Textielpost – Ronda en Villajoyosa (Spanje)


Mirjam en Paul: ‘Hier een prachtige kaart van een stierenvechter met zéér mooi borduursel op z’n pak! Die heb je vast nog niet, ha-ha! Is wel zeer getailleerd gemaakt, hè! En erg kleurrijk. Wij amuseren ons ondertussen geweldig hier in Spanje. Deze kaart zagen we gisteren in Ronda, een prachtige stad. Morgen gaan we naar Sevilla en Cordoba. Héél véél groetjes en succes met je verzameling!’

Corrida de toros, het stierenvechten in Spanje dat tot de inmiddels omstreden cultuur hoort voor veel mensen. Maar laten we het daar niet over hebben. We verdiepen ons in de fraaie kleding van de stierenvechter. Het traje de luces (kostuum van lichtjes) is de naam die is gegeven aan de kleding die de torero draagt tijdens een corrida (stierengevecht). De naam is afgeleid van de schitteringen in het zonlicht door de rijkelijke versieringen op het pak. Gouddraad is voorbehouden aan de matador en de picador, voor de overige torero’s wordt zilvergaren gebruikt. De taleguilla, de nauwsluitende broek, valt tot net over de knie en heeft rijkelijk versierde zijpanden. De taleguilla wordt om het middel met een sjerp dichtgebonden en aan de pijpen met door kwasten versierde koorden (tale). Onder de broek worden twee paar sokken (medias) gedragen. Het onderste paar is van wit katoen en wordt soms vervangen door een maillot, het bovenste paar is roze en van pure zijde. De platte schoenen (zapatillas) met dikke zool zijn van leer en bovenop zit een strik. Bij de nauwsluitende broek hoort een kort jasje (chaquetilla) met vest dat eveneens rijkelijk versierd is met borduursels. Onder het korte jasje draagt de torero een wit overhemd (camisa) met een smalle corbatín (stropdas), die dezelfde kleur heeft (meestal zwart) als de sjerp waarmee de broek wordt dichtgebonden om het middel. Op het hoofd prijkt een typische montero (geweven hoed) en in het haar is een coleta (knot) gestoken.

Bron: Escapada

Mieke Gorter wilde na haar expositie Verborgen pracht van China een weekje ertussenuit. De bestemming werd Villajoyosa, waar ze heerlijke wandelingen kon maken.


Mieke: ‘De badgasten zijn er nog niet. Te koud om op de stoeltjes te zitten, maar men is er wel klaar voor de gasten te ontvangen.’


Mieke: ‘… en op de valreep toch nog zo’n echte Spaanse kaart gevonden. Het weekje vloog voorbij.’

Kom, laten we nog eens in het archief graven voor deze typisch Spaanse kaarten. De allereerste kaart stuurde Greet van Duijn in 2010. Hierna volgde meer ‘geborduurde’ kaarten: SicilIë, Dordogne en Mallorca, Saint-Malo, Bretagne-Altea-Benidorm-Sevilla en Madrid, en Holland. Deze stijl kaarten maakte veel los bij de lezers. Herinneringen kwamen naar boven. Velen hadden in de jaren zeventig van de vorige eeuw vergelijkbare kaarten ontvangen en bewaard. Enkele kaarten van lezers is te zien in deze log. Het probleem van deze kaarten is het versturen, want ik wil graag een postzegel van het betreffende land op de ansichtkaart zelf. Mieke had een prachtige oplossing bedacht. De kaart verpakte ze in een plastic zakje en het hoekje waar de postzegel geplakt moet worden en de poststempel moet komen werd eruit geknipt. De kaart kwam gestempeld en ongeschonden aan.

Geweldig dat deze serie ‘geborduurde’ kaarten aldoor uitgebreidt wordt. Hierdoor krijg ik een steeds beter overzicht in welke landen en regio’s dit soort kaarten geliefd zijn. Het is de bijzondere uitstraling die deze kaarten zo aantrekkelijk maken.

Het voorjaar is net van start gegaan, de vakantiekriebels beginnen langzaam te komen. Dus, wil ik je bij deze laten weten dat ik doorga met het project Textielpost. Uiteindelijk hoop ik een zeer divers overzicht van textielkaarten van over de hele wereld te kunnen laten zien. Je krijgt van mij altijd een textielkaartje retour. Heb je mijn adres niet, via het contactformulier dat rechtsboven op dit blog staat kun je mijn gegevens vragen.

9 gedachten over “Textielpost – Ronda en Villajoyosa (Spanje)

 1. Die Spaanse kaarten voeren me steeds weer terug naar mijn jeugd, toen we ze opgestuurd kregen van kennissen. Helaas, ik heb ze niet meer, maar blijf het gevoel houden van het aanraken met je vingers van de stof.

 2. Wat een prachtige kaart uit Ronda. In het stierenvechtersmuseum zagen we nu alweer jaren geleden verschillende prachtige kostuurm ‘live’. (Maar niet met zo’n lekker kontje!) Het borduurwerk is zo mooi en rijk dat ik het zonde vond om de kostuums te laten kapottrekken door de hoorns van de stieren.

 3. De textiel om ‘dat lekkere kontje’ ziet er prachtig uit ………
  Het blijft leuk die textielpost .Fijn dat je ermee doorgaat Berthi !

 4. Mij vielen ook onmiddellijk de fraaie billen op ;-D
  En weer zo’n fraaie stoffen-rokjes-kaart, heerlijk!
  Textielpost op z’n best op deze eerste april.

 5. ik zag eens op televisie hoe een stierenvechter zich aankleedde voor het gevecht. dat was nog niet zo eenvoudig en kostte behoorlijk wat tijd!
  leuk dat je verder gaat met je textielserie – je zal al wel een hele verzameling hebben!

 6. Prachtige geborduurde broek en zo kleurig. Op de expositie ” Borduren zonder grenzen ” in Boxmeer ligt ook een pand, prachtig origineel borduurwerk.Trouwens er is veel meer moois te zien, en je hoeft er niet eens voor op vakantie. marlie

 7. Hallo, ik kreeg de link van jouw blog door van Marijna. Wat leuk deze verhalen te lezen en wat heb je leuke dingen op je blog staan. Ik woon ook in Hongarije, maar voel me vaak een eenling wat handwerken betreft. Weinig mensen hier in mijn omgeving snappen het doel van handwerk. Jammer want dat mis ik enorm.
  Ik sla je blog op en kijk al uit naar de volgende verhalen en foto’s.
  Groetjes.

 8. Ingeborg on 13-04-2012 at 2:04 pm said:

  Hallo, ik kreeg de link van jouw blog door van Marijna. Wat leuk deze verhalen te lezen en wat heb je leuke dingen op je blog staan. Ik woon ook in Hongarije, maar voel me vaak een eenling wat handwerken betreft. Weinig mensen hier in mijn omgeving snappen het doel van handwerk. Jammer want dat mis ik enorm.
  Ik sla je blog op en kijk al uit naar de volgende verhalen en foto’s.
  Groetjes.

 9. Hoi ik ben opzoek naar een mooi orgineel of anders dicht in de buurt komend matador kostuum .

  Liefst 5 stuks .

  Waar moeten we strarten met zoeken en vinden buiten de duren winkels die het aanbieden om ???

  maakt ons niet uit hoe ver en waar .

  Gr Bob .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *