Robert Doisneau

Vroeg op, laat thuis vandaag! Het was wederom een gezellige en inspirerende dag in Nijkerk waar traditiegetrouw de jaarvergadering van Merkwaardig werd gehouden in combinatie met een lezing. Deze keer was het Hennie Stevan die vertelde over twee bijzondere pronkrollen uit haar eigen collectie. Verder was het een ideale dag om een woordje te wisselen met bekende en nieuwe gezichten. Met NellyV had ik een leuk praatje over textiel, handwerken, boeken en fotografie. Met name over de straatfotografie die mij al jaren zo aanspreekt. In de toekomst hoop ik hier meer mee te kunnen gaan doen. Na het avondeten kroop ik achter de computer en opende standaard mijn blog en Google. Tja, en wat heeft Google vandaag? Een prachtige doodle van Robert Doisneau.


Vandaag is het de 100e geboortedag van Robert Doisneau. Hij werd vooral beroemd door zijn foto’s van het straatleven. Hij noemde zich eerder een ‘beeldenvisser’ dan een ‘beeldenvanger’, onder andere omdat hij zich mengde tussen zijn onderwerpen. Hij is een geduldige voorbijganger die een zekere afstand tot zijn onderwerpen houdt en afwacht tot zich een klein verhaal afspeelt. De foto’s zijn vaak doortrokken met humor, maar ook met nostalgie, ironie en tederheid.

Nu we het toch over straatfotografie hebben, wil ik Cor Jaring nog even noemen. Afgelopen donderdag stond in de Volkskrant een prachtig portret van hem dat gemaakt is door Stephan Vanfleteren.


Krijg je zin om een foto-expositie te bezoeken dan is het Gemeentemuseum Helmond een tip. Vanaf 24 april tot en met 16 september 2012 zijn in dit museum foto’s van Martin Parr te zien.

9 gedachten over “Robert Doisneau

 1. Prachtig die foto’s!! Ik heb twee logjes in voorbereiding over een andere straatfotografe, die ik binnenkort wil plaatsen… toeval?? Ik las bij Elisabeth ook al over Doisneau, bijzonder, want ik had nog nooit van hem gehoord.

 2. Ik heb het al eens eerder gelezen: google openen en dan iedere dag een andere foto zien. Wat hebben jullie toch met je pc gedaan om dat voor elkaar te krijgen? Ik krijg alleen maar een balkje om een zoekwoord in te geven en wat buttons waar ik GEEN foto zie….

 3. Knap dat je nog tijd vond voor een berichtje. Zou wel eens naar al die verhalen willen luisteren, Ga naar een tentoonstelling en blijf steeds ergens anders hange, ga niet in gesprek maar luister allen naar de verhalen ,, Genieten is dat, en dan nog mooie fotos toe, Fijne ,rustige zondag dan maar, Basje

 4. Deze bakker neemt zijn lief mee in de bakkerskar.
  Heel wat jaartjes geleden in Rotterdam, bezocht de bakkersknecht zijn lief.
  Tijdens het bezoek voelde hij zich niet goed en ging op het bed liggen.
  Daar overleed hij, het meisje raakte in paniek en ging op de vlucht.
  De bakkerskar stond maar op straat en er werd geen brood meer bezorgd.
  Politie ging op onderzoek uit en de dode bakkersknecht werd gevonden.

 5. Elma…daar kan je wel een detective roman over schrijven…wat een verhaal !! Echt gebeurd ??

 6. @lheurebleue, tsjonge, tsjonge, hoe krijgen we het voor elkaar!:-)

  @lupineke, leuke dag gehad in Venlo?

  @Elma, net als Licia vraag ik me af of jouw verhaal echt is gebeurd? Of… is dit het begin van je detective roman?

 7. Het is geen detective, als ik een boek ga schrijven heeft het zeker met naald en draad te maken en niet met de bakker.

  In 1962 logeerde in bij mijn oom en tante op de Schiekade in Rotterdam.
  Mijn oom kwam thuis met dit verhaal en ik heb het geloofd. Het was nog veel spannerder, de vrouw heeft in paniek het opklapbed waar de bakker op lag tegen de muur geklapt.
  Zoals het patroon van de oude merklap weer gevonden is, moet dit verhaal ook te achterhalen zijn. Misschien een uitdaging voor Peter R. de Vries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *