Textielpost – St. Petersburg I

Enkele maanden geleden kreeg ik een e-mail van Julia uit St. Petersburg. Zij heeft veel belangstelling voor het Berlijnse wolwerk en oude borduurpatronen. Na diverse mails over en weer kwam mijn Textielpost ter sprake en ze vond het erg leuk om een textielkaart vanuit St. Petersburg te sturen. Ze was zo enthousiast dat ze zelfs een envelop met kaarten verstuurde, maar die is helaas nooit aangekomen. Waar is deze envelop gebleven…


Een zeer toepasselijke textielkaart uit St. Petersburg. Op de kaart zie je tsaar Paul I met zijn tweede vrouw Maria Fjodorovna en twee van hun tien kinderen, Anna en Nicolas. Anna Paulowna trouwde in 1816 met Willem II, koning der Nederlanden van 1840 tot 1849.

Wat moeten we over de kleding van Maria, Paul en hun kinderen zeggen. Helemaal volgens de laatste mode, zou ik zeggen en de rijkdom en status stralen er vanaf. Maria en Paul hadden een goed huwelijk en de band was goed tussen deze twee mensen. Maria overleefde vier van haar tien kinderen. Zij stierf op 5 november 1828 in St. Petersburg. Haar man Paul werd in St. Petersburg vermoord door zijn zoon Alexander I op 12 maart 1801. Dit is een zeer beknopte beschrijving van het leven van Maria en Paul. Via bovenstaande links kun je de geschiedenis van deze mensen lezen.

4 gedachten over “Textielpost – St. Petersburg I

  1. Niet alleen van de mooie kleding kunnen wij genieten, ook een stukje vaderlandse geschiedenis halen wij weer op.
    Het is nu weer de tijd van de textielkaarten, gisteren hoorde ik nog: Het adres van Berthi zit in mijn knip, als ik dan een mooie textielkaart zie kan ik hem zo versturen.

  2. Jammer van de kaarten, hopen dat de ander er plezier aan beleeft, ofeen postzegels verzamelaar. Fijn dag ZON eindelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *