Back to Back Challenge


Back to Back Challenge – van rug tot rug – van de rug van een schaap tot de rug van een man! In Swalmen werd afgelopen zaterdag 12 mei geprobeerd om het wereldrecord ‘Back to Back Challenge’ te verbreken. De snelste breister ter wereld, Miriam Tegels uit Swalmen en een team van zes specialisten deden de poging. Ze moesten een schaap scheren, de wol spinnen en twijnen om er vervolgens een volwassen trui van te breien. En dat in minder dan 4 uur en 51 minuten; het huidige Guinness World Record. De internationale ‘Back to Back Challenge’ werd voor ’t eerst gehouden in 1992 in Schotland. De wedstrijd was bedoeld om wol, spinnen en breien uit de vergetelheid te halen.


Het Back to Back Challenge team is er afgelopen zaterdag in Swalmen niet in geslaagd om het Australische Guinness World Record van 4 uur en 51 minuten te verbreken. Voor het Europese vasteland is het team er wel in geslaagd om een record te vestigen met de tijd van 6 uur, 3 minuten en 28 seconden. Miriam Tegels, initiatiefneemster en ongeslagen Guinness World recordhoudster snelbreien: ‘De lat lag hoog, de voorbereidingen waren optimaal, echter het weer werkte niet mee. We startten met een buitentemperatuur van 11 graden. Te koud om lekker soepel te kunnen spinnen en te breien met het team. Met een hogere temperatuur zou de wol ook beter te verwerken zijn geweest, gezien het vetgehalte.’


Dit resultaat smaakt echter naar meer en het team ‘Groenewoud’ blijft strijdlustig. Zij zijn ervan overtuigd dat bij een volgende poging om het Guinness World Record te verbreken haalbaar is. ‘Wat we wel bereikt hebben is om Europa als deelnemend continent op de kaart te zetten. We zijn hiermee een geduchte tegenstander geworden voor Australië, USA, Japan, Schotland, Canada en Zuid-Afrika.’ Eind juni 2012 zal bekend worden wat de exacte ranking zal zijn ten opzichte van de rest van de wereld. De belangstelling was enorm en de sfeer was perfect. De tuin van Pension Groenewoud in Swalmen vormde het decor voor de uitdaging. De eigenaren, Paul Keulen en José van Wijlick hadden de schitterende locatie gratis ter beschikking gesteld. Aan het initiatief was een goed doel gekoppeld; Stichting Kumi Hospital Uganda , een initiatief van de Swalmense verloskundige Steffie Mooren. De opbrengst van de verkoop van koffie, vlaai (die gratis beschikbaar was gesteld door Swalmer bakkers), originele spullen uit Uganda en de verkoop van vers geschoren wol van schapen van boer Ton Dings uit Asselt heeft ruim € 700 opgebracht.

10 gedachten over “Back to Back Challenge

  1. Dat was echt WARME WOLLEN TRUIEN dag !! Kijk die meneer eens tevreden kijken..de trui past nog ook.
    Volgende keer weer een poging wagen…in die prachtige omgeving !!

  2. dat zag er allemaal heel kalm uit ondanks de stress waarin het moest gebeuren, Leuke trui.!! gelukkig een beetje veel zon hier een wat minder koude wind Basje

  3. In 6 uur en 3 minuten kan ik niet eens één mouw afkrijgen, dus alle bewondering en lof voor dit team!

  4. Jammer dat ik deze challenge niet kon bezoeken! Heel knap dat ze het ondanks het koude weer in zo’n korte tijd voor elkaar krijgen uit een vacht eerst garen te spinnen en dan een trui hiervan te breien. Chapeau! Ik hoop dat er nog eens een herhaling komt met wat warmer weer waardoor de handjes nog sneller kunnen werken.

  5. Wat leuk, die recordpoging. Ik kende het van een rteportage van de BBC. Een jaar of 2 geleden uitgezonden. Het lijkt me nog een hel klus om het recors te verbreken!

  6. Ik heb weer eens even op je blog rondgeneusd en kwam dit tegen! Allemensen! Hoe krijgen ze het voor elkaar??!! Dan moet je wel héél goed op elkaar ingespeeld zijn en taken verdelen en zo. Ik vind het ongelooflijk en ik had er ook nog nooit van gehoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *