ALV en ATM van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht


Textiel, en nog meer textiel, daar draaide het vandaag om. Zoals je weet staat de eerste zaterdag van maart in het teken van de Algemene Ledenvergadering en de Antiek Textielmarkt van de NVKKMS. De hele dag was de Antiek Textielmarkt geopend: ’s ochtends alleen voor leden en introducés, ’s middags ook voor andere bezoekers.


Van 11.00 tot 12.30 uur werd de Algemene Ledenvergadering gehouden in de grote zaal. Van 13.00 uur was de markt tegen betaling toegankelijk voor andere bezoekers. De grote zaal werd in tweeën gesplitst. In de ene zaal werd tweemaal een lezing gegeven door Trijnie van Spanning-van Oosterom, verzamelaar van oud schoolhandwerk. In de andere zaal waren vanaf 13.30 uur diverse informatiestands. Wilde je meer weten over een oud kledingstuk, antiek textiel of een geheimzinnige techniek, dan kon je met je vragen terecht bij Els de Baan.


Voor prachtige Spakenburger stofjes en mutsjes kon je terecht bij deze Spakenburgse dame.Weefster Nelleke Zuring was aanwezig met onder andere haar geboortedoeken. Een doek is circa 1 m² en geweven van katoen of een mengsel van katoen en linnen. Het wordt geweven in blokken, strepen of in kleur verlopend, maar kan ook in opdracht gemaakt worden. Nelleke weeft de doek in de kleuren van de regenboog en de verschillende kleurschakeringen staan symbool voor de ontwikkelingsmogelijkheden van een kind. De geboortedoek kan gebruikt worden als omslagdoek voor een baby, of als dekentje, boxkleed, speelkleed en knuffeldeken.


Waaiers, té mooi om te gebruiken. Alhoewel we misschien de komende zomer snakken naar zo’n prachtige waaier die ons enige verkoeling kan geven. Ken je trouwens The Fan Circle International en The Fan Museum in Londen?

Jan Geelen gaf in 2007 in Maarn een lezing over de kanten waaier.


Net als vorig jaar was ik ook nu weer als gast aanwezig in Maarn. Twee tafels had ik ingericht met lotusschoentjes, mangeldoeken en er stond een computerscherm waarop mijn blog te zien was. Wederom veel belangstellende mensen ontmoet en gesproken. De tijd vloog, en zoals altijd kwam ik tijd tekort.

10 gedachten over “ALV en ATM van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht

  1. Je foto’s zien er mooi uit. Jammer dat ik al een andere heel leuke bezigheid had afgesproken, maar een volgende keer wil ik zeker aanwezig zijn.

  2. Jammer dat ik moest werken. De Spakenburgse dame zie ik wel eens in de winkel en de lapjes komen me ook heel bekend voor.

  3. wat zull je genoten hebben!! zoveel moois. Ik ben0weg van de geboortedekentjes., od ook een leuke omslagdoen , zovrolijk, fijne zondag om na te genieten Basje

  4. @lupineke, elk jaar op de eerste zaterdag in maart is deze Antiek Textielmarkt in Maarn. Noteer maar vast in je nieuwe agenda!:-)

  5. ALTIJD 1ste zaterdag in MAART in MAARN / 13-16 uur 26 jaar €5 / leden 10-16 uur. Antiek Textielmarkt van de NVKKMS = Nederlandse Kostuum vereniging.
    Dus volgend jaar 2 maart. WELKOM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *