Colette Berends 13.10.1934 – 23.4.2012

Op 13 oktober 1934 werd in het gezin Berends een jongen geboren die al op jonge leeftijd voelde in het verkeerde lichaam geboren te zijn. Hij zag zichzelf al snel als jonge elegante vrouw. Voordat zijn droom werkelijkheid zou worden moest hij een lange weg afleggen, maar uiteindelijk werd het geboorteregister veranderd in Colette Berends.

Colettte heeft een veelbewogen leven achter de rug. Op haar twintigste vond ze dat Zwolle te klein was en trok ze de wijde wereld in. Eerst naar Den Bosch, daarna Den Haag, Brussel, Genève, en Hamburg, waar ze als etaleuse werkte. Op een dag had ze genoeg van het inrichten van etalages en ging naar Amsterdam om daar in een nachtclub te werken. Na anderhalf jaar ging Colette naar Zuid-Frankrijk, daarna Athene, Zürich, Wenen, heel Europa door. Ze zong en danste. Toen zij begon was ze tegen de dertig, en meestal hield je er op die leeftijd mee op. Maar Colette heeft het cabaret tot haar 48ste volgehouden. Hierna keerde ze terug naar Zwolle waar ze zich ging toeleggen op het maken van wandkleden. ‘Ik wilde iets gaan doen waar ik de rest van mijn jaren ook gelukkig mee zou zijn. Ik had een heel afwisselend leven gehad en ineens zat ik tussen de vier muren van een flatje. Wil je niet gek worden, dan moest er iets gebeuren. Ik heb altijd al een zwak voor stof gehad en er wat mee willen doen’, vertelt ze in een interview voor de Telegraaf op 9 februari 1991. Ze maakte vele prachtige wandkleden waar ze dagen, weken mee bezig was. ‘Met de gezichten ben ik heel lang bezig. Mond of ogen knip ik gewoon uit de hand. En dan probeer ik alsmaar tot het precies op de goede plek zit. De draad waarmee ik alles vastzet, gebruik ik heel bewust. Je kunt er een tekening mee oproepen: rimpels in een gezicht, de lijn rond een oog. Zo’n wandkleed vergt honderden uren. Het is heel belangrijk dat de compositie goed is en dat er een bepaald evenwicht is. Anders wordt het een rommeltje, juist door die veelheid aan kleuren.’


Clowns van Fellini 1998. Naar de beroemde film van Fellini. Clowns die vrolijkheid, afgunst, verdriet en dood weergeven.


La Valse de Camille Claudel 200. Haar beeld van de wals op de achtergrond. De violiste speelt haar tragische levenslied.


Carlo en Ricardo 2002. Carlo en Ricardo zijn twee personen uit de film Farinelli.

Colette was een kunstenares die schilderde met stof, draad en naald, en daarmee de prachtigste voorstellingen op doek kon vastleggen. Was, want Colette overleed op 23 april 2012, maar de fraaie wandkleden zullen altijd een blijvende herinnering aan haar zijn. Colette wist het te omschrijven in de volgende mooie woorden die te lezen staan op haar rouwbericht: ‘Missen zal ik alles waar ik van hield, herinneringen zijn onze grootste rijkdom.’

20 gedachten over “Colette Berends 13.10.1934 – 23.4.2012

 1. In 2013( 3-5mei) zal er een overzichtsexpositie van Colette’s werk te zien zijn Op de Expo in Koningshof Veldhoven.

 2. wat een hectische leven en schitterende wandkleden. Veldhoven is een pubiekstrekker, so wie so , maar waar blijven de doeken daarna?, komen ze in een museum? Basje?

 3. Wat een ontroerend prachtig werk, en wat een boeiend en gevuld leven heeft ze geleid. Blij dat je haar voor het voetlicht brengt ookal is het posthuum. Dank!

 4. Wat een veelbewogen leven en dat ze uiteindelijk de rust vond in het maken van prachtige wandkleden. Het is schilderen met stof, naald en draad.

  Graag had ik een kijkje genomen bij haar lapjes in haar flat in Zwolle, altijd op zoek naar het juiste kleurtje.

 5. Ik kende het werk wel, maar wist niets over het bewogen leven van deze vrouw. Een mooi geschreven portret.

 6. Wat een bijzondere vrouw was dit. Jammer dat ik me niet eerder heb verdiept in haar werk. Wat goed dat er een overzichtstentoonstelling in Veldhoven komt.

  Colette is één van de vijf hoofdpersonen in de documentaire “I am a woman now” van Michiel van Erp.

  TV Oost heeft een mooi interview met haar gemaakt voor het programma “Als de dag van gisteren” van 28 augustus 2011. Op internet terug te zien:
  http://www.rtvoost.nl/tv/?uid=84023

 7. @Willeke, dank je voor deze link. Wat een mooi interview zeg. Met veel belangstelling heb ik gekeken.

 8. Ik las de deelnemerslijst van de expositie in Gouda en stuitte op Colettes naam.
  Toevallig blijkt het morgen een jaar geleden te zijn dat ze overleed.
  Ze wilde nog een tyvek workshop bij mij doen, helaas het is er niet meer van gekomen. Ik had haar heel graag leren kennen, want ik was al tijden onder de indruk van haar prachtige en technisch zo knappe werk.
  Verheug me er op iets daarvan te zien op de tentoonstelling in Gouda op 1 mei en later, wanneer ik daar surveilleer. Ik hoop dat ze posthuum nog veel exposities mag krijgen.

 9. @Saskia Weishut-Snapper, heel mooi dat er in Gouda werk van haar te zien is, maar weet je dat er van 3 tot en met 5 mei in Veldhoven circa 42 quilts van Colette Berends worden tentoongesteld? Dat is dus een zeer uitgebreid overzicht van haar werk. Morgen maak ik er een logje over.

  Jammer dat Colette de workshop niet meer heeft kunnen volgen bij je.

 10. Wat een schitterend werk heeft deze vrouw gemaakt jammer dat ik er niet eerder mee bekend was. Heb vandaag de overzichtstentoonstelling gezien in Veldhoven was enorm onder de indruk van de thema’s en uitwerking.Ik heb begrepen dat dit eenmalig te zien zou zijn omdat de werken in de nalatenschap van de familie terecht komen. Het is vreselijk jammer dat niet veel meer mensen hiermee kennis kunnen maken.

 11. @Antoinette van den Berg, leuk dat je vandaag in Veldhoven was en zo genoten hebt van het werk van Colette Berends. Het is heel speciaal en bijzonder wat zij gemaakt heeft. Dit zal inderdaad zeer waarschijnlijk de eerste en tevens de laatste overzichtsexpositie van haar werk zijn.

  Misschien hebben we elkaar vandaag nog gesproken… Ik was te vinden in de DEMO-ruimte, net om de hoek van de ruimte waar de werken van Colette hangen.

 12. Speciaal voor de prachtige werken van Colette zijn mijn man en ik vandaag naar Veldhoven gegaan en we hebben er van genoten!
  Ik had Colette al eerder ontmoet in Nieuw Buinen en was toen al onder de indruk van haar werk en verschijning, wat een lieverd!
  Heel graag had ik ooit les van haar willen krijgen maar de afstand Rotterdam/Zwolle was helaas geen doen, is er iemand die zoveel les heeft gehad van haar die het nu aan een ander zou kunnen overbrengen?
  Ik hoop het!!
  groetjes Jolanda

 13. @Jolanda, geweldig dat jullie speciaal voor de werken van Colette Berends naar Veldhoven zijn gekomen.

 14. ook ik was in veldhoven. Daar zag ik voor het eerst werken van colette. Ben diep onder de indruk. Zo mooie.Tot nu heb ik vele uren achter de computer doorgebracht op zoek naar het leven en de werken van Colette. Hoop dat we met zijn allen nog heel lang van haar werken mogen genieten
  Groetjes franziska

 15. @Franziska, het was heel bijzonder dat er zoveel werken van Colette Berends te zien waren in Veldhoven. Dat zal waarschijnlijk niet meer gebeuren. Laten we dus onze mooie herinneringen aan Veldhoven koesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *