Nieuwe garens gebonden

Museum Het Leids Wevershuis opent haar seizoen 2012 met een expositie in stijl. Leden van de landelijke vereniging Weefnetwerk staan hiervoor garant. Zij gingen de uitdaging aan om te experimenteren met nieuwe en ongebruikelijke garens, zoals gemetalliseerd en wateroplosbaar garen, maar ook thermisch, reflecterend en gloeigaren. De weefsters onderzochten de eigenschappen van het garen en de mogelijkheden tot toepassing in plat en ruimtelijk weefwerk. Door deze nieuwe garens te combineren met traditionele materialen en technieken ontstonden verrassende en bijzondere werkstukken. Decoratieve kussens, luxe sjaals en tassen, opvallende sieraden, maar ook prachtige platte weefsels en tere, transparante en kleurrijke objecten. Deze expositie laat zien hoe het traditionele weefambacht is geƫvolueerd tot een moderne kunstvorm.


De landelijke vereniging Weefnetwerk deelde op haar jaarlijkse bijeenkomst in 2010 aan de aanwezigen een klosje ‘onbekend’ garen uit. Het bijbehorende verzoek was met dit garen aan de slag te gaan en een werkstuk te maken voor een wedstrijd met als titel ‘nieuwe garens gebonden’. De respons was enorm, zowel in aantal als in diversiteit van het werk. Een deskundige jury koos uit de meer dan 100 inzendingen het werk van Marleen Jongen-Dijk en Geke Beenen de Bos als winnaars. Marleen maakte een serie van zeven kussens en verwerkte daarin kunstgras, scoubidodraden en een mix van rubbergaren met reflecterend garen. Geke Beenen de Bos viel met haar werk ‘Garen aan Banden’ in de prijzen. Zij weefde 2 x 16 banden van katoen met wit synthetisch garen, verstevigde de banden en naaide ze op elkaar. Van deze geweven banden, die je, indachtig het thema, een ‘nieuw garen’ zou kunnen noemen, vlocht zij een object dat zowel kan hangen als staan.


Ank Hazelhoff won met haar ‘Schelp’ de publieksprijs. Zij zegt hierover: ‘Het weefsel is gemaakt in vier tinten koperdraad gemetalliseerd garen. Het is geweven in een wafelbinding, waardoor een mooie transparantie ontstaat, met aan de randen een linnenbinding. Het oorspronkelijke vierkant is dubbelgevouwen en rondgetrokken waardoor de schelpvorm ontstond. Het experiment was erop gericht te ontdekken hoever je kunt gaan met een koperdraadweefsel om een mooie vorm te krijgen.’

Museum Het Leids Wevershuis vormt door haar geschiedenis en authentieke staat een prachtig decor voor deze expositie. Deskundige vrijwilligers vertellen graag over de woelige historie van dit markante huis(je) en kunnen saillante details en verborgen plekjes laten zien. Tijdens de weekenden zullen ook enkele deelnemende kunstenaars aanwezig zijn voor tekst en uitleg bij het getoonde weefwerk.

Nieuwe Garens Gebonden, expositie van werk van leden van Weefnetwerk. Van 17 maart tot en met 29 april 2012 in Museum Het Leids Wevershuis, Middelste Gracht 143, 2312 TV Leiden. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

4 gedachten over “Nieuwe garens gebonden

  1. Hier wil ik heen! Het Delfts Wevershuisje stond nog op mijn ‘verlanglijstje’, dus dank voor de tip!

  2. Wauw, wat heb je hier weer een mooi verslag van gemaakt Berthi.
    Eerst na 11 maart “Verborgen pracht van China” opruimen en dan richting Leiden. Jonge en hippe mensen in Nederland kijk toch eens wat een mogelijkheden er zijn als je gaat weven!!

  3. Al enkele keren heb ik een expositie van het weefnetwerk regio zuid gezien.
    Altijd ondersteboven van de fantastische sculpturen en structuren.
    Deze komt ook op mijn verlanglijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *