Pasen 2012

De komende twee dagen vieren we Pasen. Eerste paasdag gaan velen heerlijk brunchen in een versierd huis met paastakken, familiebezoekjes worden afgelegd en er wordt volop chocolade gegeten in de vorm van eitjes en haasjes. Voor de kinderen wordt er door de paashaas geverfde eieren verstopt in de tuin. In het oosten en noorden van Nederland worden traditiegetrouw de paasvuren aangestoken. De bouwers van het paasvuur in Espelo zijn er zelfs in geslaagd om dit jaar het hoogste paasvuur ter wereld te bouwen, 45,98 m hoog. Tweede paasdag gaan we dan massaal naar IKEA.

Zo heeft ieder land zijn eigen tradities. In Mez?kövesd (Hongarije) worden de meisjes met Pasen met water begoten. De meisjes dragen hun folkloristische kleding en de mannen gooien water over hen heen. Men gelooft dat het water helende, reinigende en vruchtbare effecten heeft. Door de vrouwen nat te gooien zouden het goede vrouwen worden die veel kinderen krijgen.


Foto: AFP

Fijne paasdagen voor iedereen!

19 gedachten over “Pasen 2012

 1. ben ik blij niet in Hongarije te zijn van daag, Ga lekker brunchen met allen die je lief zijn Basje

 2. Zalig Pasen gewenst iedereen. Ik blijf ook liever bij ons uitgebreid ontbijt. Mij veel te koud al dat water.

 3. Wat bijzonder toch dat bepaalde beelden, zoals water in dit geval, toch vaak dezelfde waarden meekrijgen in verschillende culturen, dat treft me altijd weer.
  Ik heb genoten van het filmpje van mevr. de Vroede (weet niet precies meer of ik het goed schrijf Berthi) wat een schoonheid schuilt er in die handen.
  Fijne Paasdagen gewenst met je gezin Berthi!

 4. Onze paastraditie is: samen de paaspuzzels van de Volkskrant oplossen. Nou ja samen, ieder voor zich maar wél dezelfde.

 5. De watergooitraditie was er ook in Nederland, in elk geval in Drenthe. Hier in Hongarije is het met die hele emmers water afgelopen (behalve bij een dansvoorstelling of zo),maar elke tweede paasdag kun je als vrouwmens de heren uit de buurt verwachten die in hun grote knuisten een miniflesje oergoedkope parfum verstoppen en je daarmee komen besproeien….Nou …dan heb ik toch eigenlijk liever dat water, want je loopt de hele dag in een wolk van al die vieze goedkope luchtjes, brrrrr….Huwbaar of niet, je moet eraan geloven! Vroeger gaven de meisjes, die met die wateremmers belaagd werden, de jongens in kwestie nota bene een mooi rood geschilderd ei. Nu vinden de heren een glaasje sterke drank een beter alternatief. Zo evolueert zo’n traditie! Betekent wel dat ie nog heel levend is! In Drenthe waren de dames heel wat assertiever: zij haalden hun handen door het roet van de kachel, lieten zich meer of minder nat gooien en smeerden dan de jongens hun gezichten in met roet… zoete wraak dus!

 6. vreselijk koud vandaag, jammer…alle vruchtbomen bloeien beeldschoon, de seringen staan op springen, dus we houden de moed erin 🙂

 7. Inmiddels is het 2e paasdag en ja hoor, ik loop in de wolken…wolken goedkope parfumluchtjes wel te verstaan ( zie mn verhaal hierboven) Ergste is dat ik mn slaapppak nog aan had en als ik dat dus vannacht weer aantrek kan ik de hele nacht van mn buurman dromen…dat vertelde ik hem en hij straalde ervan, maar ik denk dat ik hem toch maar even in de wasmachine gooi (het slaapppak, niet de buurman)

 8. Gezellige dagen en ik ga niet naar Ikea hoor, lekker thuis met elkaar om de tafel en vandaag verjaardag vieren van zwager en schoonzus.
  Groetjes ELza.

 9. Wat leuk om die verschillende traditie’s te lezen… toch komt die vruchtbaarheid vrijwel overal terug…! Mooi hoe dit soort dingen blijft bestaan, al evalueren de vormen waarin het plaats vindt, mee…!

 10. We gaan niet alleen naar IKEA, maar ook naar de meubelboulevar. Ik las net dat er in alexandrium(Rotterdam) 15000 bezoekers zijn geweest. Waarom gaan die mesne niet aan het handwerken vraag je je af! Die traditie in Hongarije hoord ik ook van een kennisje die daar woont. En inderdaad wordt daar met (goed kope) parfum gespoten!

 11. @Frouke, deze traditie ken ik niet van Nederland. Leuk om dat te horen en je buurman heeft ook aan jou gedacht!:-)

  @Elza Nak, twee verjaardagen in één klap! Gefeliciteerd!

  @Marijna, zovee bezoekers in Rotterdam, daar moet je toch niet aan denken!

  @Balsemien, tradities horen bij het leven! Zonder zou toch iets te saai te zijn!:-)

 12. Dag Berti,

  Wat valt er weer veel te genieten op je site. Ben wel wat laat met reageren op deze item.
  In Polen is het ook een traditie om elkaar met water nat te gooien vlak voor en tijdens de Paasdagen.
  Ik weet dit omdat ik in een Pools zanggroep heb gezongen. Tijdens de repetities werd er tijdens de paasdagen ook wel eens met water gegooid. (uit een kopje of bekertje.)

  Veel groeten van Jannie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *