Roger Raveel


Het vorige logje De sok is cool deed Hilde direct denken aan Roger Raveel. Zij was gefascineerd door de sokken toen ze het schilderij zag van Schilder aan het werk in Museum van Deinze en de Leiestreek. Het is een typisch Raveel schilderij, felle kleuren en weinig details, alleen wat strikt noodzakelijk is. In zijn geboorte- en woonplaats Machelen-aan-de-Leie is het Roger Raveel Museum.


Roger Raveel (1921) wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II beschouwd. Zijn werk is niet in de bekende kunsthistorische hokjes te catalogiseren. Het is eigentijds en tijdloos. Het schuwt elke eenzijdige benadering. De voedingsbodem van Raveels kunst is zijn onmiddellijke omgeving, wat niet betekent dat Raveel lokaal gebonden zou zijn. De dingen om hem heen krijgen in zijn schilderijen, tekeningen, objecten en installaties een universele betekenis: de man, de vrouw, de planten, de fietskar, de reclame, de technologie worden in tijd en ruimte gezien.

Foto: Hilde

8 gedachten over “Roger Raveel

 1. Prachtige sokken draagt de schilder en dan ook nog een onpaar zo te zien! De schoenen kunnen écht niet. Onlangs las ik dat bruine schoenen zijn ‘voorbehouden’ aan makelaars en anderssoortige verkopers… Waar men zich niet allemaal druk om maakt!

 2. Ik heb met studie naar dit schilderij zitten kijken… heel bijzonder! Nooit eerder van deze schilder gehoord overigens… gave sokken ;)!

 3. Dit is makkelijk, je hoeft dan nooit meer paren bij ekaar te zoeken. Je pakt gewoon twee sokken uit de mand en trekt ze aan.

 4. Ik kan me nog herinneren toen ik mijn cardioloog voor de eerste keer zag, de man
  twee verschillende sokken aan had. Dat gaf me toen niet zo’n tof gevoel. Nu, na vele jaren, een goede gezondheid en een warme vriendschap. Kon ik me geen betere cardioloog wensen.

 5. Wat een leuke reactie van Hilde! Goed dat de kunstenaars van de Leie-streek nu eens genoemd worden. Zij zijn dacht ik in Nederland wat minder bekend en dat terwijl zij zulke prachtige schilderijen hebben gemaakt.
  Berthi, bedankt voor het plaatsen.
  Hilde, als je van deze kunst houdt, dan zou je ook eens naar Sint Martens Latem moeten gaan, zowel het dorp (kunstenaarskolonie) als de musea zijn zeer de moeite waard. Het is er bovendien heerlijk wandelen en fietsen. Wij waren er deze zomer en genoten dit keer vooral van de werken van Jan Brusselmans in museum Dhondt Dhaenens.

 6. Dat is een vrolijk schilderij op de vroege ochtend (nou ja vroeg).en de sokken verhalen zijn heel leuk, Fijne Zondag Basje

 7. @Mieke S, laat ik dit maar niet aan Peter vertellen, want dan draagt hij zijn bruine schoenen nooit meer!:-)

  @Lupineke, voor mij ook nieuw!

  @Elma, ik vind deze sokken super, want ik zou me op straat toch niet echt behaaglijk voelen. Ik zou de indruk krijgen dat alle ogen op mij gericht waren, en dat wil ik liever vermijden!:-)

  @Dorothé, een mooi dierbaar verhaal. Overigens, wat zijn er toch veel mooie, grappige, geinige en aparte sokkenverhalen. Het opschrijven waard!

  @Tineke, bij mij waren ze helemaal onbekend. Ik vind het dus geweldig dat Hilde mij hier attent op maakte en de stijl spreekt me zeer aan. Het wordt tijd om een kijkje te gaan nemen in de Leie-streek en dan ook Sint Martens Latem.

  @Basje, dit schilderij fleurt de dag! Geniet van de mooie zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *