Ellen Korth – Utilité


Ellen Korth is gefascineerd door mensen die een passie hebben voor handwerken. Ze wilde daar iets mee doen met haar kunst en ook graag kennismaken met de handwerkwereld. Het werd een bijzonder vormgegeven boek waarin veertig mensen worden geportretteerd. Weven, breien, quilten, borduren en kantklossen komen aan bod om een paar voorbeelden te noemen. Door de speciale vormgeving van het boek maak je op een aparte manier kennis met de persoon die zich bezig houdt met de desbetreffende handwerktechniek. Grafisch vormgever Sybren Kuiper heeft het boek ingenieus in elkaar gezet. Hoe het boek in elkaar zit, kun je het beste bekijken op de website van Ellen Korth.


Utilité is onlangs uitgeroepen tot Het Best Verzorgde Boek van 2011. Daarnaast kreeg Ellen Korth een zilveren medaille op de tentoonstelling Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig. In New York kreeg haar boek een eervolle vermelding bij de manifestatie Photography Book Now in de categorie Documentary Book Now.


In het najaar laat het Stedelijk Museum Amsterdam een tentoonstelling zien van Het Best Verzorgde Boek 2011. Stedelijk Museum Zwolle presenteert in september de expositie Utilité in het kader van rituelen.

14 gedachten over “Ellen Korth – Utilité

 1. Jee, wat een kunstwerk! Dit moet je denk ik inderdaad in het echt zien, om de schoonheid en het ingenieuze werkelijk te ervaren!

 2. super boek en het lijkt me dat je dat steeds weer oppakt, Basje

 3. De boekbinder die naast me zit is nog niet klaar met z’n krant maar hij komt beslist hier kijken. Dat wordt gegarandeerd een tochtje naar het Stedelijk in de herfst.

 4. Bijzonder !! hoe krijgen ze het voor elkaar…hiervoor moeten we echt op stap want het zal wel niet zomaar in iedere boekhandel in te kijken zijn !!

  het zal ook wel kostbaar zijn ?? of is het uitgegeven met subsidie…???. wat leuk dat ons aller voorzitster AFKE Wullink er ook in zit.
  Berthi laat je ons nog weten wanneer het precies in Zwolle is en in Amsterdam ???
  Ga straks nog even op mn gemak zitten bladeren !!
  Deze week begint weer goed…..boeken en handwerken !!

 5. @Mieke S, ik ben benieuwd wat jouw boekbinder hiervan vindt! Misschien past deze uitvoering niet in zijn straatje. Maar het boek is echt schitterend vormgegeven met mooie foto’s!

  @Licia Huizer, het boek wordt in eigen beheer uitgegeven door Ellen Korth. Je kunt het boek kopen via Galerie Agnes Raben:

  http://www.galeries.nl/mijngalerie.asp?galnr=1605&marge=10

  Ik kocht het boek in oktober 2011 voor € 51,75. Niet goedkoop dus, het valt in de categorie kunstboeken. Het boek kost € 45, plus € 6,75 verzendkosten. Totaal € 51,75. Het boek wordt verpakt in een speciaal hiervoor gemaakt kartonnen doosje.

  Behalve Afke kom je ook nog andere bekende gezichten tegen zoals Fie van Dijk, Carla Meijsen, Marnel Verstegen en Jan ter Heide. Mensen die je al kent via mijn blog.

  Jan ter Heide ken je van deze textielpost:

  http://berthi.textile-collection.nl/2010/08/30/textielpost-shetland-ii/

  In Stedelijk Museum Zwolle is de expositie van 9 september tot en met 18 november 2012:

  http://www.stedelijkmuseumzwolle.nl/cms/index.php/nl/komendeexposities/764-programma-2012

  Wanneer de expsoitie precies is in het Stedelijk Museum staat nog niet vermeld op hun website, maar je kunt je wel inschrijven voor de nieuwsbrief en dan vergeet je de expositie zeker niet. Eind september wordt het museum geopend, wellicht is de start wel de tentoonstelling over Het Best Verzorgde Boek. Ik probeer het te onthouden om het hier nog eens te vermelden, maar zekerheid kan ik je niet geven!:-)

 6. Zou graag dit leuke boek willen hebben, bestellen.
  Bij wie, waar?
  Te meer daar ik met de handjes werken veel leuker vind dan met de MAC.

 7. Beste mensen,
  dank voor de mooie reacties.
  Jullie kunnen het boek bestellen bij
  Galerie Agnes Raben in Vorden

  of bij Papyrus boekhandel in Deventer.
  info@papyrusboeken.nl
  Het boek kost zonder CD’s 45 euro + porto
  Met CD’s 55 euro + porto
  De CD’s zijn een aanrader, omdat de interviews van de mensen uit het boek te horen zijn. De stemmen van de mensen zijn ontroerend.
  Groet van Ellen Korth

 8. Heerlijk! Dat www bedoel ik…Vanuit H. heb ik het besteld en straks terug in NL ligt het in mn postbus! Ik kan me er zó op verheugen! Gek op mooi gemaakte boeken én op handwerk…wat wil je nog meer?

 9. ik had erover gelezen in de nrc en was meteen nieuwsgierig naar de boekhandel gefietst – waar ze het boek niet hadden. leuk om hier wat meer te kunnen zien!

 10. Boek is inderdaad bijzonder. De CD’s moet ik nog bekijken, maar daar verheug ik me al op! Gisteren in Galerie Agnes Raben geweest, waar het te koop is. Nu is daar een prachtige tentoonstelling van Marian Bijlenga (textiel) en Roni Katz (prachtig draadwerk). Mooie omgeving, mooi werk in een leuke galerie, en op het moment is daar de Bronckhorster Kunst10daagse, verspreid over een groot deel van de Achterhoek (t/m 20 mei! http://www.kunst10daagsebronckhorst.nl/ ). Dus wat let u, om naar de prachtige Achterhoek te trekken… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *