’s Labyrinth van de schrijfster
Ynskje Penning. Dit is toch nog een klein beetje textiel (detail van een gebrandschilderd raam).’

Op de kaart zie je een detail van Margaretha van Parma afgebeeld. Zij is ook de schenkster van dit Glas 23 voor de Sint-Janskerk in Gouda. Het is gemaakt in 1562 door Wouter Crabeth en heeft een hoogte van 20 m. Margaretha van Parma draagt kleding volgens de mode die voor de periode 1550-1600 gangbaar was voor de hogere klasse. Haar bovenlijfje heeft een hoog gesloten halslijn en het haar is gekruld volgens de laatste trend. De kroon voor deze landvoogdes mag niet ontbreken.


Licia Huizer: ‘Zaterdag 4-2-2012 in de sneeuw – in de zon op een terras in Delfshaven viel m’n oog op deze kaart. Daarna een mooi concert gehoord… .’
Wie voor 2010 Cargelli in Google tikte, kreeg geen resultaten terug. De couturier die het Rotterdam van de wederopbouw stijl en glamour gaf, was zo goed als vergeten. Museum Rotterdam zette het mode-icoon uit de wederopbouw met een expositie in het Schielandshuis weer op de kaart én in Google. Neem de tijd voor de schitterende
online-expositie van Cargelli.


Hilde Lemarcq, Mayken en Leen: ‘Groetjes van drie Belgische vriendinnen die drie dagen genieten van lekkere en mooie dingen in Tilburg, Den Bosch en Horst, met textiel als rode draad.’

Op de kaart staat the babyshell afgebeeld die tentoon was gesteld in het Kruithuis in Den Bosch. De expositie was 4 maart 2012 voor de laatste dag.


Hilde Lemarcq: ‘Dame met lelie (1895-1905). Ontwerp van Léon V. Solon voor tegelhandel A.M.A. Heystee, Amsterdam. Tableau gemaakt in cloisonné-techniek waarbij de lijnen met een kleispuitje getekend zijn en een reliëf vormen. De kleurvakken zijn opgevuld met uitvloeiende glazuren.
Naast de quilts hebben de tegels me ook geboeid, zeker deze dame met haar prachtig kleed. Morgen nog een bezoek aan Six yards in Arnhem.’

De expositie Moderne Quilts en Antieke Tegels in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is verlengd tot en met 1 juli 2012.


Hilly: ‘Heerlijk paasweekend Drenthe, enige textielkaart die we zagen voor je. Beeldentuin De Havixhorst geweest, Drents Museum: China in gouden eeuw. Lekker gegeten, gefietst. Pracht verblijf op Het Buytenhof, een erfgoedlogies met 3-gangen ontbijt mmm! Aanrader!’

Sinds het einde van de vijftiende eeuw, werden door de boeren ganzen vetgemest die op een vast tijdstip naar Coevorden werden gedreven: er was dan Ganzenmarkt. Het drijven van de ganzen gebeurde door de ganzenhoedsters. Op de markt in Coevorden werden de ganzen verhandeld en uiteindelijk via Rotterdam naar Engeland verscheept met als eindbestemming ‘de kerstdis’. Tegen het einde van de negentiende eeuw was hierin overigens enige verandering gekomen. Op de markt verminderde het aanbod van ganzen zienderogen. Rond 1920 verdween de Ganzenmarkt.

Heden ten dage is de Ganzenmarkt een folkloristisch evenement. Net als vroeger worden ganzen door de winkelstraten van Coevorden gedreven. Dit gebeurt door ganzenhoedsters in oude kledij. Ieder jaar wordt traditiegetrouw een Miss Ganzenhoedster gekozen. Na het binnendrijven van de ganzen komen de ganzenhoedsters op het marktplein bijeen en kiest een jury de Miss Ganzenhoedster. ’s Middags is de verkiezing van de Mini-Miss Ganzenhoedster. De gekozen meisjes dragen deze titel een jaar lang en vervullen allerlei representatieve taken in de gemeente Coevorden. Op de kaart zie je Miss Ganzenhoedster Philine Schultz 2010 en Mini-Miss Ganzenhoedster Natalie Massa 2010.


NollekeM: ‘Vraag me niet hoe, maar plots kwam ik al surfend op het net, bij jouw weblog terecht. Ooit deed ik een opleiding in de textiel, (onderwijs), maar creatief niet goed genoeg en lesgeven vond ik ook niet leuk. Maar door de opleiding bleef wel de interesse in textiel (-geschiedenis). Tot op vandaag. Ik heb een leuke verzameling “textiel op postzegels” en bezoek veel tentoonstellingen als er textiel aan te pas komt. Ik zal je site blijven volgen.’

De textielkaart laat de Breischool te Huizen zien, getekend door Wally Moes (1856-1918). Collectie Singer Museum te Laren.


Ine: ‘Met het Boekweekgeschenk naar Amsterdam. Voor de tentoonstelling “Jodendom, een wereld vol verhalen”. Ik heb zelfs een textielkaart gevonden (de enige). De Alefbet tapijten (=alfabet). Prachtige weefsels in hele mooie kleuren. De hele tentoonsttelling is een aanrader!! Nog tot en met 15 mei 2012. Daar is ook meer textiel te zien. Foto’s maken mag niet.’

De expositie is voorbij, maar op de website van Radio Nederland Wereldomroep kun je nog voorwerpen bekijken.


AnnemieF: ‘Deze kaart hoeft toch geen uitleg, hè. Het was weer geweldig in het Onderwijsmuseum. Alleen jammer dat ze gaan verhuizen. Zie site. Nog maar open tot 1 april 2012.’
Het Onderwijsmuseum bezit een rijke collectie handwerk, aangeduid als de Collectie Textiel. De werkstukken zijn merendeels vervaardigd op scholen en opleidingen. Het artikel Collectie Textiel: Van nuttige handwerken naar vrije expressie besteedt aandacht aan de herkomst ervan en aan het vak handwerken op de Nederlandse scholen. Het artikel is geschreven door Yvonne Starrenburg en dat kun je hier lezen, pagina 16 tot en met 22.


Elma: ‘In de winkel van Nynke Gardeniers, edelsmid in Grijpskerk vond ik deze kaart van het aankleedpopje. Nynke die prachtige sieraden maakt en schitterend antiek verkoopt, heeft mijn gouden ringetje met granaten wat groter gemaakt, in de loop der jaren was het te klein geworden en ik wil het graag weer gaan dragen.’


Een quiltkaart van Trijntje. Dit patroon is bij Wendy Vosters gratis te downloaden.


Dout, Elske en Elza: ‘Even een kaartje van ons drietjes. We zijn net terug van het Hannemahuis. Wat prachtig.’

Op de kaart staat een pop afgebeeld in kleding van het Harlinger stadsweeshuis.


Dorien van Voorden: ‘Vandaag op de terugweg van een weekendje Makkum nog een bezoek gebracht aan het Museum Hindeloopen. Mooi, leuk, klein museum met een paar prachtige merklapjes. Ik heb foto’s gemaakt, als ze gelukt zijn stuur ik ze je toe. Ook prachtig zilver handwerk toebehoren gezien.’

De Hindelooper vrouwendracht was zeer kleurrijk door de combinatie van gebloemde (sitsen) en geruite (Oostindische bonten) stoffen en de aparte hoofdtooi. Maar ook het verschil tussen rouw en niet-rouw, gehuwd of ongehuwd en pronk- en werkdracht maakte deze dracht bijzonder. De blauwe kleur van het kostuum duidde op rouw.
Omstreeks 1880 verdween deze dracht uit het straatbeeld. Alle variaties van de vrouwen- en de mannendracht en de verschillende kinderkostuums zijn in het museum te zien.


Lilian: ‘Omdat we tóch langs Goes kwamen, zijn we even gaan kijken naar de merklappen in Museum De Bevelanden. De afbeelding op de kaart was één van de geëxposeerde lappen en wat mij persoonlijk betreft, de aardigste. Heb je deze kaart al?’


LiaS: ‘Wat was er veel te genieten. Zoveel streekdracht op een dag, en dan nog zoveel interessants in de Oudheidkamer. De dag kon niet meer stuk.’

9 gedachten over “Textielpost – Rondje Nederland IV

 1. wat een leuke reisdag!! Ik was in Slowakije bij DS en nu een rondje Nederland, Super ,en nu is het heerlijk weer om buiten tegaan zitten ,vanmiddag velete warm. voor mij Basje wenst iedereen een fijne-zon dag

 2. Wat een heerlijk en interessant rondje Nederland weer, ik zit helemaal te genieten van alle leuke kaarten en bijbehorende verhalen! Nog een fijne tweede Pinksterdag Berthi!

 3. @Basje, op de vroege ochtend heb jij al een vermoeiende reis achter de rugt!:-) Nu bijkomen met een vers gezet kopje koffie/thee! Fijne dag!

  @Lupineke, jij ook een fijne dag. Geniet van het zonnetje!

 4. Dit is gewoonweg super! Wat een prachtige kaarten en wat wordt je collectie mooi!
  Wat betreft het onderwijsmuseum: in Ootmarsum is het ‘Educatorium’, een prachtig onderwijsmuseum!

 5. Niet in de file bij het kopje van Bloemendaal, maar gewoon achter ons huis wordt het wel even te warm.
  Even naar binnen en bij Berthi op bezoek. Groot is mijn verrassing van dit rondje Nederland.
  Wat veel moois is er hier te zien, een bont gezelschap aan kaarten.
  Doordat Berthi zoveel links plaats heb je heel wat te kijken en te lezen.

 6. Leuk die kaart van de breischool.
  Al die klompjes voor de mat, en de mutsjes gebogen over de pennen.
  Terwijl de kat van onder de tafel toekijkt.

  Weer een mooi rondje Nederland!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *