Six Yards Guaranteed Dutch Design


Vandaag ging ik met het Boekenweekgeschenk Heldere hemel van Tom Lanoye gratis op pad met de trein. Mijn reis ging naar Arnhem, en wel naar het Museum voor Moderne Kunst Arnhem voor de expositie Six Yards Guaranteed Dutch Design die te zien is tot en met 6 mei 2012.


De oorsprong van het bedrijf Vlisco ligt in een textiel handdrukkerij die Jan Willem Sutorius aan het begin van de negentiende eeuw in Helmond vestigde. In 1844 komt het bedrijf in handen van de Amerikaanse ondernemer Pieter Fentener van Vlissingen die de inventaris en de gebouwen van de katoendrukkerij annex blauwververij van Sutorius zoon koopt. Wanneer de overname in 1846 officieel is, wordt het bedrijf omgedoopt tot P. Fentener van Vlissingen & Co. De doelstelling om handbedrukt textiel te produceren en in binnen- en buitenland te verkopen, wordt in 1852 gerealiseerd met de uitvoer van imitatiebatik naar Nederlandsch-Indië.


Een van de vele stalenboeken van Vlisco.Een klein overzicht van de grote hoeveelheid dessins van Vlisco.


Op 1 mei 1961 werd deze zeilboot, met zeilen gemaakt uit Vlisco stoffen, door het personeel van Vlisco aangeboden aan Jan Fentener van Vlissingen. Hij was toen 40 jaar directeur van Vlissingen & Co. Toen het twee maanden later door een schenking van Fentener van Vlissingen mogelijk werd om op het terrein van de fabriek een Vliscomuseum op te richten, kreeg de zeilboot er onmiddellijk een prominente plaats.


Vlisco flatteert overal. Het meisje showt een jurk in dezelfde stof die voor de fotohoekjes is gebruikt.

Na de Tweede Wereldoorlog volgde de onafhankelijkheid van Indonesië en werd West-Afrika de belangrijkste afzetmarkt. Oorspronkelijk produceerde men ook stoffen voor de Europese markt. Aangezien de omzet daarvan voortdurend daalde, werd in 1981 deze activiteit stopgezet. In 1964 kwam de fusie tot stand met Ankersmit en de Stoomweverij Nijverheid. Deze werd afgedwongen door Unilever. De combinatie ging Texoprint heten. In 1970 werd de naam ‘Vlisco’ ingevoerd, afgeleid van J.P. Fentener van Vlissingen & Co. Aangezien de arbeidskosten stegen, werd verdere mechanisatie doorgevoerd en werd een textieldrukmachine ontwikkeld die het handstempelen verving. Hierdoor vertwintigvoudigde de productiesnelheid. In 1993 werd de laatste handgestempelde doek afgeleverd.


De stof wordt in Helmond ontworpen en geproduceerd, maar het dessin krijgt pas in Afrika betekenis door de marktvrouwen en handelaars. De draagsters zetten de stof om in een kledingstuk, waarbij het dessin een belangrijke rol is voor het eindresultaat.

Alle dessins krijgen een betekenis, zoals het bovenstaande ontwerp van acht bougies. Het wil zeggen dat de vrouw zeker acht mannen aankan. Er is een vergelijkbaar ontwerp met zes bougies.


Lucy Orta, Nexus Architecture Johannesburg Biënnale, installatie 16, 1997.


Sinds 2006 worden alle activiteiten aangestuurd door een merkgedreven strategie. Nieuwe dessins worden niet langer vanuit een handelsrelatie ontworpen, maar uitsluitend vanuit het merkconcept en worden seizoensgewijs gelanceerd. Het assortiment is uitgebreid met Luxury Editions; een kledinglijn en accessoires worden ingezet om de consument te inspireren. In West-Afrika zijn flagship stores en Vlisco Boutiques geopend. In 2010 werd Vlisco Group door Actis overgenomen en wordt de ingeslagen weg verder aangescherpt en uitgediept.


Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreide informatiekrant, waar bovenstaande tekst uitgehaald is, over de Vlisco. Verder verschijnen er twee nieuwe publicaties: Vlisco Fabrics en Vlisco.


Het is niet de eerste keer dat Vlisco aan bod komt. Een kleine greep uit de logjes: Vlisco tijdens de oorlogsjaren, Kamp Vught, Dutch Wax, Vlisco en de Puzzelquilt van Mien B..

16 gedachten over “Six Yards Guaranteed Dutch Design

 1. Hallo Berthi,
  Mooi hè, de Vlisco tentoonstelling. Vooral de tafels met informatie over de verschillende jaren van Vlisco vond ik heel erg interessant. Voor welk boek over Vlisco ben je gevallen? Heb je kunnen kiezen of ben je met beide boeken huiswaarts gereisd?

 2. Deze staat in mijn agenda! Mét workshop van Mien.
  Prachtig, die stoffen van Vlisco!
  (En net ook nog even de puzzelquilt van Mien bewonderd ;-))

 3. Dat was een dag vol indrukken denk ik zo, Gelukkig weet je al heel veel van Vlisco en dan kijk je vast nog vmet veel meer aandacht. De Afrika-bestemde stoffen, dar moet je altijd bij nadenken,

  Was de trein erg vol?? Basje

 4. Vlisco vergeet ik niet meer. Ik vond het ook een erg leuke en interessante tentoonstelling.

 5. Zonder boekenweekgeschenk ben ik nu toch een beetje bij deze mooie tentoonstelling geweest. Dank voor dit prachtige verslag van een geweldige expositie.

 6. Ziet er echt te moeite waard uit. Wat een prachtige stoffen en dan de manier waarop ze verwerkt zijn… schitterend!

 7. Leuk Berthi door Mien B Vlisco leren kennen in Eindhoven bij de tentoonstelling van Jou.Kreeg zij een koffer vol met deze stofjes van ik weet wie maar kom even niet op haar naam. Hiervoor kende ik deze stof niet.
  Bij Merkwaardig dag zat in het cadeautje van 1 euro een mapje gemaakt van Vlisco stofje. Waar ik nog steeds heel blij mee ben.

  Dus jij begrijpt dat ik heel blij ben hier met jou verhaal. Zo leer ik steeds meer hier over met de jaren.

  Fijne dag Liefs José

 8. Goed gereisd met je boekenweekgeschenk Berthi !
  De geplande dag voor de volgende workshop is donderdag 29 maart. Als er veel aanmeldingen zijn weer 1 v.m. en 1.n.m.

 9. @Tineke, voorlopig heb ik één boek gekocht, namelijk het tweede boekje over Vlisco!:-)

  @Saskia, leuk dat jij ook naar de workshop van Mien B. gaat! Dat gaaat een bijzonder dagje worden.

  @Basje, de Veolia trein zat bomvol, de trein van de NS niet. Misschien koos de minderheid voor Arnhem? Daar was trouwens niet van te merken op de tentoonstelling, want daar was het erg druk.

  @Willy, zo’n expositie blijft bij je!

  @Dorothé, dat is nu het voordeel van al die mooie blogs op internet!

  @Hilde, een expositie die jou ook zeker zal aanspreken, alleen is het voor jou niet naast de deur.

  Weet je trouwens wat ik gisteren in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem zag? Dat ze vorig jaar een expositie hebben gehad over Roger Raveel! Jammer dat ik toen nog nooit van deze man had gehoord, want anders was ik zeker een kijkje gaan nemen.

  @José, het is de bedoeling dat steeds meer mensen kennismaken met Vlisco!

  @Mien B., geweldig dat er een vervolg komt! Er is veel belangstelling voor de Vliscostoffen en zeker onder de quiltsters!

 10. Tja…ik ging de andere kant op .

  Maar dat zie je morgen in je brievenbus ☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *