Exposities voorjaar 2012


Ben je in Deurne, loop dan de Wereldwinkel binnen. Daar worden acht kleine quilts tentoongesteld van Tiny Koppens. De expositie Millenniumdoelen is te zien tot 12 mei 2012.
——————————


Het Hannemahuis bezit een kleine maar bijzondere collectie van letter-, merk- en stoplappen uit de 18e tot en met de 20e eeuw. De oudste dateert uit 1728. Vanwege de kwetsbaarhied worden de lappen maar af en toe tentoongesteld. In de kleine presentatie Steek voor steek toont het Hannemahuis de mooiste en meest bijzondere.

Bij de lappen is sprake van regionale verschillen. Onderzoek heeft aangetoond dat de kleuren en motieven die op de lappen gebruikt zijn, een directe relatie hebben met de stad of streek waar ze zijn gemaakt. Zo hebben Harlinger letter- en stoplappen vaak een kenmerkende sierrand van een slinger met anjertjes. Een mooi voorbeeld hiervan is een stoplap met vijf stoppen uit 1805 gemaakt door EY. Deze is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt door Eelkje IJsenbeek (1793-1858). Vanaf 1814 tot 1845 dreven Eelkje en haar zuster Anna Margrieta IJsenbeek op Voorstraat 97 in Harlingen een manufacturen- en modeartikelenzaak, die daarna werd voortgezet door hun broer Nicolaas IJsenbeek.

Steek voor steek is te zien tot en met 22 april 2012 in het Hannemahuis in Harlingen.
——————————


‘Opnieuw Textiel: hergebruik, Opvrolijken en verfraaien van textiel’

Landgoed Verhildersum te Leens organiseert zaterdag 19 en zondag 20 mei 2012 voor de achtste keer textieldagen in de museumboerderij van Verhildersum, van 10.30 tot 17.00 uur. Deze keer met als thema Opnieuw Textiel: hergebruik, opvrolijken en verfraaien van textiel.

Er is tijdens deze dagen voor de liefhebbers van textiel veel te beleven. Informatie- en verkoopstands vullen de museumboerderij, waarbij demonstraties en het uitwisselen van ideeën centraal staan. Tevens word je in de gelegenheid gesteld materiaal aan te schaffen en gratis korte workshops te volgen.

Wat is er te zien en te doen?
Deze keer gaat het over hergebruik en verfraaien van textiel, onder andere met behulp van allerlei (oude) handwerktechnieken. Tegenwoordig wordt dit ook wel upcycling of pimpen genoemd, waarbij je materiaal op een andere manier voor de tweede keer gebruikt. Een oud T-shirt kan zo veranderen in een leuke sjaal of oude stropdassen in een prachtige quilt.

Oude handwerktechnieken staan, net als recycling, upcycling en pimpen, volop in de belangstelling. Denk maar aan de vele brei-, quilt- en handwerkclubs, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook vilten, haken, het werken met kralen enz. zijn in. Tijdens deze textieldagen kun je de moderne toepassingen van allerlei oude technieken zien en zelf proberen én creatieve ideeën opdoen. Naast de vele diverse stands is er een breicafé, een ruilhoek voor handwerkmaterialen en een Eerste Hulp bij Handwerkproblemen. Verder is er extra aandacht voor borduren, merklappen etc., in aansluiting op de tentoonstelling Familiegeschiedenis in naald en draad, die van 9 juni tot en met 9 september 2012 in het Koetshuis van Verhildersum te zien zal zijn.

De toegangskaart is geldig voor het hele landgoed. Parkeren is gratis.

Een greep uit de lijst van deelnemers:
• Firma Vloedgraven met onder andere blauwdruk en stipwerk
• Wadd’n Quilters met patchwork en quilts
Naald en Draad met handwerkmateriaal en –boeken
• Angora-stal Het Leger met mohair
• Manny Durenkamp met oplosbaar vlies
• Hoodwinked met allerlei vilt materiaal
Mevrouw Vos-Koops met prachtige omwikkelde knopen
• Margriet Ketting met herinneringskleden
• Janneke Bierling met onder andere tassen
• Janky van Dorsten met onder andere vliegengordijnen, sieraden
• Breicafé
• Eerste Hulp bij Handwerkproblemen: door het Instituut voor Handwerken en Jeanny’s Merklapperie
• Ruilhoek: heb je handwerkmateriaal over of komt u juist iets tekort, tijdens de textieldagen is er een ruilhoek
——————————


Van 3 tot en met 6 mei 2012 vindt er in Koningshof te Veldhoven het Internationaal textielevenement zonder grenzen plaats. Dit grandioze patchwork- en quiltevenement toont ook breien, haken, borduren, weven, red work, Hardanger, punchen en vilten. Verder zijn er internationale gastcollecties, uitdagende workshops door diverse quilt experts en een keur aan stoffen, fournituren en alle quiltbenodigdheden die er te bedenken zijn.
——————————


Zondag 20 mei 2012 is op The Amsterdam Traditional Textiles Fair een grote verscheidenheid aan textiel vertegenwoordigd uit alle delen van de wereld, zoals Afrika, Azië waaronder Afghanistan, Centraal-Azië, de Chinese minoriteiten, India, Pakistan, Nabije-, Midden- en Verre Oosten en Europa.
——————————


Nagypalli Pince Galéria heeft vanaf 2 mei tot 15 september 2012 een nieuwe expositie met de titel Er was eens, sprookjes en andere verhalen. Een verrassende en kleurrijke verzameling Naïeve/outsider kunst vult dit jaar de ruimte van de galerie. De foto’s van Eddy Smid laten schitterende fresco’s uit Bodvalenke zien en een aantal grappige voorbeelden van ’toevallige kunst’. Op doek, papier, textiel, in hout en steen, vertellen heel bijzondere kunstenaars hun heel eigen verhalen.

Openingstijden van de galerie: donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
——————————


Aan de invloed van werkkleding op het modebeeld is niet te ontkomen. De alom tegenwoordige spijkerbroek bijvoorbeeld, veroverde vanuit de mijnen van Californië de straat én de catwalk. De expositie Werkstijl neemt de relatie tussen werkkleding en mode, waarin function fashion wordt, onder handen. Natuurlijk bij Museum Rotterdam, want over deze werkstad wordt gezegd dat de overhemden al met opgerolde mouwen in de winkel liggen. Gastcurator Monique van Heist presenteert in het Schielandshuis authentieke no-nonsense kleding en de hierop geïnspireerde creaties uit de modewereld. De expositie is te zien tot en met 30 september 2012.
——————————

Tot en met 19 mei 2012 is in de leesserre van de bibliotheek in Boxmeer de tentoonstelling Borduren zonder grenzen te zien. Traditionele borduurtechnieken en weefsels uit Azië – Midden-Oosten – Noord-Afrika en de Balkanlanden, en koptisch textiel uit Egypte. Ook is er etnisch naaigereedschap en zijn er accessoires te bewonderen.


Het textiel is verzameld tijdens de reizen die gemaakt zijn in de periode van 1965 tot 1990. De expositie is bedoeld om deze verzameling onder de aandacht te brengen, met de mogelijkheid voor overname van objecten. Heb je bijzondere interesse in het tentoongestelde textiel (er is meer dan op deze foto getoond kan worden), verzamel je zelf of kun je er meer over vertellen, laat het dan Marlie Lamers weten. Haar e-mailadres: marlie.lamers@xs4all.nl Tel.: 0485-574639.

5 gedachten over “Exposities voorjaar 2012

  1. O Berthi , Ik will een vliegreis langs al dat moois !! dank voor alle info, dat wordt uuren googlen Fijn weekend Basje Palmpalm pasen ei koerei

  2. En dan natuurlijk ook nog de Floriade in Venlo, niet voor textiel maar voor de natuurliefhebbers. Dat gaat volgens mij goed samen!

  3. wat een fantastisch aanbod! ik zou willen dat ik overal heen kon. dank, dank om ons op al dit prachtigs te attenderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *