Nieuw boek Tilleke Schwarz


Het vervolg op Mark making is net uitgekomen. New Potatoes laat een overzicht zien van de borduurwerken die Tilleke Schwarz maakte tussen 2007 en 2012. Net als in de eerste publicatie staan in New Potatoes wederom prachtige foto’s afgebeeld van de levendige borduurwerken van Tilleke. Het boek is iets groter van formaat dan het vorige waardoor het prettiger in de hand ligt. Een kleine bijkomstigheid. Een extra toevoeging aan dit nieuwe boek zijn twee werken van textiel en knopen die opgenomen zijn.


Tilleke won vorig jaar de derde prijs van de ZomerExpo 2011 in het Gemeentemuseum Den Haag. Na aanleiding hiervan werd Tilleke geïnterviewd door Hanne Hagenaars (hoofdredacteur van Mister Motley). Een deel van dit interview vormt de opening van het nieuwe boek.


Bij ieder borduurwerk dat full colour en groot afgebeeld is, wordt achtergrondinformatie gegeven en vaak aangevuld met detailfoto’s. De inspiratiebronnen voor Tilleke zijn de textiel traditie, katten, het dagelijks leven en teksten. Wonderlijke teksten, traditionele merklapmotieven, de kat en nieuws van vandaag de dag worden gecombineerd op een borduurwerk. Het wordt een verhaal, maar geen duidelijk verhaal. De kijker mag zelf op onderzoek uitgaan en de beelden en teksten combineren om er zo een eigen betekenis aan te geven. O ja, denk eraan om niet alles even serieus te nemen. Tilleke houdt ervan kattenkwaad uit te halen en een beetje verwarring te zaaien!


Tilleke borduurt op 22-draads linnen. Altijd stof met een platbinding en met evenveel en gelijke ketting- en inslagdraden. De stof is alleen te koop in wit, daarom verft ze die soms voor gebruik. Er zijn ontelbare borduursteken. Slechts enkele hiervan gebruikt Tilleke: de kruissteek, rijg- en stiksteken en draad opnaaien. Kruissteken voor de traditionele motieven en draad opnaaien om teksten te borduren. Soms voegt Tilleke stukjes stof of kant toe.


Het is een genot om de nieuwe publicatie van Tilleke Schwarz te bekijken, te lezen en weer in de hand te nemen om telkens tot een nieuwe ontdekking te komen. New Potatoes telt 72 bladzijden, is full colour, tweetalig (Nederlands en Engels) en is voor
€ 16,50 (inclusief porto binnen Nederland) te bestellen bij Tilleke Schwarz door een
e-mail te sturen naar info@tillekeschwarz.com

4 gedachten over “Nieuw boek Tilleke Schwarz

  1. Fijn om te lezen. Ik was Tilleke een beetje uit het oog verloren. terwijl ik haar al olg sinds 1988, na een artikel in Textiel Plus.

  2. Bedankt Berthi voor de publicatie over het nieuwe boek van Tilleke Schwarz, door jou bericht heeft Tilleke het nu op kunnen sturen naar een vriendin van mij die zaterdag 91 wordt, heel leuk dus!

  3. @Hadewych, een prachtig cadeau als je 91 mag worden!

    Grappig dat je ongeveer op hetzelfde tijdstip een reactie plaatste als ik de textielpost uit Noorwegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *