Floriade 2012 I


Ach ja, natuurlijk weet je dat de Floriade dit jaar in Venlo is. Bij mij om de hoek dus… Een mooie gelegenheid voor Peter en mij om een seizoenspas te nemen zodat we naar deze wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen gaan zodra de meeste bezoekers huiswaarts keren. Vandaag namen we voor de eerste keer een kijkje. We kwamen niet verder dan een aantal meters voorbij de Innovatoren. Ik neem je mee voor een eerste indruk en de komende maanden zul je vast vaker foto’s van de Floriade voorbij zien komen op dit blog.


Op de achtergrond zie je de prachtige Innovatoren. Deze foto nam ik vanaf het dakterras van het paviljoen van de Rabobank. Dit paviljoen bestaat uit een halve wereldbol met een doorsnee van 20 m en ik moet zeggen dat de Rabo Earthwalk zeer indrukwekkend is! Onder je voeten zie je een schitterende film die laat zien hoe de mens de aarde in cultuur brengt en hoe er in het landschap stromen ontstaan zoals voedsel, water, transport, data en natuurlijk ook financiën, die continu in beweging zijn. In vogelvlucht kom je op verschillende plekken van de wereld. Het is de moeite waard om de virtuele rondleiding door Rabo Earthwalk te bekijken.


De kabelbaan die een afstand aflegt van een kilometer laat je een overzicht van de Floriade zien. Hier was vandaag geen tijd voor, het staat op planning voor een van de volgende bezoeken.


Deze foto is ook genomen vanaf het dakterras van het paviljoen van de Rabobank. Je ziet de eetgelegenheid Strand.


Het paviljoen van Azerbeidzjan. Een prachtig gebouw met een fraaie presentatie van dit vrij onbekende land voor mij.


Het gras is altijd groener bij de buren… Is dat zo?


Maja de bij voor het Duitse paviljoen. Maja de bij is de hoofdfiguur van de in 1912 verschenen bestseller Die Biene Maja und ihre Abenteuer van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels (1880-1952). Het boek werd in een veertigtal talen vertaald. De eerste Nederlandse vertaling verscheen in 1920.


Een stoel voor een rustpauze vind je overal in het park.


Een groene eettafel, groener dan dit kan niet!


Een lampenkap, maar dan anders.


Op een lopende band zie je diverse producten voorbijkomen. Neem een houten plankje met het product van de band, zet het links naast je neer en via een computerscherm verschijnt er informatie over het desbetreffende artikel. Zeker erg leuk en informatief voor kinderen.


Deze fleurige koe nodigt je uit om samen op de foto te gaan!


Na een lange dag is het tijd voor Maja de bij om heerlijk onderuit te gaan in de ligstoel.


Zelfs de duif heeft het gehad na een dag van veel bezoekers.


Voordat men vertrekt wordt er een Hollands kaartje uitgezocht. Iedereen vindt het toch leuk om een kaartje te ontvangen. Overigens heb ik vandaag bijzonder weinig de Nederlandse taal gehoord. Het was zeer internationaal: Japans, Duits, Russisch, Engels, en verder nog diverse talen die ik niet zo snel thuis kon brengen.


Om de Hollandse klomp kun je niet heen!


Er is een speciale voetgangersbrug aangelegd over de A73. De parkeerplaats voor auto’s ligt niet naast het park. Maar vanaf de parkeerplaats rijden er continue shuttlebussen die je naar de Floriade brengen. Kom je met de trein, dan kun je vanaf het station met een speciale bus naar de Floriade. Moet je een behoorlijke afstand reizen en wil je het park in één dag bekijken, kom dan op tijd.

22 gedachten over “Floriade 2012 I

 1. Wat ontzettend leuk dat je ons meeneemt naar de Foriade! Het was eerlijk gezegd niet iets, wat op mijn lijstje stond, maar als ik de foto’s en filmpjes nu zo zie, gaat het toch wel kriebelen..:)! En wat heerlijk dat je zo dichtbij woont, dan kun je telkens even van een stukje Floriade gaan genieten, en dat lijkt me toch veel fijner dan in 1 dag alles willen bezichtigen! Fijne zondag!!

 2. Het ziet er niet echt geweldig druk uit. Of is dat gewoon de ruime opzet van het park ? Het blijft op mijn verlanglijstje staan. Voor de regio Venlo maar te hopen dat deze Floriade nu eindelijk winstgevend wordt.

 3. Laat maar veel zien Berthi, ik heb nog niet beslist of ik nou wél of niet ga. De toegangsprijzen zijn aan de hoge kant om het maar eens eufemistisch te zeggen. Neemt niet weg dat het zienswaardig is!

 4. Mooi verslag, zo heb ik al een indruk van wat ik te zien zal krijgen. Daar moeten we beslist een bezoekje brengen.

 5. Moet ik daar nu eigenlijk niet om huilen, zoveel moois en dat is te ver en te moeilijk voor mijn oude beentjes, zelfs mercedes kan dat niet aan, Ik ga alle sites af van lieverlee en geniet dan toch wel ,Ik den dankbaar dat ik al zoveel heb gezien, Fijne zondag en geniet van alles wat mogelijk is Basje

 6. @Lupineke, als je meteen om 10.00 uur binnen bent, is het te doen om het park in één dag te behappen. Maar omdat wij een seizoenspas hebben, doen we alles in een slakkegangetje!:-)

  @Elly, eindelijk eens een groot evenement dicht bij huis!:-)

  @Jenny, het park is sowieso ruim opgezet. De brede wandelpaden zijn heerlijk en wij gingen gistermiddag op een tijdstip dat de meeste mensen naar huis gaan. Rond de klok van 16.30 uur waren wij in het park. Als je van ver komt, ga je niet zo laat een dergelijk groot evenement bezoeken. Thijmen moest gisterochtend om 11.00 uur beginnen met werken en de parkeerplaats voor de touringcars stond bomvol. Deze parkeerplaats zie je liggen vanaf de A73. De parkeerplaats voor auto’s is verder weg.
  Het was ons goed bevallen om laat op de middag te gaan, maar ja dat kan ook omdat we zo dichtbij wonen en door de seizoenspas kunnen we telkens een stukje van het park doen. Ik ben ook zo benieuwd naar het paviljoen van Indonesië en Sri Lanka en natuurlijk het paviljoen van Nederland. Thijmen vindt het Nederlandse paviljoen erg mooi. Er valt dus nog veel te bekijken voor ons.

  @Mieke S, tja, de investering in het park is ook miljoenen. Ik hoop dat ze uit de kosten komen. Afgelopen week las ik in een krant dat Venlo nog niet in de rode cijfers staat, maar de burger is voor de toekomst voor zijn eigen omgeving. I.v.m. de Floriade kon alles, maar erna…

  @Jeanny, voor jou ook niet zo ver en jij kunt een dag kiezen, zoals maandag waarop het wellicht minder druk is.

  @Basje, fijn dat er internet is. Zo kun je toch genieten en een indruk krijgen van al het moois dat de Floriade te bieden heeft.

 7. Net als MiekeS vind ik de prijzen aan de hoge kant.
  Maar we willen dit niet aan ons voorbij laten gaan.
  Eens in de tien jaar en dan zo dichtbij.
  Nu nog alleen bedenken of we de seizoenskaarten gaan nemen (119 x 2 = 238 euro) of een aantal keren dagkaarten (25 x 2 = 50 euro).
  Ofwel gaan we meer of minder dan 4 keer?

 8. wat een mooie indruk geef je ons Berthi. Ik zou er graag naar toe gaan en misschien doe ik dat ook nog wel.
  Fijne dag, Noor

 9. Zo een groots evenement moet je zeker meepikken als je in de buurt woont, je zal een ganse zomer op stap kunnen. Fijn dat we zo kunnen meegenieten.

 10. ik hoop dat het mij lukt om naar de floriade te gaan. zo niet, zal ik dank zij jou toch een aardig beeld krijgen!

 11. Leuk dat ik alvast een kijkje kan nemen.
  Wij zijn zeker van plan om naar de Floriade te gaan.
  Combineren het met een korte vakantie.
  En we kennen iemand die daar ook een tuin aangelegd heeft.
  Ik ben heel benieuwd.
  Groet Margriet

 12. Berthi wat zul je na deze zomer groene vingers hebben. Heerlijk dat jullie er zo dicht bij wonen. Je laat ons meegenieten met je camera, prachtig.

 13. @Noor, als je de kans ziet, beslist doen! Je moet het natuurlijk niet vergelijken met de laatste reis die je maakte. Dit is echt heel anders, maar ook bijzonder.

  @Hilde, het is zo fijn dat ik nu gewoon af en toe een uurtje als ontspanning rond kan wandelen in het park.

  @lheurebleue, jij hebt al zo’n druk leven, ben dus erg benieuwd of het je gaat lukken om een uitstapje te maken naar het zuiden des lands!:-) En ja, zoals je al zegt, lukt het je niet dan houd ik je tot vervelens toe op de hoogte!(*_*)(*_*)(*_*)

  @Margriet, je maakt me nieuwsgierig!:-) Om welke tuin gaat het?

  @Elma, hopelijk werkt het weer de komende maanden een beetje mee!

 14. Natuurlijk staat dit ook op mijn lijstje.

  Hoe lang zou ik erover doen op de fiets??……..zo’n anderhalf uur schat ik.
  Mmmm zou te doen moeten zijn ☺☺☺

  Dit jaar is er nog meer leuks in het zuiden.
  In augustus kunnen we in Roermond ook weer genieten van heel veel handwerk.
  De tentoonstelling van Naald en Draad!!!

 15. @Ine, ik kan ook op de fiets gaan! Moet wel een stukje omfietsen!:-) Ga dit beslist een of meerdere keren doen! Als het een mooie dag is, is het voor jou een leuke fietstocht!

  De bezoekers die naar de expositie van Naald & Draad gaan is het de moeite waard om een paar dagen naar het zuiden te komen zodat ze een bezoek aan de Floriade eraan kunnen koppelen.

 16. Hoi Berthi,

  Ik keek later op de site van de Floriade, maar daar kwam ik zijn naam niet tegen. Maar hij was laatst op de radio bij Vroege Vogels, hij is hovenier en hij heeft een kwekerij van wilde bloemen, hij verkoopt zaden onder de naam Cruydthoek. Zijn naam is Jasper Helmantel.
  Ik weet dus niet of hij ook echt een tuin aangelegd heeft, maar hij heeft vast zijn medewerking eraan verleend.
  Margriet

 17. Bedankt voor de impressie van de Floriade. Ik hoop er heen te gaan.
  Ik ben in het afgelopen jaar 4x in Azerbeidzjan geweest. Men heeft daar een rijke textielhistorie, want ooit lag het op de Zijderoute van/naar China. Ik heb daar echter geen ansichtkaarten met kleding o.i.d. kunnen vinden, alleen van gebouwen. Ik heb echter wel veel foto’s kunnen maken van traditionale kostuums, quilts, zadeltassen, borduurwerk, enz. Een en ander is te zien op mijn blog: mbwquilts.blogspot.com. Als je het leuk vindt kan ik je daar ook het e.e.a. over sturen.
  Vriendelijke groet, Marjo B-W

 18. Hallo Berthi
  Wij zijn van plan om met een groep senioren naar de floriade te gaan. Omdat er mensen bij zijn die in een rolstoel zitten en sommige slechter ter been, is het niet mogelijk om het hele park in een dag te bekijken. Kun je mij een mooie route geven zodat de senioren een geweldige indruk krijgen van de floriade. En wat we zeker gezien moeten hebben.
  groetjes Helmie

 19. @Hallo Helmie,
  Ik heb nog maar slechts een kwart van het park gezien, dus een route uitstippelen is lastig. Er is zoveel moois te zien, het Holland Paviljoen schijnt erg mooi te zijn, maar daarnaast zijn er heel veel andere paviljoens zoals die van Indonesië en Sri Lanka die allemaal de moeite waard zijn. Ik zou op dit moment geen keuze kunnen maken, daarvoor heb ik echt nog te weinig van het park gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *