Textielpost – Elfstedentocht

Vandaag nemen we afscheid van de winter, de lente is begonnen om 06.14 uur. Sinds 1896 is het begin van de lente nog nooit zo vroeg gevallen en zoals het er nu uitziet komt maart 2012 in de top drie terecht van de warmste ‘maarten’ ooit. We gaan in stijl de winter afsluiten en wel met een textielkaart waar schaatsers op afgebeeld staan die op 26 februari 1986 meededen aan de 14e Elfstedentocht. Helaas zagen we de afgelopen winter de Elfstedentocht net aan onze neus voorbij gaan. Nu gaat onze hoop uit naar de winter van 2012!


MaaikeW: ‘Weet je nog dat we vorig jaar over dit kaartje hadden? Stuur maar als het winter “is” schreef je. En toen de Elfstedenkoorts zijn intrede deed, was het kaartje spoorloos. Ik had me er erg op verheugd, eindelijk weer een Elfstedentocht, maar ook dit jaar ‘giet it net oan’ en ’t was zo’n mooi verjaardagscadeau geweest (ben 13-2 jarig), de koorts maar vastgelegd in een Elfstedentocht-merklap, de derde!’

Ontzettend jammer dat we de afgelopen winter de tocht der tochten net misliepen. Eens moet hij toch weer gereden kunnen worden. We houden de moed erin en gaan voor de winter van 2012. Ondertussen maak je me wel heel nieuwsgierig naar je Elfstedentocht-merklappen, Maaike. Krijgen we de merklappen hier eens te zien?

10 gedachten over “Textielpost – Elfstedentocht

 1. Tja, weer een jaar wachten op misschien een kans op.. de Tocht der Tochten! We hebben laatst nog met veel plezier herinneringen opgehaald aan de tocht in 1985, toen mijn vader hem gereden heeft. Wat waren we trots!! We hadden hem briefjes meegegeven met onze naam en telefoonnummer, die hij van ons onderweg aan toeschouwers moest uitdelen. Het was dan de bedoeling, dat die mensen ons even zouden bellen om ons, in Zeeland achtergebleven familie, enig idee te geven waar onze vader zich zou bevinden… want mobieltjes bestonden in die tijd nog niet! Nooit geen belletje gehad overigens, ha ha! Maar mooie herinneringen zijn het wel!

 2. De laatste merklap is nog niet af hoor, ik hoopte natuurlijk op een merklap waar je een zege in kunt verwerken maar als er dan wordt aangekondigd dat de tocht niet doorgaat… (Als echte Friezin moest ik even slikken al was het begrijpelijk, ik heb in 1997 de laatste tocht gemist omdat ik toen in Engeland studeerde en had heel graag weer een tocht mee willen maken, ook om de kinderen te laten zien.) Ik heb de lap even terzijde gelegd om aan een andere te werken, de eerste twee zijn wel af. Bij beide zit er nogal een verhaal achter, zoals dat hoort bij quilts en merklappen. Eigenlijk hoop ik dat een Merkwaardig lid ook zo bevangen is door de Elfstedentochtkoorts van dit jaar dat ze een merklap over dit bevroren water in levert voor de jubileumtentoonstellling van volgend jaar!

 3. Geen elfsteden, maar een lap,,Geweldig.Ben benieuwd naar het resultaat., maar ja als er meerdere werken tegelijk onderhanden zijn, mag deze ook blijven liggen tot de volgende Tocht der Tochten Fijne dag. Basje

 4. Hej Berthi/MaaikeW, zou leuk zijn als we de merklappen te zien krijgen, een mooi alternatief voor de echte elfstendtocht die we helaas niet hebben gehad.
  Fijne dag, groetjes

  ps. Berthi, wat leuk is dat toch de textielpost, vooral als je onverwachts verrast wordt met een kaart 😉

 5. Zou het beheersbaar zijn, een volgende elfstedentocht? Ik kan me na de laatste tocht herinneren dat er op tv. iemand het commentaar leverde: “Er komt nooit meer een elfstedentocht”, gezien de mass’s mensen (en drank) die het met zich meebracht….Het zou wél prachtig zijn voor Friesland, een Friese elfstedentocht.
  En een merklap erover is natuurlijk mooi meegnomen. Maar laat de winter maar stoppen bij de grote rivieren!

 6. Genietend van het mooie voorjaarszonnetje (achter het glas) denken wij aan de elfstedentocht, die helaas niet door ging. Dit hoort bij Nederland. Altijd gevolgd op de tv. De pan met erwtensoep stond klaar om zoveel mogelijk tijd naar de tv te kunnen kijken.
  Wat een goed idee van Maaike om de link te leggen met het onderwerp voor de tentoonstelling van Merkwaardig. IJs = bevroren water.
  Niet alleen het merklappenboek van Berthi kunnen wij verwachten.
  Het merklappenboek van Maaike zal een groot stuk Nederlandse geschiedenis
  worden, Maaike is nog jong, dus schrijft (borduurt zij) nog vele jaren aan haar boek.

 7. @Elma, jij hebt verwachtingen van mij! Ik kijk nog niet zover vooruit hoor, maar ik hoop wel een stukje bij te dragen aan de Nederlandse merklap van deze tijd! En hoe dat de komende jaren er uit gaan zien, dat is altijd weer de momentopname zelf.

 8. @lheurebleue, de voorpret is ook veel waard!:-)

  @lupineke, schitterend verhaal!

  @MaaikeW, goed idee van je!

  @Willy, onverwachte kaartjes in je brievenbus zijn altijd zo leuk!

  @Mieke S, wat zou het ontzettend jammer zijn als we geen Elfstedentocht meer krijgen!

  @Elma, een geborduurd Elfstedenboek, ik zie het al voor me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *