Azerbeidzjan

Marjo B-W reageerde op het logje over de Floriade waarbij ik het paviljoen van Azerbeidzjan laat zien. Het afgelopen jaar is Marjo B-W vier keer in Azerbeidzjan geweest en kan ons dus veel vertellen over dit land.

Marjo B-W: ‘Eind mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan (AZ). Er zullen dan tussen de liedjes door, prachtige beelden van AZ vertoond worden. Mooie moderne gebouwen en de oude ommuurde stad van Baku, natuurbeelden van het platteland. Het grote contrast tussen arm en rijk zal vermoedelijk niet te zien zijn. Mijn man werkt als veeteelt-adviseur in ontwikkelingslanden en inderdaad, ondanks de grote olie- en gasrijkdom van AZ, is het platteland nog een ontwikkelingsland. Mensen (inclusief leraren met een universitaire opleiding) verdienen amper 200 euro per maand, en de armoede is groot. De inkomsten van het land worden niet gelijkwaardig verdeeld. Hoe mooi de hoofdstad ook is, altijd hou ik in gedachten dat het platteland zo arm is.


AZ heeft een lange historie. Er zijn grottekeningen gevonden die zo’n 30.000 jaar oud zijn. Het land is vaak overheerst geweest door omliggende landen; in de vorige eeuw was het onderdeel van de Sovjet-Unie. In de regio speelt het een centrale rol op het gebied van tapijten. Er worden per regio verschillende motieven gebruikt die al honderden, misschien wel duizenden jaren oud zijn. Het garen wordt plantaardig geverfd, wat kan resulteren in verkleuring door zonlicht. In het tapijtmuseum in Baku vindt men een overvloed aan prachtige tapijten. Foto’s mogen er niet gemaakt worden, en er loopt iemand met je mee om toe te zien dat je dat ook niet doet… Naast geweven en geknoopte tapijten kan men in AZ prachtige nationale kostuums vinden. Het wordt niet dagelijks gedragen, daarvoor zijn de kostuums te kostbaar. Maar bij festivals en andere bijzondere gelegenheden zie je ze nog.Daarnaast probeert men andere oude technieken, op het gebied van patchwork (er zit geen vulling in en ze zijn niet doorgestikt) en borduren (bijvoorbeeld rondom houten latjes) te stimuleren en te bewaren in bijvoorbeeld een plattelandshotel annex museum, waar de ramen van de eetkamertjes bedekt zijn met geborduurd katoen. Grote geborduurde kleden worden verkocht in de souvenierwinkeltjes van Baku. In restaurants in de keldergewelven in de hoofdstad worden de muren versierd met bijvoorbeeld oude zadeltassen die door paarden of kamelen gedragen werden. Vroeger lag het op de zijderoute van/naar China, en nu vindt men er nog prachtige zijden sjaals. Ook gebreide sokken van plantaardig gekleurde wol zijn volop te koop, want de winters zijn lang en verwarming kent men amper. Na de jarenlange onderdrukking door de Sovjet-Unie is men er weer trots op de eigen tradities uit te dragen en misschien wel door de armoede maakt men nog zoveel mogelijk zelf.’

Door het verhaal van Marjo B-W zal ik beslist anders naar Azerbeidzjan kijken tijdens de uitzending van het Eurovisie Songfestival. Op de Floriade presenteert Azerbeidzjan zich van de mooiste kant, maar ja, wie doet dat niet. Hoe meer mensen hun land bezoeken, hoe liever!

9 gedachten over “Azerbeidzjan

 1. Niks en niemand zal in staat zijn mij achter de tv te krijgen voor het songfestival. Daardoor mis ik dan de mooie beelden van het land. Het zij zo. Ik ben blij dat je hier wat foto’s laat zien.

 2. @Mieke S, ik ben ook niet zo’n fan van het songfestival, maar nu ik meer lees over Azerbeidzjan, ga ik toch zeker even kijken. Het zullen prachtige beelden zijn, vast te vergelijken met de promotiefilm op de Floriade. De armoede waar Marjo het over heeft zal niet onder de aandacht gebracht worden.

 3. Heel interessant de achtergrondinformatie die we via
  Marjo B-W en Berthi aangereikt krijgen.Dank daarvoor !

 4. Mooi om wat te zien en te lezen over dit arme land.
  Heb een groep vluchtelingen jaren “les” gegeven die mensen kwamen uit Baku en waren heel aardige mensen.

 5. Zo zie je iedereen is weer anders. De kinderen komen langs met het songfestival. Er word met elkaar gekeken doen wij ieder jaar. En dan zegt iedereen welk liedje volgens hun gaat winnen gisteren avond af gesproken zo zie je heel toevallig. Ik wist niet wanneer het precies was mijn man heeft alle liedjes al opgenomen. En er word al geluisterd naar de nummers als de kinderen er zijn.
  En gedacht welke land gaat winnen. Zo gaat het bij ons, ik vind het enig. Wij houden van het songfestival. En ik ga goed opletten nu helemaal.

  Liefs José Mijn Google Reader werkt niet goed meer vandaar dat je mij niet zoveel ziet verschijnen.

 6. Mooie foto’s , en zo te lezen worden er mooie dingen gemaakt. Prachtig die dansende dames met die mooie kleding aan.

 7. Alweer een prachtige cultuur om te zien
  hopelijk blijft het nog jaren en jaren bewaard
  dank je voor de mooie plaatjes en info

 8. Wat betekent armoede in Azerbeidzjan, dat iedereen eigen huis heeft of 98% van de mensen hoog opgeleid is? Ok, niet iedereen rijd een MB of BMW maar wel en Hyunday of tenminste een nieuwe Lada. Er zijn verschillende supermarkts bvb. Ramstore ( zoals Albert Heijn hier) en mini markets waar je alles kan kopen. Benzine/dizel kost 55/45 cent ( 1 EUR=1,02 AZN), voor stroom en gaz betaalt men per jaar ca. 100 AZN gemiddeld. Armoede is als een mens niets te eten of kleden heeft. Als ik in Baku ben ga ik ook niet naar Hilton hotel te eten of drinken want een single wisky ( 0,50 ) kost al 35 AZN. Of rijdt iedereen in NL een Audi 6 of BMW 7 serie.. Er zijn hier ook mensen die onder armoede grens wonen. Lekker schrijven jullie toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *