Groeimeter merklappenboek V


Het was niet de eerste keer dat er een bezoek werd gebracht aan het Stadsarchief Amsterdam, althans voor Peter. Mij trof je vandaag voor het eerst aan in de studiezaal van het Stadsarchief Amsterdam en ik had het er reuze naar mijn zin. Absoluut een leuke ervaring om een kijkje te mogen nemen in historische documenten en boeken, die je van tevoren moet aanvragen. Overigens bleken Peter en ik niet de enigen te zijn die gebruik maakten van het archief. In de loop van de ochtend stroomde de studiezaal nagenoeg vol. Muisstil zat iedereen aandachtig in historisch materiaal gedoken om hopelijk net die ontbrekende schakel in het onderzoek te vinden. Voor het merklappenboek is het archiefonderzoek in een vergevorderd stadium. Misschien nog één bezoek aan het Stadsarchief Amsterdam…

13 gedachten over “Groeimeter merklappenboek V

 1. Weer een ervaring erbij… fijne dag voor jullie..zo schiet het lekker op !!
  Welterusten voor straks ..

 2. Dit lijkt me een heel bijzondere ervaring zo in die historische documenten en boeken ‘snuffelen’.

 3. @Licia Huizer, stapje voor stapje komen we verder!

  @Jeanny, bij wijze van spreken zie ik de weesmeisjes waar ik over schrijf aan het werk. Dit beeld wordt steeds sterker door het onderzoek.

  @lheurebleue, absoluut en er is op dit moment de bijzondere expositie In Memoriam te zien die gisteren (wellicht elke dag) zeer goed werd bezocht.

  http://stadsarchief.amsterdam.nl/actueel/programma/index.nl.html

  @Annelies, gisterochtend liep ik langs je werkplek die op dat moment nog gesloten was. Zo vroeg waren wij in Amsterdam!:-)

  @Basje, ik ga mijn best doen!

  @Lupineke, het is zo leuk om te zoeken en zeker als je boeiende informatie boven water krijgt.

 4. Er gaat heel wat aan vooraf voordat wij je merklappenboek kunnen bewonderen.

 5. Beste Berthi,
  Wat ontzettend leuk dat je een boek gaat maken over Amsterdamse merklappen! Ik heb zelf erg genoten van mijn (Friese) archiefonderzoek en het namen puzzelen. Een kwestie van volhouden en ik hoop dat je genoeg bruikbaars vindt. Succes en ik hoor graag wanneer we het boek kunnen bewonderen !

 6. @elma, er moet heel wat werk verzet worden voordat ik het boek in handen heb.

  @Rosalie Sloof, leuk om een reactie van je te lezen. Ik doe mijn best om er een goed, mooi en informatief boek van te maken. Ik geef niet zo snel op, ik probeer zoveel mogelijk te achterhalen via het archief.

 7. Wat leuk om dit proces te volgen.
  Ik zie een lange tijdslijn: de meisjes aan het werk; de lappen een tijd lang in een kast; meisjes nu oud en overleden (?) jij onderzoek doen en schrijven hier over en wij straks lezen in dat boek en tenslotte jouw boek aansuitend bij de rest in het historisch archief. Mooi toch!

 8. @LiesbethJ, mooi weergegeven! De meisjes die de merklappen hebben gemaakt zijn overleden, ik ga ver terug in de tijd!
  Ik hoop inderdaad dat mijn verhaal een mooie aanvulling is voor het historisch archief en dat er veel mensen genieten van deze geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *