Textielpost – Bozen (Italië)


Greet van Duijn: ‘Een groet uit Italië, Bozen. In het museum Ötzi, de man die in het Ötzal is gevonden en daar 5300 jaar geleden leefde. Een schat aan informatie over prehistorische kleding en gebruiksvoorwerpen. Wat mij opviel is dat het kledingstuk voor het bovenlichaam (rechtsonder) gestreept is door verschillende soorten bont. Zou dat al neiging tot versieren zijn? Overigens zou tentoonstellen van menselijke resten in Nederland tot een pittige discussie leiden, hier doen ze het gewoon.’

Wie was Ötzi? Wikipedia zegt het volgende hierover: ‘Ötzi was een man van circa 45 jaar, oud voor die tijd. Hij was circa 1,60 m lang. Uit onderzoek blijkt dat hij weinig vet had. Bij leven moet hij zo’n vijftig kilogram gewogen hebben. Zijn lichaam telt 59 tatoeages. Ze werden veroorzaakt door inkervingen in de huid die daarna met koolpoeder zijn ingewreven. Mogelijk ging het hier om een behandeling tegen de artrose waaraan de man leed. In zijn longen bevonden zich deeltjes van de rook van houtskoolvuurtjes. Uit analyse van DNA, van stof en stuifmeelkorrels en van de isotopenverhoudingen in zijn gebit blijkt dat hij zijn jeugd in de buurt van het huidige dorp Feldthurns ten noorden van Bozen doorbracht, maar later in valleien een kilometer of vijftig noordelijker ging wonen. Zijn kleding was nog gedeeltelijk intact en bleek verrassend goed aangepast aan de eisen van het klimaat in de Alpen. Hij droeg complexe, gevoerde schoenen. In zijn maag-darmstelsel bevonden zich de resten van twee maaltijden. De laatste was er een van edelhertenvlees en eenkoorn, een primitieve tarwesoort. De voorlaatste was er een van steenbokvlees. In de maaltijd zaten stuifmeelkorrels passend bij een naaldbos op middelmatige hoogte. Een gevonden sleedoornpruim (Prunus spinosa) plaatst het seizoen van overlijden wellicht in de zomer[bron?]. Ötzi had donkerbruin tot zwart haar, dat op een lengte van circa acht centimeter was afgeknipt. Hij droeg een baard. Hij had geen luizen, maar in zijn kledij zijn wel twee vlooien gevonden. Zijn voor die tijd hoge leeftijd en de voorwerpen die hij bij zich droeg, vooral de kostbare koperbijl en de berenmuts, wijzen erop dat hij een zekere status moet hebben gehad.’

8 gedachten over “Textielpost – Bozen (Italië)

 1. Wat bijzonder allemaal, dat er zoveel informatie te halen is uit de schamele resten van iemand die zo ontzettend lang geleden geleefd heeft…

 2. Dat is wat de textielpost ook zo leuk en interessant maakt.Vaag wist ik nog wel iets over deze vondst, maar nu krijg ik via de links weer wat uitgebreidere informatie.

 3. Op een van de discovery-zenders was eens een programma waarin aangetoond werd dat Ötzi vermoord was. Nu nog een soort ‘opsporing verzocht’ en we weten werkelijk alles van hem.
  Dit is natuurlijk wel een heel aparte textielkaart, zo zul je er niet veel krijgen!

 4. @Mieke S, juist de diversiteit aan textielkaarten is ontzettend boeiend en leerzaam! Elke kaart is uniek.

  Het is nu bijna twee jaar geleden dat ik startte met textielpost en het blijft ontzettend leuk en interessant. We gaan dus voorlopig door met dit project.

 5. Ik vind het mooi dat naar aanleiding van een textielkaart weer extra informatie over de geschiedenis van de mens naar voren komt.
  Leuk Berthi, dat je nog even doorgaat met dit project.

 6. otzi blijft de gemoederen bewegen! was hij italiaans of zwitsers?
  en hoe italisaans zijn de inwoners van bozen oftwel bolzano? daarover wordt heel wat getwist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *