De sok is cool


Foto: Team Peter Stigter

Op Internationale Vrouwendag ga ik het hebben over de (mannen)sok. Gisteren las ik in de Volkskrant dat je je kunt onderscheiden van de mainstream door opvallende sokken te dragen. Was jaren het motto dat witte sokken echt niet konden, nu is het tegenovergestelde. De witte sok was bestemd voor de sport, en die droeg je niet in het dagelijkse leven. Maar ja, bijna niets is zo veranderlijk als de mode. Wat vandaag in is, is morgen weer uit. Enfin, laten we doorgaan op de sok die overigens al vaak ter sprake is gekomen op dit blog. Ik lees verder in de Volkskrant: ‘De standaardwerken voor de gentlemankledij schrijven inderdaad voor dat een sok niet behoort te contrasteren met broek of schoenen. Hij moet ongeveer even donker zijn. En als je het helemáál goed wilt doen, kies je een net iets andere kleur dan die van schoenen of broek. Flessengroen, bordeauxrood en donkergrijs zijn klassiek chique mannensokkenkleuren. Zwarte sokken, nooit opgemerkt door gillende damesclubjes, kunnen dan weer niet altijd, want vaak te contrastrijk. Dat u het weet. Maar draagt u een wit of een licht pak (comfortabel in de tropen), dan kan daar dus prima een witte sok bij. Zelfs als u daar een zwarte instapschoen bij draagt. Vandaar dat er ook altijd geklede witte sokken zijn gemaakt die niet van de dikke sportsoort zijn.’

Na het lezen van het artikel moet ik concluderen dat ‘mijn’ mannen niet dé juiste sokken dragen. Zwart, zwart, en nog meer zwart met af en toe een licht grijze sok erbij. Kan dus echt niet. Het wordt tijd om naar de winkel te gaan om blitse of witte sokken te kopen of ze zelf te breien. Voordeel hierna is dat ik geen problemen meer heb om de goede sokken bij elkaar te zoeken na de wasbeurt. De vraag is alleen of ik de heren zover krijg…


Foto: Ivo van der Bent

Alfredo Gonzales is een sokkenmerk en volgens de initiatiefnemers the first lifestyle sock brand in the world. Hoogste tijd dus om de sok op te waarderen. Maar dat deden wij de afgelopen jaren toch al ruimschoots met de prachtige fleurige gebreide sokken?

11 gedachten over “De sok is cool

 1. @Ine, zo is dat! We gaan gewoon voor de sokken waar we ons happy bij voelen! We laten ons niet van de wijs brengen! 🙂

 2. Geweldige foto, inderdaad! Tja, mijn mannen dragen altijd dezelfde sokken, nl die van de Hema… en Manlief ook met veel plezier bonte zelfgebreide! Voor mijn broertje heb ik inderdaad keurige donkerblauwe tweedwol liggen, niks vrolijke kleurtjes of zo… hoog tijd om er eens aan te beginnen trouwens!

 3. Hier zijn bonte sokken geen probleem, voor manlief wat minder bont dan voor mij maar wél bont. Het artikel van woensdag zorgde hier voor blije gezichten. Niet omdat het nu wél mag, maar omdat ik dus lekker verder kan breien aan leuke, gekleurde, vrolijke en ja…bonte sokken!

 4. Ik heb maar een man in huis en die draagt ondanks zijn leeftijd (58) principieel alleen sokken met stripfiguren. Ze worden wel steeds moelijker te vinden.

 5. Met zijn maat 48 heb ik voor manlief weinig keus.
  Meestal zwart, bruin, donkerblauw of donkergrijs.
  Tenzij ik ze zelf zou breien natuurlijk.
  Maar dat vergt dan wel dubbel zoveel werk als mijn eigen sokjes.
  Gelukkig is Piet tevreden met zijn saaie sokken.
  Ik moet wel gniffelen om je foto’s 😉

 6. Hier zijn sikken geen probleem, Manlief heeft ruitjes , Ik heb kniekousen in alle kleuren, wel aan gepast aan wat ik draag. Zoonlief heeft veel witte en donkere voor het “werk”
  fijne dag Gelukkig niet grauw

 7. Inderdaad: een geweldige foto! Gisteren zag ik op de tv een stukje over sokken met dezelfde inhoud. Geen idee waar het was. Gewoon al zappend tegengekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *