Breien en breimotieven

Gisteren in NRC Handelsblad een grote illustratie van een breiwerk van Lobke van Aar en vandaag in de Volkskrant een illustratie van Han Hoogerbrugge.


Het eurobreiwerk gaat scheuren. ‘De financiële integratie van Europa gaat voor het eerst sinds begin jaren tachtig achteruit’, zegt Ignazio Angeloni, adviseur van de ECB in Frankfurt. De Fransen hebben daar een prachtig woord voor: détricotage. Als een breiwerk dat je uithaalt.


De Hollandse kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer gebruikten het motief van een Noorse trui voor het afbakenen van een parkeervak. ‘Er zit sneeuwkristal structuur in verwerkt. Elke streek heeft zijn eigen motieven waar je veel aan kunt aflezen: of iemand getrouwd is of niet. Het is een heel repetitief patroon, daardoor heel geschikt voor parkeerbelijning.’


Poetslappen en nieuwe draden uit oude vodden. Van al het textiel dat wordt ingezameld is iets meer dan de helft goed genoeg voor arme landen. De rest wordt gerecycled. Uiteindelijk hoeft er maar 8 procent te eindigen in de verbrandingsoven. ‘Van de ondraagbare kleding of lappen worden poetsdoeken gemaakt, vulling van autostoelen of isolatiemateriaal.’ Van oude kleding nieuwe maken gebeurt nauwelijks. ‘Dat is veel te arbeidsintensief. Misschien gebeurt het wel op kleine schaal, maar het is geen industrie’, zegt Van den Brink. … Deze maand is door de kledingbranche uitgeroepen tot Nationale Kledinginzamelmaand. Van den Brink: ‘Het aanbod is enorm. Nu moeten we het nog ophalen en er een business van maken.’

8 gedachten over “Breien en breimotieven

 1. MOOIE PARKEERPLAATSVERSIERING, , HETRAFELENDE EUROPA, KOST ONS HANDENVOL GELD, RECYCLED OUD GOED IA NIWT NIWUQ, DENK MAAR AANDE VLOERKLEDEN DIE JE VEEL ZIET IN SCANDINAVISCHE LANDEN EN IK DE ZUIDELIJKE STREKEN, FIJN WEEKEND ]BASJE

 2. Van oude kleding weer iets nieuws maken is inderdaad erg arbeidsintensief.

  Maar dit weerhoudt mij er niet van om het toch te doen, want het levert wel iets moois op wat weer jaren mee kan!

 3. Als ze van dat Europese détricotage-materiaal dan maar weer een leuk nieuw Europa punniken…
  Waarom worden er niet meer van die mooie parkeerplaatsen gemaakt? Schitterend! Waar kunnen we dit in het echt zien?
  Ik recycle textiel al zolang ik me kan herinneren. Uitdagend om van een afgekeurd kledingstuk toch weer iets moois te maken.

 4. Jammer dat breiwerk met zo’n droeve zaak als het uiteenvallende Europa geassocieerd wordt! Maar laten we optimistisch blijven: van oud nieuw maken. Uithalen met een doel voor ogen. Misschien wordt het nog eens wat.

 5. détricotage! dat woord moet ik onthouden …
  en die parkeervakken-met-motieven, geweldig! echt de verbeelding aan de macht!

 6. @Mien B. , dank je voor de link die ik helemaal vergeten was om te plaatsen!:-)

  @Tineke, wat een hoeveelheid kleren zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *