Udeng – hoofddeksel voor de Balinese man


Gisteren kwam ik onverwachts deze man tegen in de Balinese dracht. Sinds drie jaar woont EvertR. op Bali en op dit moment is hij voor een kort familiebezoek in Nederland. Twee dagen werden foto’s geëxposeerd in Stiphout. Foto’s die EvertR. op Bali maakte. Prachtige afbeeldingen en de bijbehorende verhalen maakte het geheel compleet. Natuurlijk kon ik het niet laten om te informeren naar zijn kleding. Hij droeg een baju, een hemd met lange mouwen en machinaal borduurwerk. De sarong had hij voor even vervangen voor een zwarte pantalon. Het meest opvallende aan de Balinese dracht voor mannen is het hoofddeksel, genaamd de udeng. De udeng is een doek die op een speciale manier wordt gevouwen waarbij de knoop op het voorhoofd komt te zitten. Je kunt ook een voorgevormde udeng kopen zoals het exemplaar van EvertR. Het traditionele hoofddeksel kan in verschillende kleuren worden gedragen. De udeng op de foto is voor elke dag. Voor een ceremonie in de tempel wordt een witte udeng of wit met een patroon waarin gouddraad is verwerkt gedragen. Voor een huwelijk heeft een udeng van batik of met batikmotief de voorkeur en voor een crematie geldt een zwarte udeng of eentje met batikmotief en een zwart accent.

Er worden meerdere betekenissen gegeven aan het hooddeksel de udeng. Sommigen beweren dat de hoofddoek symbool staat voor de Hindoe drie-eenheid: Brahma, Wisnu en Siwa. Anderen beweren dat de udeng dient als verbinding tussen God en de mens.

3 gedachten over “Udeng – hoofddeksel voor de Balinese man

 1. Ik ben net terug van een reis door Sumatra, Java en Bali, het land van mijn ouders. Mijn naam gaf daar altijd grappige reacties. Is zo’n Udeng ook zelf te maken van een ragfijne witte stof, en hoe moet dat dan?
  Licht & Liefde op je pad,
  ArjunA

 2. Hallo,

  Ik wel graag een udeng gaan dragen daarom ben ik op zoek naar een doek om er zelf één van te vouwen, kunt u mij vertellen waar ik zo’n doek kan kopen?

  Vriendelijke groet…Gert Leurink

 3. @Gert Leurink, tik bij Google Udeng in en er komen websites naar boven waar je een originele udeng kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *