Exposities en activiteiten voorjaar 2012


Tot en met 6 mei 2012 is in Galerie van de Water de expositie ‘Draadloos verbonden’ te zien. Tien kunstenaars die zich op verschillende wijzen bezighouden met ‘draad’.
Kunstwerken met textiel als uitgangspunt. Draadloos verbonden laat textiel in vele verschijningsvormen zien; dieren van stof, draad op papier, naaimachine uit steen gehouwen, geborduurd verleden en sieraden. Alle werken met textiel als uitgangspunt en draad als de grote gemene deler.
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur en op koopzondag 6 mei en op afspraak.
——————————


Loukia Richards is op 10 mei weer in Nederland voor haar STITCHATHON in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Support STITCHATHON, buy a souvenir to embroider!
A limited edition prints on cotton, 1-100/100 signed copies to make a fee-free STITCHATHON possible and viable!

Next STITCHATHON is on May 10th at OBA Library Amsterdam (www.oba.nl).
We wil discuss, play and stitch Oresteia (afternoon session) after Homer and Aeschylus; a story of injustice, revenge, guilt, punishment and catharsis in the context of civilized polis.
In the evening session, we will discuss, play and stitch Little Red Riding Hood based on text collected and edited by the Grimm Brothers; the story of an intrepid individual who crosses a big dark forest, while beating successfully her deepest fears.


The solo show ‘A Stitcher’s Odyssey’ (OBA, May-June 2012) and the following STITCHATHONs are sponsored by Design Stories Social Network, Loret Karman – Hand dyed yarns and knitting – and Das Utopische Institut.


STITCHATHON is a stitching and literary marathon which enhances people to create art by using embroidery and drama in a new, often subversive, way. STITCHATHON promotes communication and networking while introducing participants in the importance of European textile cultural history.

STITCHATHON is fee free, because I believe that art making should be an option for everybody regardless of her/his financial condition, education or social background.
STITCHATHON has already held 7 meetings in Amsterdam, Rotterdam, Antwerp, Hamburg and Schoeppingen between May 2011 and March 2012.

And here is the STITCHATHON ‘souvenir menu’: prints to stitch, wear or frame just the way they are.
They are inspired by the ‘stitching mania’, as well as by the financial crisis and my neo-nomadic lifestyle, for I keep moving between Germany, Netherlands and Greece in the last year:
1. ‘Stitchathon addict’
jpeg title: ‘Stitchathon addict’, 11.5 cm x 11.5 cm, 20 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
2. ‘Dark haired female neo-nomad, former executive with once high class attire now looking poor is crossing borders to find food and lodging – Detail’
jpeg title: ‘DarkhairedFemaleNomad01_label.simple.motif’, 14cm x 10.5cm, 25 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
3. ‘Dark haired female neo-nomad, former executive with once high class attire now looking
poor is crossing borders to find food and lodging – Ful composition’
jpeg title: DarkhairedFemaleNomad01_label.simple.motif, 14.5 cm x 21 cm, 35 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
4. ‘Male neo-nomad with Harvard degree and worn out LV Tennis bag is heading to a better place to work for a cup of rice – Detail’
jpeg title: MaleNomad02_label.simple.motif , 12 cm x 12 cm, 25 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
5. ‘Male neo-nomad with Harvard degree and worn out LV Tennis bag is heading to a better place to work for a cup of rice – Full composition’
jpeg title: MaleNomad02mit_label.total.composition, 14,5cm x 21 cm, 35 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
6. ‘Blond female neo-nomad, frustrated and with empty purse is seeking only-first-world-conditions-job – Detail’
jpeg title: Blond.Female.Nomad03_label.simple.motif, 9cm x 11 cm, 20 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
7. ‘Blond female neo-nomad, frustrated and with empty purse is seeking only-first-world-conditions-job – Full composition’
jpeg title: Blond.Female.Nomad03mit_label.total.composition, 12,5cm x 13cm, 25 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.
8. ‘Three neo-nomads ready to conquer the world’ or ‘Northern EU partners, we are coming!’
jpeg title: Three.Nomads_label.motif, 18cm x 10cm, 40 euro + 6 euro for registered post for Europe/USA or 2.50 euros for Germany.

The prints/embroidery motifs are delivered individually signed and without the safety label. For more info and/or orders, please contact: loukiarichards@yahoo.com
Payment possibilities: Paypal or money transfer through a German bank account. Delivery in person is also possibe for orders from Hamburg and Amsterdam (to save on the postage cost). Please, place your order before May 8th! Thank you for supporting STITCHATHON!

——————————


Tot en met 8 juli 2012 is in Het Waalres Museum werk te zien van Mirjam Pet-Jacobs. Het Waalres Museum is open op: woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.
——————————


Voor het éérst in Nederland en een primeur voor de drie noordelijke provincies: De Week van het Weven van 14 tot en met 20 mei 2012. Verspreid over Groningen, Friesland en Drenthe kan men terecht op circa 40 locaties, waaronder weefateliers, galeries, wolstudio’s, wevers die samen exposeren, en huiskamers. Zo is het mogelijk om een eigen weef- en kunstroute samen te stellen en kennis te maken met weven in allerlei dimensies, van gebruikstextiel tot buitenkunst. Ook demonstraties en workshops worden aangeboden. Deze ‘week van het weven’ is een initiatief van de landelijke vereniging Weefnetwerk.
——————————


Van 17 mei tot en met 19 mei 2012: Quilts van Trudy Wassink in de kerk, Kerklaan 17 te Rozendaal (bij Arnhem). Verzameling oude quilts daterend van 1860 to 1955, gekocht/gevonden als top, door Trudy gerestaureerd en gequilt tussen 2000 en 2011. Een selectie van de quilts door Trudy gemaakt tussen 1989 en 2012. Open: 11.00 tot 17.00 uur. Geen toegangsprijs, een gift voor de instandhouding van de kerk is zeer welkom.
——————————


‘De schoonheid van het oude’ – werk van textielgroep Steek Plus.
Als plek waar gewoond werd, als plek waar gewerkt werd, als plek waar het verleden nog leeft en het heden infiltreert. Dat is het beeld dat leden van textielgroep Steek Plus hebben van het Leids Wevershuis. Zij maakten voor deze expositie werk dat een verbinding legt tussen verleden en heden. Ze lieten zich inspireren door het vergankelijke verleden, het oude. Met hun kennis van en ervaring met zowel oude als moderne materialen en textiele technieken maakten zij verrassend en soms vertederend werk. Door hun individuele aanpak, gebaseerd op eigen voorkeur en deskundigheid, ontstond een breed, gevarieerd overzicht van moderne textiele kunst.
Een oude dweilmop, verhard met latex hangt verloren aan de muur. De dakpannen zien hun spiegelbeeld terug in verf en borduurgaren. Scheuren in muren en plinten lopen door op canvas en stof. Het oude, vergankelijke herleeft via technieken als stempelen, branden, transferdruk, punchen. Op materialen als tyvek, lutrador en in water oplosbare stof. Ongeveer twintig leden van textielgroep Steek Plus laten op deze tentoonstelling hun werk zien. Het is zowel 2-dimensionaal als ruimtelijk werk, sober en kleurig, hard en zacht.

‘De schoonheid van het oude’ werk van textielgroep Steek Plus. Van 5 mei tot en met 17 juni 2012 in het Leids Wevershuis, Middelste Gracht 143, 2312 TV Leiden.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

——————————


——————————


Er is weer de kans om de merklap Door ons Gedaen te bekijken en wel in Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland. Openingstijden: vanaf museumweekend 14/15 april tot en met oktober: dinsdag tot en met zaterdag 14.00 tot 17.00 uur. Juli en augustus: dinsdag tot en met zaterdag 13.30 – 17.00 uur.
——————————


De tentoonstelling Kant van alle kanten is te zien van 15 mei 2012 tot 1 april 2013 in Museum Pakhuis koophandel in Leeuwarden. Met het oog op het komende OIDFA congres te Caen te Frankrijk zullen er op deze tentoonstelling veel Franse kanten te bewonderen zijn.
Openingstijden: vanaf 1 april tot 1 november: iedere woensdag, donderdag en zondagmiddag van 14.00 tot 17.30 uur.
——————————


De Beemster viert het hele jaar feest, omdat de polder 400 jaar bestaat. Op 25 april werd een grote waslijn gepresenteerd, een project waar schoolkinderen een tekening voor hebben gemaakt die op een theedoek is geweven. Zo’n 800 theedoeken wapperen de komende weken aan lange waslijnen en geven de polder kleur. De theedoeken zijn geweven in het TextielLab van het Textielmuseum. De Beemster Waslijn, een educatief kunstproject voor kinderen, is opgezet door Mariëtte Wolbert & Liesbeth Molenaar van Galerie de Groene Poort. Kijk hier voor een leuk filmpje.
——————————

BREIFANAAT? Op 17 mei 2012 wordt tijdens Festival a/d Werf in de theaterhappening Heide de gehele levenscyclus van een heidelandschap (compleet met vier levende schapen) in ijl tempo doorlopen in de theaterzaal. Twee kunstenaars brengen aarde, zand, heideplantjes en zelfs echte heideschapen mee naar Theater Kikker om samen met hun publiek een heidelandschap aan te leggen. Dit proces wordt afgewisseld met gezamenlijke activiteiten zoals het breien van een enorm gordijn voor Theater Kikker. Help ons door van tevoren een deel te breien! We hebben 45 gebreide lappen nodig die op 17 mei aan elkaar worden genaaid – tijdens de openingsavond van Festival a/d Werf. Als je wilt meedoen stuur ons een email en wij sturen je de wol! Voor meer informatie over deelname stuur een e-mail naar: utrechtheide@gmail.com Of START GELIJK neem een kijkje op de website voor brei-handleidingen en instructies. Voor meer informatie over het project en Festival a/d Werf: kijk op de website.
——————————


Open dagen: De Merkster bestaat dit jaar 10 jaar en dat gaan we vieren met open dagen op zaterdag 15 september en zondag 16 september 2012 in:
Wijkcentrum De Dreef, Willem Barentszweg 69, 5665 VA GELDROP.
De openingstijden zijn:
Zaterdag 15 september van 14.00 uur tot 17.00 uur en zondag 16 september van 10.00 uur tot 17.00 uur. De locatie in Geldrop is prima met openbaar vervoer te bereiken via treinstation Eindhoven met stadsbus nr. 10 naar Geldrop. Uitstappen halte Columbusstraat, even teruglopen naar winkelcentrum de Coevering (5 minuten lopen). Er is voldoende parkeerruimte. Voor een kopje koffie/thee wordt gezorgd. Wel zelf de lunch meenemen. Aanmelden is niet nodig want iedereen is van harte welkom. We gaan er met z’n allen een gezellig weekend van maken!
Hartelijke groet van Riet, Neeltje, Maartje, Wil, Dian en Ria.
Heb je nog vragen stuur dan een e-mail naar riavandoorn@onsbrabantnet.nl of bel 0492-382210

8 gedachten over “Exposities en activiteiten voorjaar 2012

 1. dat was en is een waslijst van todo tentoonstellingen. Ik reken op blogjes erver want …de bekende weg naar Rome is te ver,. Basje

 2. Wat een heerlijk waslijstje met geweldige activiteiten Berthi, je hebt beslist weer allerlei interessants voor ons uitgekozen! Dank je wel!!

 3. O Berthi, wat heb je weer een waslijst aan activiteiten gevonden! Er is voor mij dit keer niks bij zo te zien. Geeft niet hoor. Ik verwijs graag naar “Sigmund” in de Volkskrant van vandaag…..

 4. Wat weer een enorme lijst met tentoonstellingen.
  Door de links te bekijken hebben wij veel informatie.

  De waslijn met theedoeken is prachtig.

 5. Leuk dat je mijn schaap-uitnodiging plaatste! Kan ik gelijk nog even zeggen dat mijn schapenvacht niet zo stonk omdat hij biologisch eten kreeg. Ik weet dat dat bij koeien zo werkt. Bij schapen dus ook. En bij mensen?
  Leuk ook dat theedoekenfilmpje in de Beemster en heerlijk om zo’n gerichte agenda aangereikt te krijgen.
  En “Elke dag een draadje” in het verzetsmuseum is weer verlengd; nu tot 22 juli. De moeite waard.

 6. dank, dank, dank! wat veel leuke dingen alweer. vooral die STITCHATHON klinkt spannend. maar die voorstelling in theater kikker is lekker dichtbij. zal ik een lapje breien???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *