Valentijnsdag 2012


Vanmorgen bij het ontbijt werd ik door de ochtendkrant herinnerd aan Valentijnsdag. Vandaag is het 14 februari, de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven door middel van cadeautjes, bloemen of kaarten. de Volkskrant laat een prachtige foto zien van een werknemer van de bloemenveiling in Bangalore tussen de rozen aan de vooravond van Valentijnsdag. ‘In India heeft de viering van liefde en romantiek een hoge vlucht genomen, ondanks kritiek. Die komt enerzijds uit traditionele hindoestaanse en islamitische kring, die vindt dat de uit het Westen stammende Valentijnsdag een kwalijke uitwas is van de globalisering en op gespannen voet staat met Indiase waarden als het gearrangeerde huwelijk. Anderzijds hebben ook linkse groeperingen moeite met het “neokoloniale” gebruik, dat de toch al enorme inkomensongelijkheid nog groter zou maken. Niettemin is aan Valentijnsdag vooral in stedelijk India nauwelijks te ontkomen.’

Foto: Manjunath Kiran/AFP

Het verhaal over Sint Valentijn kun je in deze log lezen, en hier lees je over La Diada de Sant Jordi. Valentijnsdag 2010 stond in het teken van de rode bolletjes merkgaren, in 2009 regende het hartjes, in 2008 kwam het geborduurde hart van een Marker merklap voorbij en in de log van 14 februari 2007 staat een gedicht te lezen van Veerle Vrindts.
Fijne Valentijnsdag voor iedereen!

3 gedachten over “Valentijnsdag 2012

  1. Daar staan wij natuurlijk helemaal niet bij stil, dat in zo’n andere, niet-Westerse cultuur dit feest een plaats zal moeten ‘veroveren’… maar is liefde niet universeel en voor altijd? Hopelijk vinden de Indiërs een goede manier om Valentijnsdag te integreren in hun levenswijze en geloof! Bijzonder logje Berthi!

  2. Als ik bij een uitgeverij zou werken blies ik die boekgeef-traditie hier ook leven in. Is toch ook heerlijk om te geven of te ontvangen 🙂

  3. wat een mooie foto!
    ik hoop dat jij een fijne valentijnsdag hebt gehad – zoals ik hoop dat ook de andere dagen van het jaar fijn zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *