Merklappen op de vrijmarkt in Gouda

De nicht van Licia Huizer was op Koninginnedag vroeg uit de veren om op zoek te gaan naar vondsten op de vrijmarkt in Gouda. Om 6.00 uur liep ze klaarwakker rond op de vrijmarkt. Ze trof een kleedje aan dat vol lag met borduurwerk. Speldenkussens, schellekoorden, schilderijtjes, losse borduursels, klokkenkleedjes en nog veel meer. Verder in een oude doos een paar ingelijste merklappen. Ze snapte er niks van en vroeg aan de mevrouw of ze zoveel borduurde. Nee, het was allemaal verzameld door haar schoonmoeder en nu werd ‘de rommel’ opgeruimd. Deze mevrouw begreep niet dat de nicht van Licia nog naar die oude merklappen keek en toen ze vroeg hoeveel ze per stuk waren zei ze € 1. Drie merklappen werden gekocht voor een totaal prijs van € 3. Het blijft dus een verrassing wat je kunt aantreffen op een vrijmarkt.


Een fleurige merklap met de datum van 1857. Dit zal een replica zijn als je kijkt naar de kleuren, stof en de lijst. Maar daardoor zeker niet minder mooi en dat slechts voor een appel en ei.


Een schitterende merklap uit de tweede helft van de 19e eeuw die gemaakt is in het weeshuis van Deventer, volgens de gegevens die op een briefje staan geschreven en te vinden is op de achterkant van de lijst. Een foto van de maakster is eveneens toegevoegd en zorgt voor extra toegevoegde waarde.


De merklap is door IHH-Johanna Hermanna Hensen gemaakt. Johanna werd geboren op 25 februari 1853 te Deventer en op 4 mei 1865 opgenomen in het weeshuis van Deventer waar Johanna de merklap maakte. In 1877 trouwde ze en op 20 februari 1934 overleed Johanna Hensen te Rotterdam.
Een prachtige merklap voor een prikkie!


De derde merklap voor het symbolische bedrag van € 1. Het is een merklap uit 1778 en is de jaren niet ongeschonden doorheen gekomen. Vlekken en rechtsonder op de lap is een hap uit. Maar er blijft nog veel interessants over. De borduurster is Aeike Ockes en boven elke letter van haar naam borduurde ze een kroon. Een naam die met name in Groningen voorkomt. Gaan we de merklap beter bekijken dan zien we de gekroonde G op de derde rij.

AafkeB schrijft in de nieuwsbrief van Merkwaardig nummer 51, oktober 2001, een verslag over haar zoektocht naar merklappen met de gekroonde G. Ze had er veel gevonden en vergeleken met elkaar. Haar conclusie: ‘Alle merklappen waar de G met kroon op voorkomt kan ik vaststellen dat het lappen uit Groningen zijn. Er zijn ongetwijfeld lappen bij die uit grensgebieden of aangrenzende provincies komen. Tevens zal door familiebezoeken e.d. uitwisseling van voorbeeldmateriaal hebben plaatsgevonden. Toch lijkt het mij logisch dat het om Groningse merklappen gaat, omdat de kroon op de G deze letter accentueert en zonder meer verwijst naar de G van Groningen.’ We kunnen terecht zeggen dat de nicht van Licia op het juiste moment op de juiste plek was en nog belangrijker, ze heeft deze bijzondere en speciale merklap en de anderen gered van de vuilnisbak!

32 gedachten over “Merklappen op de vrijmarkt in Gouda

 1. wat een buit! zoiets geloof je toch niet! dat mensen zo weinig waardering kunnen hebben voor dingen uit het verleden. maar gelukkig zijn de merklappen nu in goede handen bij iemand die de schoonheid en de waarde ervan apprecieert!
  en met jouw bericht kan iedereen meegenieten!

 2. Schitterende vondst.

  Leuk dat ze hier getoond worden met uitleg.

 3. Ongelofelijk toch, dat er nog mensen zijn, die de waarde hiervan niet zien!
  Gelukkig was de nicht van Licia er vroeg genoeg bij.

 4. Berthi..wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt…. het zal haar goed doen als ze het leest en haar intresse voor de oude handwerken stimuleren.
  Dank je wel.

 5. Zo’n dag kan toch niet meer stuk wanneer zulke mooie merklappen tegen komt. Ik zou de hele dag niets verder meer doen dan alleen maar kijken er naar. Mooi verhaal.

 6. Berthi wat een heerlijk verhaal. Licia mailde mij kijk bij Berthi.

  Voor 3 euro niet te geloven, dit heb ik nou nooit. Maar ik loop ook niet zo vroeg op een markt rond. Geweldig leuk voor haar nicht.

  Heerlijk verteld bedankt voor je uitleg. Berthi ik word steeds wijzer hier bij jou.
  Bij mij een drukke tijd, maar s’avonds laat ik wel als ik zit nog even mijn handjes gaan.
  Liefs José

 7. Wat een mooie, rijke vondst. Het doet pijn om zulke lappen als ‘rommel’ te horen betitelen. Ze verdienen beter. Wat een geluk dat er mensen zijn die vroeg opstaan en ze vinden, zodat ze de aandacht en waardering (weer) krijgen die ze verdienen.

 8. vroege vogels vangen de dikste wormen !!!!! dus mooiste merklappen en zelfs met een complete geschiedenis. Super beloond dat vroege opstaan. Fijn weekend dallemaal Basje

 9. NEE, dat is niet waar, hebben ze deze voor een euro op de rommelmarkt verkocht!!?? Nou, de vindster heeft geluk gehad!
  Lieve groet,

 10. Wat een vondst voor een prikje Fijn dat Berthi de handwersters in Nederland hier van laat meegenieten.Groet Truus

 11. wat een prachtige vondst in Gouda…Fijn dat deze merklappen bespaard zijn voor de vuilnisbak. Er is nog veel onwetendheid over merklappen en het vroegere handwerken denk ik na het lezen van dit log! warme groet, Noor

 12. wat een schitterende vondst en dat voor zo n rommelmarktprijsje
  heerlijk om ff mee te genieten

 13. Het komt dus nog steeds voor dat mensen bijzonder handwerk onderwaarderen of de historische waarde niet herkennen. Geweldig dat de nicht van Licia deze merklappen mee naar huis heeft genomen. Je moet er toch niet aan denken dat ze in de vuilnisbak waren beland!

 14. Geweldig de vroege vogel is beloond en fijn dat jij het publiceerd, zo hebben we met z’n allen kunnen meegenieten.

 15. Wat een vreselijk verhaal over de familie die deze prachtige merklappen wegdoet. Gelukkig dat ze zo’n goede bestemming hebben gekregen, toeval bestaat niet……

 16. Prachtig verhaal, krijg onmiddellijk zin om de naald weer op te pakken. En wat mooi dat er mensen zijn als jij die überhaupt zo’n gekroonde G zien 😉
  Stel dat jij nou voor die kraam had gestaan ??

 17. @Meizoen, stel dat ik bij die kraam had gestaan dan zou ik het niet kunnen geloven dat er nog mensen zijn die de waarde en met de name de historische waarde van de merklappen niet zien. Ik zou dus als de bliksem deze merklappen redden van de vuilnisbak!

 18. Wat geweldig mooi dat deze “pronkjuwelen” nu bewaard zijn gebleven. Misschien waren er geen nakomelingen meer die iets met de merklappen kunnen doen.
  Mochten die nakomelingen er wel zijn, dan denk ik dat die onverschilligheid voor dit werk komt omdat er op scholen niet meer aan handwerkten wordt gedaan. Tenminste niet zoals wij het leerden. De liefde voor het vak verdwijnt daardoor ook grotendeels.

  Berthi, bedankt dat we ze ook mogen zien.

  Groeten uur Grunnen, (Meeden)
  van Jannie

 19. Gelukkig dat deze vondst op een plek is terecht gekomen waar hij gewaardeerd wordt en waar wij tevens deel van mogen uitmaken door middel van dit artikel.

 20. Wat een prachtige redding! in mijn familie zwerven ook wat merklappen rond, ze zijn er erg zuinig op! Maar 1778?? nee, zover gaan ze niet terug.

  Mooi stukje geschiedenis heb je erbij gevonden.

 21. Weer een goede les aan een ieder; Maak afspraken met dierbaren die wel de waarde van je spullen kennen en waarderen zodat het niet verloren gaat, wat nu bijna was gebeurd, dank Berthi voor de publicatie

 22. Inderdaad een geweldige vondst daar in Gouda.In de ruim 30 jaren dat
  ik textiel verzamel is zoiets me nog nooit overkomen.Heel leuk Berthi,dat
  je er melding van maakt.
  29 juni a.s. wordt ons nieuwe boek met merklappen uit Groningen gepresenteerd.
  Heel veel lappen met o.a. de Gekroonde G.Het bewijs waarom dit gebeurde moet nog steeds bewezen worden!
  Hennie Stevan

 23. Hallo Berthi.
  Ik vond op internet gegevens over Aike Ockes.Als het om dezelfe persoon
  gaat is ze gedoopt op 20 mei l764 te Oude Pekela.
  Ze was dus ongeveer 14 jaar oud,toen de lap geborduurd is.
  Aike is getrouwd met Israel Hendriks Uiling op 9 maart l785.
  Aike is overleden op 22 februari l853 te Oude Pekela.
  Dat gebeurde dus allemaal in het verleden slechts 5 kilometer bij me vandaan.
  Bij de gegevens staat ook vermeld dat ze een merklap heeft geborduurd
  Hennie Stevan!

 24. Hallo Hennie,

  Erg leuk deze toevoeging. Ik heb de volgende link gevonden:

  http://nl.rodovid.org/wk/Persoon:6785

  Bij notities staat het volgende:

  ‘Van haar hand is een merklap uit 1773 nog in familiebezit. Zij woonde met haar zuster Wiske Okkes als renteniersche in hetzelfde huis.’

  De merklap van Aeike Ockes is van 1778. Het zou kunnen dat ze de 8 voor de 3 hebben gezien waardoor de vergissing is ontstaan.

 25. Ik ben zeer verrast (en teleurgesteld) dat de merklap van Aijke Ockes (die al jaren in familiebezit was) op de rommelmarkt is terecht gekomen. Ik heb de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de familie Okkes/Ockes en juist familie eigendommen uit het verleden dienen gekoesterd te worden. Mocht U ooit besluiten deze merklap te willen verkopen, dan ben ik geinteresseerd.

 26. @Freek Okkes, de merklap is niet in mijn bezit, maar ik zal een mail sturen naar de huidige eigenaresse.

 27. Hallo Berthi,
  Alvast dank voor de genomen moeite.
  1778 lijkt mij inderdaad waarschijnlijker, haar geboortejaar is 1764.
  …en de familie komt uit provincie Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *