Merklap Elfstedentocht


MaaikeW: ‘De bedoeling was een zege-merklap met de “tocht gaat door” aankondigingsspreuk van Wiebe Wieling (voorzitter Elfstedentocht) er op, net als de aankondigingsspreuken van de laatste edities die er reeds op geborduurd zijn. Op het moment van de persconferentie zat ik klaar met mijn lapje om de spreuk vast te leggen, alhoewel de ratio natuurlijk ook wel doorhad dat het weleens niet door zou kunnen gaan. Nu ligt het lapje klaar om later dit jaar af te maken, het is een schaakbordmotiefmerklap, mijn eigen principe en dat houdt in dat de lap verder af te maken is op basis van wat rekenwerk. Dit soort lapjes verdient het om altijd even te blijven liggen omdat dan de mooiste oplossingen naar boven kunnen komen zodat dit lapje ook mooi voltooid kan worden als herinnering aan die heerlijke Elfstedentochtkoorts.’

7 gedachten over “Merklap Elfstedentocht

 1. Maaike, prachtige uitvoering met een perfecte kleurkeuze. Het donkerblauw associeer ik met heel erg koud en hoe lichter het blauw wordt, hoe minder de vorst! Ik hoop dat het de komende winter lukt om deze merklap af te maken. Het zou zonde zijn om hem erg lang onafgemaakt te moeten bewaren in de kast.

 2. Het tekstgedeelte zal geduld moeten hebben maar het randje er om heen en het randje tussen het tekstgedeelte en motievengedeelte kan ik rustig borduren net als dat wat ik onderaan wil hebben. Ik gebruik deze schaakbordmotiefmerklappen vaak om restant garen op te maken omdat er nog geen strengetje garen voor nodig is om een merklapje te voltooien. Het garen is een oude DMC verloopkleur die al een aantal jaren niet meer verkrijgbaar is, ik heb er bij aan de kleuren van het ijs gedacht maar ook aan de ijle tinten van de lucht in de winter die eigenlijk weinig kleur weergeven. Linnen 16-draads Zweigart van de Handwerkboetiek no. 52.

 3. Zowel de ijsblauwen als ook de lettervormen heel passend bij de elfstedentocht.
  Ik wist niet dat dit schaakbordmotief heet, maar vind het een toepasselijke naam. Elke letter heeft dezelfde ruimte. Net als bij de “theedoek”.

 4. Die verloop kleuren DMC zijn toch nog gewoon verkrijgbaar???? of net deze blauwe niet ??
  L.H.

 5. Oh, prachtig zeg!!! Heel erg mooi wat er tot nu toe geborduurd is!! Tja, en jammer van de tocht, maar wie weet wat voor moois er nu op komt te staan…!

 6. Licia, verloopkleuren van DMC zijn nog steeds verkrijgbaar maar deze blauwe niet. Er zal vast wel iemand zijn die precies kan vertellen wanneer DMC verschillende ombre-kleuren uit hun assortiment heeft gehaald, ik heb indertijd 2002/2003, nog het nodige gekocht van de uit het assortiment gaande kleuren garen. Dat maakt het voor mij juist extra leuk om mee te borduren omdat ik natuurlijk maar beperkt garen heb.

 7. er kunnen meer de-elfstedentocht-ging-toch-niet-door-lappen gemaakt worden dan de-elfstedentocht-gaat-door-lappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *