Textielpost – Mongolië


LeonieS: ‘Ulan Bator, Ik verwacht dat deze kaart erg lang onderweg zal zijn, maar ik hoop dat het toch lukt. Een heel vreemde gewaarwording deze stad in Mongolië, ook hier gertenten tussen de flats. Zo’n contrasten oosters en westers en mooie klederdracht zoals je ziet. Moskou was ook prachtig, alleen bloedheet en de treinreis was ook een mooie ervaring.’

Soms kan de post vanuit een ver land razendsnel gaan, zoals bij deze kaart uit Mongolië. Slechts een week was de textielkaart onderweg. Chapeau voor de post!

Zowel het meisje als de jongen die je op de kaart afgebeeld ziet, dragen een del. Del is de naam voor de lange traditionele jurk/jas – belangrijkste kledingstuk – van Mongolië. De jurk is van wol of zijde gemaakt. De meeste Mongoliërs hebben meerdere dels, geschikt voor verschillende seizoenen, evenals een meer decoratieve del voor speciale gelegenheden. Dels voor de winter worden vaak bekleed met schapenvacht. De del heeft een hoge kraag, is vaak fel gekleurd, wordt gedragen met een multifunctionele sjerp door zowel vrouwen als mannen. Etnische groepen worden onderscheiden door de kleur, decoratie, en de vorm van de del. Bij de lange jurk hoort dan nog een passend hoofddeksel.

11 gedachten over “Textielpost – Mongolië

 1. Wat een prachtige kleurrijke kleding, leuk om op de vroege ochtend weer zoveel interessants te lezen over Mongolië! Lieve groet Lupineke

 2. En als extra bij de mooie plaatjes van de textielpost vind ik de achtergrond informatie altijd heel interessant !

 3. Wat een leuke kaart . Ik las de tekst die erbij geschreven is, klikte even door
  en kwam op de uitleg van de Joert, Nu blijkt dat er in mijn geboorte dorp
  Angeren ook een paar staan. We gaan binnen kort op onderzoek uit.

 4. JA …IK HEB OOK AL EEN PAAR AANBIEDINGEN VOOR EEN VAKANTIE IN ZO’N TENT VOORBIJ ZIEN KOMEN…EEN HEEL APARTE ERVARING DENK IK.
  DE KINDEREN ZIJN SCHATTIG…..LOPEN ZE DAAR ECHT NOG HEEL DE WEEK IN DIE DRACHT ??
  EEN SPIJKERBROEK IS MAKKELIJKER IN DE WAS !!
  Moet ineens aan mn Moeder denken …die zei altijd gelijk als er iets nieuws gekocht moest worden, tIs toch wel makkelijk te wassen ??

 5. Nee hoor Licia,de kinderen lopen daar bijna altijd in gewone kleding.Alleen bij feestelijke gelegenheden dragen ze nog deze kleding.Op straat in Ulan Bator zie je nog wel volwassenen in originele kleding lopen,maar dat wordt ook steeds minder.En wat betreft het slapen in zo,n Ger….inderdaad een speciale belevenis.Ik heb een Mongoolse vriendin en heb met haar een tocht over de steppes gemaakt en geslapen bij de herders onderweg in zo,n Ger.Heel lekker koel als het buiten warm is.Bij de reizen die je tegenwoordig ziet wordt er soms ook overnacht in zo,n tent,maar dat zijn tenten ingericht voor toeristen.Veel comfortabeler en ook met goede bedden.Eerlijk gezegd was ik weer blij als het ochtend was.

 6. Waar over praten zij, die twee daar op de trap?
  Wat een prachtige kleding en deze twee kleuters genieten.
  De textielpost blijft een verhaal vertellen van over de hele wereld.
  Zeer benieuwd zijn wij ook naar het onderzoek van Ans naar de joert in haar geboortedorp Angeren in Gelderland.
  Ze zal haar hoffotograaf wel meenemen en dat levert vast mooie plaatjes op.

 7. Hoewel niet meer de dagelijkse dracht, blijft het heel mooi. Vooral dat kleurrijke spreekt me erg aan

 8. @Thera, dank je voor de toevoeging. Zo vertelde Leonie het ook tegen mij.
  Trouwens, zij heeft met haar gezin ook een nacht doorgebracht in zo’n gertent. Heel bijzonder, maar dit zal zeker een tent geweest zijn die voor de toeristen is ingericht.

 9. Wat een mooie foto en prachtige kleding. Ik ben verschillende malen in Mongolie geweest maar heb nog nooit zo’n kleurrijk hoofddeksel gezien. Dit is vast een speciale gelegenheid. Wie overigens benieuwd is naar Mongolie, is welkom op onze blog http://www.mongolie.weblog.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *