Textielpost – Nevada (USA)

Na de verre tocht naar de Philippijnen stond voor EllydeB een reis op haar agenda naar Las Vegas. Ook hier vond ze enkele fraaie textielkaarten.


EllydeB: ‘Ik hoop dat je met deze kaart iets kunt. Voor mij is Audrey Hepburn de actrice uit vervlogen jaren, maar zeker ook het symbool voor Unicef. Hartelijke groet uit Las Vegas.’


EllydeB: ‘Op deze kaart twee jonge geliefden van lang geleden (july 11, 1936). Mooi uitgedost, dus misschien geschikt voor je textielpost.’

De afbeelding op de kaart heeft als titel Young love en is getekend door Norman Rockwell (1894-1978). Hij was een Amerikaanse kunstschilder en illustrator. Zijn meeste bekendheid kreeg hij door meer dan veertig jaar de covers van The Saturday Evening Post te verzorgen met als thema het dagelijks leven.


EllydeB maakte vanuit Las Vegas een uitstapje naar de Hoover Dam en onderweg kwam ze een paar erg leuke winkels van de indianen tegen waar ze twee schitterende textielkaarten kocht en deze vervolgens naar Nederland verstuurde. Op bovenstaande kaart zie je Alberta Susunkewa, een bekende mandenvlechtster van de Hopi indianen. Zij draagt de traditionele manta. De gewone manta is een rechthoekige, donker gekleurde doek die als sjaal of omslagdoek wordt gedragen. De manta van Alberta Susunkewa is versierd met fraai borduurwerk. Vrouwen, hoofden en kachina-dansers droegen hem als deken om de schouders. De deken wordt vaak als ‘maiden shawl’, meisjes-sjaal, aangeduid, omdat ongehuwde Hopi-meisjes hem droegen. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw raakte deze gewoonte in onbruik. De mand die Alberta Susunkewa aan het vlechten is, wordt alleen gemaakt in de Second Mesa dorpen Shungopovi, Mishongopovi en Shipaulovi.


Deze kaart laat de kachina-pop zien van de Hopi. Jongens worden opgenomen in kachina-genootschappen, waar ze worden ingewijd in de betekenis van de kachinas (kachinas zijn geesten die bemiddelen tussen mensen en goden). Meisjes krijgen van de dansers houten poppen van kachinas om zo de geestenwereld te leren kennen. De poppen worden thuis aan een touw aan het plafond of de muur gehangen. De verhalen van hun ouders en familie over de kachinas wijden de kinderen geleidelijk in hun betekenis voor de stam. De kachina-cultus bestaat uit een reeks dansen. Gemaskerde kachina-poppen worden tijdens de pauzes van de kachina-dansen aan de kinderen uitgedeeld, vooral aan meisjes. De kachinas dansen nog steeds in de Pueblodorpen.

Op de achtergrond is een prachtig geweven deken met gestileerde motieven van de Hopi indianen afgebeeld. In het Fries Museum bevinden zich vergelijkbare dekens, kijk hier en hier eens.

6 gedachten over “Textielpost – Nevada (USA)

  1. Via de textielpost maken wij vandaag weer een lange reis.
    De kaarten zijn heel verschillend, maar erg mooi.
    Het vlechten van manden door de Hopi indianen is prachtig.

  2. heel verschillende aspecten van amerika: de oorspronkelijke bewoners waarvan er mog maar summiere sporen zijn en het glamoureuze hollywood …

  3. Norman Rockwell is echt geweldig, hij is de Amerikaanse Jopie Huisman.

  4. Indianen en hun weef evn vlechtwerk zijn zo mooi, Mijn ouders bezaten ooit een boek met veel fotos over deze stammen, Is in de oorlog verloren gegaan Heerlijk dat er zo om je verzameling wordt gedacht Fijn weekend Basje

  5. Wat was Audrey Hepburn toch een prachtige vrouw. Niet alleen zoals hier op de foto maar ook in haar werk voor Unicef.

  6. De diversiteit van deze textielkaarten is zo mooi! We beginnen bij Audrey Hepburn, een zeer bijzondere vrouw, Norman Rockwell, absoluut een speciale illustrator, en dan de Hopi indianen met hun knappe weefkunst! Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *