Groeimeter merklappenboek VI

Dagelijks zit ik uren achter de computer om te werken aan het merklappenboek. Diverse boeken, merklappen, papieren etc. liggen om me heen. Ik ben helemaal verdiept in het leven van de weesmeisjes in het Burgerweeshuis en ik zie ze als het ware voor me, druk bezig met handwerken. Dat is dus ook de reden dat jullie de laatste tijd wat minder van mij horen. Het merklappenboek moet echt dit jaar af zijn. Peter heeft de afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan, maar nu ik zo intensief bezig ben met de merklappen duiken er van mijn kant nieuwe vragen op waar ik wil proberen een antwoord op te vinden. Het is de moeite waard om een poging te wagen. Ik kan je wel zeggen dat er schot komt in het verhaal, maar dat het nog niet klaar is. Nu wil ik een beroep doen op mijn lezers. Ik zou namelijk heel graag merklappen zien uit begin 1800 of eerder die gemaakt zijn in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Heb jij een merklap die gemaakt is in het Burgerweeshuis van Amsterdam en een datering heeft die niet na circa 1840 is, dan zou ik het ontzettend fijn vinden om hier een afbeelding van te zien en deze te vergelijken met andere merklappen. De afbeelding is dus alleen voor eigen gebruik en bedoeld als onderzoek. Je kunt een e-mail sturen naar:
berthismith@textile-collection.nl
Een voorbeeld van een merklap uit het Burgerweeshuis Amsterdam is deze:

28 gedachten over “Groeimeter merklappenboek VI

 1. Heel veel succes met je onderzoek. Ik zou je willen helpen, maar mijn lapjes beginnen meest eind 19de eeuw.

 2. Ik hb zelf geen antieke lappen. Maar ik kan je misschien helpen door je vraag bij de oproepjes op de site van Merkwaardig te zetten.

 3. Fijn Berthi, dat het werk inmiddels lekker opschiet! Ook ik ben niet in het bezit van oude merklappen om je te helpen, maar ik hoop dat er mensen reageren die dat wel kunnen!! Veel plezier zaterdag, jammer dat we elkaar dan niet kunnen ontmoeten, maar dat komt vast een andere keer weer goed! Groetjes Lupineke

 4. en nu maar hopen ….. ik kan je niet helpen jammer genoeg. Basje

 5. Wat ben je er druk mee Berthi. Ook erg leuk om je daar zo in te verdiepen. Hopelijk krijg je veel reacties. Succes!
  Groetjes,

 6. Mijn merklap is van 1730 en komt uit een andere regio. Die heb je al eens gezien.
  Friesland word gezegd.

  Ik wens je veel reacties toe, en wij zien ons zaterdag leuk !!Word weer eens tijd iedereen te ontmoeten.

  Liefs José

 7. Zo’n merklap heb ik helaas niet. En de boeken die in mijn kast staan, zullen vast en zeker ook in die van jou staan…..dus helaas.

  In de SANQ heeft ook een artikel gestaan over het Amsterdamse Burgerweeshuis maar dat heb ik je al eens verteld.

 8. Wens je veel succes,het onderwerp lykt me fantastisch.
  Kan het Ryksmuseum je mischien helpen?Zy hebben toch
  ook een textiel afdeling. Groeten Hannie.

 9. Berthi,kan het ryksmuseum je niet helpen ? Zy hebben toch een textiel afd. Veel succses,Hannie.

 10. Berthi.mischien kan het Ryksmuseum je helpen. Veel sucses Hannie.

 11. Helaas kan ik je ook niet helpen. Heel veel sukses met het verdere onderzoek.
  Groetjes Pietsje

 12. Nu wij je volgen krijgen wij steeds meer waardering voor een schrijfster van boeken die een historische waarde hebben en ook nog over ons geliefde onderwerp “handwerken gaan”.
  In mijn bezit zijn geen oude merklappen, ik moet het met de plaatjes uit boeken doen.
  Zaterdag in Nijkerk bij de Merkwaardigdag kunnen bij weer genieten van de verhalen over merklappen.

 13. leuk om in een ‘flow’ te kunnen werken. en als je bezig bent, levert elk antwoord weer een nieuwe vraag op. ik hoop dat je veel respons krijgt op je vraag.

 14. Met een merklap kan ik je niet helpen. Maar ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat. Veel sterkte bij het werk, want het klinkt telkens weer als een flinke klus!

 15. Wat fijn he dat je via de computer zoveel mensen kan bereiken en dat deze vraag zich als een olievlek kan verspreiden zo.
  Succes Liesbeth.

 16. Fijn he dat je via de computer zoveel mensen kan bereiken en dat je vraag zich verspreid als een olievlek! Liesbeth.

 17. Dank je wel voor al jullie fijne reacties!

  @Saskia, super! Heel graag!

  @Lupineke, jij zaterdag ook een heel fijne dag in Venlo. Jammer dat ik dan net in Nijkerk ben. Er komt zeker een andere dag dat we kunnen afspreken.

  @José, ja, dat is een heel mooie merklap! Tot zaterdag!

  @Hannie, het onderwerp is absoluut heel boeiend! Ik weet niet of het Rijksmuseum een merklap van het Burgerweeshuis in bezit heeft. Wat ik wel weet is dat het Amsterdam Museum, voormalig Burgerweeshuis, niet zo veel merklappen in bezit heeft die in het weeshuis zijn gemaakt.

  @Elma, heel gezellig dat jij er zaterdag ook bent! Tot dan!

  @lheurebleue , ik ben benieuwd!

  @Anny, het is een enorme klus, maar wel ontzettend leuk en boeiend!

  @LiesbethJ, we kunnen echt niet meer zonder de computer!

 18. Berthi, wat fijn dat je er zo goed mee bezig bent! Ik weet zeker dat we straks een prachtig boekwerk mogen bewonderen en onze kennis weer bjispijkeren op merklapgebied!

 19. Oeps…mag mijn email adress weg..even niet goed opgelet.. Kan het zelf niet veranderen…
  dank je wel C

 20. Hoi Berthi, lang niet op je site gelezen…. maar dit is ook een leuk onderwerp.
  Helpen kan ik je niet..heb geen oude lapjes.
  Kan mevrouw Verheggen in Dieteren je niet helpen…die heeft zoveel oude merklappen daar zit vast wel een Weeshuisje tussen… Maar mogelijk heb je haar al gesproken..
  Succes met je zoektocht naar verhalen..
  groeten Cathrina

 21. Hoi! ‘Mijn’ merklap is van 1719.Veel meer kan ik er niet van zeggen. De dame van de borduurwinkel die hem voor me liet inlijsten kon er wel van vertellen dat het een lap is die over een langere periode gemaakt is. Hij wordt ‘ beter’ op den duur, het borduurwerk beter. Snap je?
  Interesse in een fotootje? Groetjes, Bernie

 22. @Bernie, ik heb je net een mail gestuurd! Je maakt me ontzettend nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *