Koningin Margrethe van Denemarken en Marie-José Devroede


‘In de loop der jaren heeft Koningin Margrethe zich verschillende kunsttechnieken eigen gemaakt. Zo schildert ze al jaren op doek en stelde ze tentoon in tal van binnen- en buitenlandse musea. Toen haar kinderen trouwden, tekende zij de verschillende wapenschilden van hun families. Ze geniet bekendheid voor haar decoupagetechnieken en boekillustraties en ontwerpt kledij voor film en toneel. Zelfs haar eigen kleren zijn vaak van haar hand. Maar het liefst houdt de koningin zich bezig met borduurwerk, een eeuwenoude bezigheid aan elk hof’, lees ik in het magazine Royals van december 2011.


Borduren is een makkelijke bezigheid, zeker in tegenstelling tot het schilderen waarbij je recht voor hoort te staan. Borduren kun je doen in je eigen gemakkelijke zetel. Voor Margrethe begon het allemaal tijdens een regenachtige zomerdag in het kasteel van Gråsten. ‘Ik was 20 en zag hoe mijn moeder met haar vriendinnen prachtige tekeningen aan het naaien was in de mooiste kleuren. Ik nam ook een naald en een draad in de hand en begon verschillende zaken te naaien, zoals een handtas. Mijn werk was heel kleurrijk en niet zo precies als bij de anderen.’ Het werd het begin van een jarenlange passie.

Op de foto zie je vijf kussens die door Koningin Margrethe zelf werden geborduurd. De kleuren komen overeen met de vazen en glazen die in haar werkkamer staan.


In hetzelfde nummer van Royals lees ik een artikel over de 86-jarige Marie-José Devroede, de bekendste naaister van Brussel. Haar specialiteit is het stoppen van gaatjes. De koninklijke familie mag zij tot haar clientèle rekenen. ‘Het is begonnen met een jas van Koning Boudewijn. Hij was helemaal versleten. Een normaal mens zou hem niet eens van straat oprapen. Maar de koning wilde die jas dus laten herstellen. Ik deed het. Zonder lappen op te zetten. Dat doe ik nooit. Ik ben een naaister en die komt al naaiend tot oplossingen.’ Toen de chauffeur de jas kwam oppikken, stond hij erop dat ze haar prijs vroeg. ‘Ik heb dan maar het gewone tarief aangerekend en ben dat blijven doen tot op vandaag. Ze betalen ‘directement’. Het is te zeggen: de chauffeur betaalt, want zelf komen ze nooit tot hier. En vriendelijk dat die chauffeurs zijn!’

De naaister van de Hoogstraat 15 in Brussel is intussen een beroemdheid geworden. Ze staat vermeld als bekende Brusselaar in een boek over de hoofdstad. Omdat de lichtinval in haar atelier het beste is vooraan aan het raam zit Marie-José meestal in haar etalage te naaien. De jaren van arbeid hebben intussen de tol geëist. Ze heeft een uitgebreide reeks brillen om het werk uit te kunnen blijven voeren en haar handen en vingers staan scheef. Dat is van al dat naaien. Toch gaat ze door zolang ze kan. Gemiddeld slaapt ze zes uur per nacht. Haar handen gunt ze amper rust. ‘Dit is een passie voor mij. Als ik het niet graag zou doen, zou ik er allang mee gestopt zijn.’

Bekijk hier een filmpje over Marie-José Devroede. Let goed op want je ziet een vergelijkbare ‘grijpstok’ voorbijkomen zoals ik die in deze log laat zien. Ze gebruikt een modern ‘ladderophaalpennetje’ en niet eentje uit de oude doos.

15 gedachten over “Koningin Margrethe van Denemarken en Marie-José Devroede

 1. In HzG 170 (gisteren ontvangen) wordt koningin Margarethe ook vermeld in een artikel over Deens borduurwerk en zijn enkele werkstukken te zien.

 2. Ze zijn er dus nog…mensen met zoveel geduld !! leuk dat je een filmpje laat zien…ongelofelijk op haar leeftijd zo secuur te kunnen werken.
  Ze zal toch met de Paasdagen ook wel even vrij zijn ?

 3. wat een leuke verhalen en weetjes weer voor de leek hier Van koningin Margarthe wist ik dat ze hand werkster is Bezat ooit een boekje met patronen van Fremme met echtparen in oude kledij waarvan ik er verschillende heb geborduurd voor echtparen, jongen en oude,

  Fijne Paasdagen allemaa, wordt lees en handwerkweer, geloof ik Basje

 4. @Mien B, wat een toeval, ik heb het nieuwe nummer nog niet gezien.

  @Lupineke, ze komt op deze manier zo gewoon over terwijl ze dat niet is. Ze hebben leuke foto’s van Margrethe en haar handwerk geplaatst.

  @Licia Huizer, Margrethe gaat vast paaseieren zoeken met haar kleinkinderen, of doen ze dat in Denemarken niet?:-) Ik denk dat ze een leuke oma is.

  @Basje, april doet wat hij wil… ik zat net op het verkeerde moment op de fiets, een fikse hagelbui kreeg ik over me heen!:-(

 5. Wat leuk dat jij de Royals leest. Ik doe dat al jaren. Vooral de laatste tijd de artikelen over de verschillende juwelen vind ik boeiend. Ik zou graag eens een tentoonstelling willen bezoeken met werk van koningin Margaretha. Ze ontwerpt ook prachtige theaterdecors. een veelzijdige vrouw lijkt me dat.

 6. @Mieke S, nee nee, ik lees Royals eigenlijk nooit (misschien moet ik dat gaan veranderen…). Het was Licia Huizer die mij attendeerde op dit artikel en het magazine aan mij uitleende. Zodoende!:-)

  Licia Huizer las dit magazine in de wachtkamer van haar tandarts en vroeg of ze het blad mocht lenen. Via een omweg is het blad nu even bij mij!:-) Grappig toch!:-)

 7. Wist wel dat de koningin van Denemarken schiderde en decors ontwerpt,maar borduurde is nieuw voor mij.
  Ook het onderwerp over de Belgische dame was leuk om te zien.

 8. Ik zit net even de commentaren te lezen, die Lies toch, geweldig dat haar bezoekje aan de tandarts weer zoveel leuks oplevert!! Fijne Paasdagen!!

 9. @lheurebleue, juist, een ‘leuk mens’!

  @lupineke, wij kunnen niet zonder Lies! Ze staat voor iedereen klaar, is altijd hartelijk, denkt met je mee, heeft een brede belangstelling, doet verschrikkelijk veel vrijwilligerswerk, denkt aan haar kinderen en kleinkinderen (als eerste natuurlijk, nou nee, als eerste denkt ze aan haar man) en nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer! Ze is een ontzettend lieve schat! Ze verdient een lintje! Van mij krijgt ze sowieso een virtueel lintje!

  http://www.lintjes.nl/

  Geniet ervan Lies! Tot 14 april in Nijkerk!

 10. Nou Meiden jullie moeten het niet te gek maken hoor !! Komt gewoon omdat ik het zelf zo leuk vind als anderen ook zo lekker met hun Hobby bezig zijn.
  En ik kan het dan niet laten om net als jullie daar anderen van mee te laten genieten.
  Was vanmiddag onverwacht even met een paar kennissen meegereden naar Papendrecht (www.Aitobo.nl) dan gaat er weer een hele andere wonderlijke wereld voor je open. Daarna nog even doorgereden naar Bleskensgraaf Museum Het Voorhuis
  (www.binnenwaard.nl) dat is tenslotte ook vlakbij en daar troffen we half “Merkwaardig”” aan…Heel gezellig en weer genoten van de geweldig goed verzorgde tentoonstelling., AANRADER !! binnenkort wisselen de tentoongestelde “LAPPEN”” en enveloppen weer voor nieuwe Juweeltjes !!
  Allemaal fijne Paasdagen gewenst van Licia H

 11. Ik wist dat de koningin van Denemarken zeer creatief was. maar dat ze ook kleding ontwierp wist ik niet. Van hetfilmpje heb ik zitten genieten! Geweldig als je nog zo op je 85ste kunt zijn.

 12. Op deze manier ga je met plezier naar de tandarts, de kapper voor de Story.
  De tandarts voor de Royals. Dus koninginnen genieten ook van het werken met naald en draad. Ze hebben wel een leven met erg veel verplichtingen, maar hoeven niet te poetsen en te boenen.

  De stoppende dame is een kunstenares om deze kleding zo mooi te herstellen.
  Wij oefenen op onze stoplapjes, maar gebruiken het meestal niet in kleding.
  Vroeger zat er bij een herenpak een klein lapje stof , daar konden draadjes uit getrokken worden om mee te stoppen.
  De kleine tongnaaldjes zijn van het merk Prym weer te koop.

 13. @elma, … en als je geen tijd hoeft uit te trekken voor te poetsen en boenen, dan houd je misschien toch best nog tijd over om te handwerken. Zelfs de royals.

  Wellicht komt de tijd weer dat we onze kleding netjes gaan stoppen. De hulpmiddelen zijn weer in de handel! Het begin is er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *