Schoonebeeker schaap


De Schoonebeeker dankt zijn naam aan de plaats Schoonebeek in het zuidoosten van Drenthe. Het is het grootste Nederlandse heideschaap. Zeer waarschijnlijk is de Schoonebeeker ontstaan uit het Bentheimer schaap, dat direkt over de grens in Duitsland werd gehouden. De Schoonebeeker is niet het oudste heideschapenras maar wel het zeldzaamste. De Schoonebeeker schapen op de foto lopen op de Geniedijk: een historische plek bij Fort Aalsmeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.


Afgelopen zaterdag werd een kudde Schoonebeeker schapen geschoren in Aalsmeerderbrug en LiesbethJ was erbij om foto’s te maken en een vacht te kopen. Het spinnewiel is al van zolder gehaald, nu nog spinnen.


Over twee weken komen de lammetjes en tot die tijd blijven de schapen binnen in een mooie oude schaapskooi. Door het vroeg scheren hebben de schapen minder ongedierte en kunnen de lammetjes de spenen beter vinden.

9 gedachten over “Schoonebeeker schaap

 1. Prachtige foto’s, maar, is het niet wat koud voor de schapen om nu al geschoren te worden? Misschien een beetje domme vraag?

 2. Daar sluit ik me bij aan! Ik heb m’n jas ook nog aan…
  Kan LiesbethJ misschien wat meer vertellen over de wolsoort, wat gaat ze met de gesponnen wol doen? Ik ben heel nieuwsgierig.

 3. Ik wil ook graag van Liesbeth waarom deze schapen nu al geschoren worden of worden ze soms 2 x per jaar geschoren?
  En Liesbeth wat ga je met de wol doen na het spinnen? Is deze wol geschikt om truien en vesten mee te breien? Is het geen pikwol??

 4. Over twee weken komen de lammetjes laat LiesbethJ me weten en tot die tijd blijven ze binnen in een mooie oude schaapskooi. Door het vroeg scheren hebben de schapen minder ongedierte en kunnen de lammetjes de spenen beter vinden.

 5. Vroeger kocht ik ook altijd een vacht. En stinken dat dat deed. De hele week riepen we telkens:SCHAAP door het huis. Maar ja het is wel de vooordeligste manier om aan wol te komen.

 6. Zag vandaag in Bentheim bij het kasteel dat de schapen ook daar weer terug zijn. Ik heb jaren geleden ook vachten gekocht. Gelukkig was DH een week weg. Het hele huis stonk. Een dagen last van mijn ogen gehad. Voordat ik eindelijk het wol schoon had waren we dagen verder. Ik heb er dekbedden ervan gemaakt. Naar een paar weken heb ik ze weg gegeven. Onze slaapkamers roken niet erg fris. Volgens mij is het wol later gebruikt om beren te maken. Ach. zo houd je elkaar bezig.

 7. @Anny, een landelijke geur dus…:-)

  @Hilda, erg leuk verhaal. In een ver verleden heb ik ook nog eens een vacht gekocht en een tweedehands spinnewiel. Uiteindelijk ben ik er niet zo ver mee gekomen!:-)

 8. Ik had echt zin om weer eens te spinnen. Mijn spinnewiel stond nog op zolder.
  De wol vind ik te warm voor binnen maar een vest of jasje…..van kriebelen heb ik geen last. Het kan evt. gevoerd worden. Die geur? De vacht staat nu een week in een vuilniszak in de gang; ik heb er geen moeite mee en krijg ook geen klachten van huisgenoten. Ik was de wol na het spinnen. De wol ruikt naar schaap(uiteraard) maar daar heb ik geen moeite mee. Het spinnen vind ik, net als borduren, heerlijk rustgevend. Alleen zaak motten op een afstand zien te houden. Ik had ooit een heel mooi jasje gemaakt. De schapengeur kwam weer boven toen ik ermee in de regen liep. Maar de motten kwamen…….Ik moest het weg doen. Motten, ik dacht dat het iets van vroeger was, maar ze zijn er nog steeds en nog steeds dol op wol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *