Vervolg Friese merklap 1786 in 2012

Misschien herinner jij je de zoektocht nog naar de Friese merklap 1786? Is het wat weggezakt, geen probleem, het is mogelijk om het verhaal na te lezen via de diverse links die te vinden zijn in deze log. Op 11 januari 2012 kreeg ik een mail van MarianneP waarin zij het volgende schrijft: ‘Gister hoorde ik iets wat ik je toch even moet vertellen. We hadden quiltbee van onze quiltgroep hier in de Noordkop van Noord-Holland. Het gesprek kwam op merklappen, we hebben er allemaal wel een aantal van moeder, grootmoeder of zelf op school geborduurd. Een van de leden vertelde even dat ze een merklap bezit, geborduurd door naar ik meen haar moeder naar een patroon uit het museum in Enkhuizen, en ook het patroon nog in haar bezit heeft. Kun je je voorstellen dat ik meteen rechtop zat? Het is een quilter die niet zoveel met computer doet en het hele verhaal rond de Friese merklap was dus langs haar heengegaan.’

De Friese merklap is van zolder gehaald en op de foto gezet. De lap is geborduurd in 1980 door Grietje Reek, geboren in Heiloo in 1919. Het blaadje met kleuraanwijzingen is weggeraakt, maar de lap is geborduurd in de oorspronkelijke aangegeven kleuren.


Nadat het patroon boven water kwam, zijn er enthousiaste borduursters aan de slag gegaan om een nieuwe merklap anno 2011-2012 te gaan borduren. Tot nu toe waren er vier lappen klaar, van Dout, Hennie, Lieny en Jacquelien. Aan deze lijst wordt vandaag de vijfde merklap toegevoegd, en wel die van Hilde uit Belgiƫ.


Het jaartal en haar initialen ontbreken nog, maar die gaat ze absoluut toevoegen.

17 gedachten over “Vervolg Friese merklap 1786 in 2012

 1. Wat een geweldig logje! Wat een enthousiasme en mooie resultaten, en dat alles nav een reclame, chapeau!

 2. Wat ontzettend leuk dat deze merklap is opgedoken. Zo kunnen we het ook nog zien in de originele kleuren.

 3. Het blijft spannend in merklappenwereld Leuk verhaal. Leuke verhalen Het wordt een hele geschiedenis ,OOk voor Enkhuizen Basje

 4. Complimenten! Leuk dat er weer een stukje verhaal aan deze merklap geplakt kan worden.

 5. Complimenten! Leuk dat er weer een vervolg aan dit merklap verhaal is!

 6. Wat leukweer eens over ”de”merklap te horen.De oude en de nieuwe van Hilde. Net nog vorige week had ik er met Elza over gesproken.Als er vele af zijn ,is er misschien een klein geschrifje over te maken.
  Op het ogenblik borduur ik aan een quakerlap.Zo zijn we allemaal maar druk.Jij Berthi met je weesmeisjes ,boeiend.Ik wens je nog veel werkplezier!En velen kijken denk ik uit naar de uitgifte van je boek,h.g. Dout

 7. Leuk te lezen dat het “merklap” verhaal steeds weer iets nieuws naar voren brengt. Wat een toevalligheid weer.

 8. Leuk! het verhaaltje op je weblog. En vooral ook de reacties zijn leuk om te lezen. Zo kan een merklap toch heel wat in beroering brengen. ik ben afgelopen weekend naar de tentoonstelling :”Lap en Pop” geweest in museum “Het Houten Huis”in De Rijp. Erg mooi, oud en nieuw klassiek en modern. Voor wie van merklappen houdt (en Poppen) een aanrader. Bovendien is het ook een leuk museum. Er was voor mijn echtgenoot ook het nodige te bekijken over het boeiende verleden van het Rijper Eiland.

 9. Wat ontzettend leuk om weer iets te lezen over de Friese Merklap en weer een mooi exemplaar voltooid, gefeliciteerd Hilde.

 10. wat leuk dat er nog een verhaaltje achteraf bijkomt, mijn patroon ligt ook no steeds te lonken, maar k moest van mezelf eerst andere afmaken
  na t voeder vogel huis van MB ga ik er mee aan de slag denk ik
  dus dan komt er weer eentje bij…

 11. @ester, ik kijk uit naar de merklap! Het blijft ons allemaal bezighouden en de lap met het verhaal heeft inmiddels een bijzonder plekje ingenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *