Textielpost – Tanzania

Op deze schrikkeldag reizen we samen met Noor naar Tanzania. Na de fantastische ervaring van de beklimming van de Kilimanjaro, ging Noor vijf dagen op safari. Ze bezocht een Massaidorp en vanuit Arusha stuurde Noor een schitterende textielkaart die precies een maand na verzending (25-1-2012) bij mij op de deurmat viel.


Noor: ‘Deze kaart geeft een beetje de prachtige kleuren weer van de kleding die door de traditionele Massai gedragen wordt. We hebben op ’n markt, waar geen toerist verder te zien was, de pure Tanzaniaanse bevolking mogen ontmoeten. “De” tocht gaat morgen beginnen.’

Bij thuiskomst mailt Noor me het volgende: ‘Ik heb nog wat verdere informatie kunnen inwinnen bij de gids van de bergtocht, maar veel is het niet. De Shuka wordt gedragen door de Maasai, de oorspronkelijke bewoners van Tanzania en Kenia. De kleden die ze dragen zie je nog heel veel op straat en bij de jongens die het vee in de gaten houden. De rode kleur heeft verschillende betekenissen; van een Maasai begreep ik dat de rode kleur wijst op het feit dat ze bloed als dagelijkse voeding hebben. Van de gids begreep ik dat de kleur rood een afwerende kleur is voor het wild als je als herder in het veld je dieren hoedt. Het houdt de leeuwen op afstand. Ook verwijst de rode kleur naar het christelijke geloof. De blauwe kleur verwijst volgens de Maasai naar de hemel. Ook werden de dekens als tafelkleed gebruikt, zowel bij de Kilimanjarotocht als bij de safari.’

10 gedachten over “Textielpost – Tanzania

 1. hallo Berthi, ik vind het bijzonder dat deze kaart uit Arusha nu op jouw blog geplaatst is. Er waren weinig postkaarten en dan vooral nog met de dieren uit de Serengeti maar ik ben blij dat ik deze prachtige textielkaart voor jouw verzameling heb gevonden.
  Elke dag speelt deze reis nog door mijn gedachten, aanleiding is soms een kleur, een geur of een gesprek of er schiet me zomaar iets te binnen.
  Jouw kaart heb ik vandaag binnen gekregen, dank je wel.

 2. Deze veelal rode en geruite stoffen doen me aan de Schotse ruiten denken… ik kan me dan ook nauwelijks voorstellen, dat deze stam oorspronkelijk deze felrode stof gebruikte… Is dit traditioneel? Sorry voor mijn vraag, maar het lijkt me zo onwaarschijnlijk dat een Afrikaanse stam deze tinten als oorspronkelijke kleuren kon maken qc verven, weven… Ik word nieuwsgierig naar de herkomst van deze stoffen!

 3. @Noor, ik ben superblij met deze bijzondere textielkaart. Er zal niet snel iemand, die ik ken, naar Tanzania gaan. Dat jij mij mailde voordat je op reis ging en naar mijn adres vroeg om een eventuele textielkaart te sturen waardeer ik al enorm, want jij ging in principe naar Tanzania voor de beklimming van de Kilimanjaro. En dan is het helemaal te gek dat je zo’n kleurrijke kaart tegenkomt!

  Zelfs de postzegel heeft met je reis te maken… hierop staat de olifant afgebeeld van de safari!

 4. Wat leuk om nu deze kaart van Noor bij jou te zien. Ik heb de verslagen van haar reis met veel pleizer gelezen.

 5. Gister hoorde ik dat vandaag ‘complimentjesdag’ is. Daarom Berthi: een complimentje voor je blog waar ik nu al heel wat jaartjes veel van heb opgestoken en veel van geniet.

 6. @Mieke S, dank je wel voor het compliment! Overigens wist ik niet dat het vandaag Nationale Complimentendag is. Daarom is het ook goed om jou als trouwe lezer en al mijn andere lezers een compliment te geven, want zonder jullie ben ik nergens! En dan al die reizigers die tijdens hun vakantie/uitstapje aan een textielkaart denken. Zonder hen zou het project Textielpost niet bestaan!

  http://www.nationalecomplimentendag.nl/

 7. Kocht in een Dorcaswinkels een mooie beige linnen lap met een voorstelling geborduurd (?) met daarin de woorden Inmagno navigio , de voorstelling is kennelijk een stuk uit een heel lang borduurwerk. Op deze lap staat een ruiter te paard een een boot vol mensen en onderaan een rij vreemdsoortige dieren. De kleuren zijn vaag, geen alledaagse kleuren maar wel mooi. Inmiddels heb ik de geschiedenis al gevonden maar nu de vraag of zo n lap nog van enige waarde is. De lap is compleet afgewerkt en ziet er goed uit, nergens stuk. Wie helpt mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *