De ritssluiting


We staan er nooit bij stil, we vinden het zo gewoon om in diverse kledingstukken de handige ritssluiting te hebben. Tja, maar ooit moet iemand heel veel moeite hebben gedaan om tot deze handige sluiting te komen. Ik wist het niet, want ook ik sta er ‘helaas’ niet bij stil, maar gelukkig is daar Google die mij bij de les houdt en vertelt dat het vandaag de geboortedag is van Gideon Sundbäck. Hij is de persoon die jaren bezig is geweest om de ritssluiting tot zijn huidige hoedanigheid te ontwikkelen.

In 1906 ging Gideon Sundback voor een bedrijf werken dat haken en ogen maakten voor kleding. Dit bedrijf wilde een sluiting dat je dicht kon trekken want de oude sprong altijd open. In het begin wilde het niet zo lukken, maar plots zag hij de oplossing. Hij maakte metalen tandjes aan beide zijden van een lint. Die tandjes haakten in elkaar. Gideon maakte een toestel om de tandjes te maken. In 1914 kregen de tandjes een heel eigen vorm. Ze waren een beetje hol van binnen. De echte rits was geboren. De oorlog bracht geluk voor Gideon. Het Amerikaanse leger begon tassen met een rits te gebruiken. Nadien kozen ook fabrieken van kleding voor de rits. Het was immers gemakkelijk.

Let ook op de fraai geborduurde letters van Google!

13 gedachten over “De ritssluiting

  1. Sjonge, pas sinds de tweede wereldoorlog. En voor ons is de rits zo vanzelfsprekend.
    Net als plastic en nylon, radio en tv, stofzuiger en senseo, pizza en wrap.
    Wat hebben we het toch zoveel makkelijker dan onze voorouders!

  2. Wat leuk om te lezen, ik had geen idee… dingen die zo vanzelfsprekend in je leven verweven zijn, daar sta je normaal niet bij stil…!

  3. Heel goed van Google om dit onder de aandacht te brengen.Hulde aan Gideon Sundsback !!!

  4. @Saskia: 1914, dat was niet de tweede maar de eerste wereldoorlog. Maar eentje verschil!

    Wat heb ik die ritsen verfoeid toen ik ze op school met de hand moest innaaien…Pas toen Pfaff met zijn boventransport in de naaimachines kwam wilde het goed lukken op de machine. Volgens mij althans. De docenten zagen écht liever de met de hand ingenaaide rits. Nu zijn er de blinde ritsen. Ze doen het wél maar je ziet ze niet (en ze slijten snel).
    Maar al met al heeft Gideon Sundback goed werk geleverd!
    Het zwakste punt van de deelbare rits is het metalen of plastic stukje onderaan. Een fourniturenhandelaar vertelde me eens dat hij rijk zou worden als hij dát onderdeeltje zou kunnen leveren.

  5. Google is altijd mijn startpagina voor internet, dus ik had deze doodle nét gezien.
    Snel Berthi vertellen…..maar je bent me al voor ☺☺☺

    Ook leuk om te zien dat de google letters zijn geborduurd!

  6. Ritsen zijn super in gebruik en zeker die met 2 trekkers, Een jas of javk van beneden naar boven als je moet fietsen of zitten, Heerlijk gemakkelijk vooral de grove soort. Basje

  7. @Mieke S: Oeps, met de slaap nog in mijn ogen heb ik niet goed op de jaartallen gelet. Maar die 30 jaren maken niet zo veel uit bij hetgeen ik wilde aangeven, namelijk:
    Wat zijn er toch veel ontwikkelingen geweest in de eeuw die achter ons ligt!

  8. Wat zouden we moeten ddoen zonder de ritssluiting. Leuk dat er aandacht voor was. Had het niet gezien.

  9. @Mieke S, wie weet vindt die fourniturenhandelaar plotsklaps de oplossing!:-)
    Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat het onderste gedeelte van de rits bij een jas stuk is gegaan.

    @Ine, na middernacht zag ik deze fantastische doodle verschijnen en ik vond hem zo ontzettend leuk dat ik niet kon wachten om hem op mijn blog te plaatsen!:-)

    Ja, die geborduurde letters van Google zijn ook enig. Zal ik nog als extra informatie toevoegen aan de log!:-)

    @basje, voor iedereen super handig!:-)

    @Saskia, de eeuw van uitvindingen die wij nu als heel gewoon beschouwen.

    @Anny, je moet er toch niet aan denken dat we ons nog steeds zouden moeten behelpen met haken en ogen!:-)

  10. Hij was leuk deze google. je moest ook echt de ritssluiting naar beneden trekken! je staat er niet bij stil dat zo’n rits nog een hele ontwikkeling doorstaan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *