Groeimeter merklappenboek IV


Tjonge, wat is het ontzettend lang geleden dat ik van me liet horen wat het merklappenboek betreft. Toch zat ik de afgelopen periode niet stil. Ik had een start gemaakt met het schrijven, Peter bracht wederom een bezoek aan het Stadsarchief Amsterdam en met meerdere mensen sprak ik over dit onderwerp. Het verhaal dat ik tot dan had geschreven liep niet lekker. Conclusie: herschrijven! Dat is inmiddels gebeurd en nu ben ik tevreden. De eerste correctie van dit gedeelte is al gedaan door Eva Behrens, want zoals je weet uit een eerder bericht zal zij de correcties doen. Eva heeft dertig jaar (1978-mei 2008) voor Handwerken zonder Grenzen gewerkt en daarnaast voor meerdere (handwerk)boeken de correcties en eindredactie gedaan.

De merklap die op patroon gezet wordt door Loes de Kleuver heb ik uitgezocht en de afbeelding is inmiddels bij haar. Het is de bedoeling dat het niet bij één patroon blijft, in het boek zullen meerdere kleine patroontjes van verschillende merklappen komen te staan. De gedachte op dit moment is, om het grote patroon los bij het boek te voegen. Loes de Kleuver is dé deskundige en ervaren persoon om patronen te maken. Ze werkte al voor het handwerkblad Ariadne toen je nog alles met de hand moest tekenen. Inmiddels gebruikt ze een gedegen computerprogramma waar ze patronen voor diverse magazines mee maakt, onder andere voor het Borduurblad.

Een groot probleem waar we achter zijn gekomen is het fotograferen van de merklappen. Heel lang is Peter bezig geweest om te proberen goede foto’s te maken, maar de omstandigheden waarbij hij moet fotograferen zijn slecht. Een reden om een vakkundige fotograaf in de arm te nemen die als specialisatie het fotograferen van textiel heeft. Het is fotograaf John Drop geworden die ruim twintig jaar ervaring heeft met textielfotografie. Hij is beeldredacteur van ‘Kantbrief’, een uitgave van de Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK). Door tussenkomst van de adviseur beeldende kunst van Kunstfactor deed hij veel opdrachten voor verschillende groepen textielkunstenaars.

Dan was er nog een obstakel dat weggenomen moest worden. Het verzorgen van de lay-out waarvoor wij op de computer geen speciaal programma hebben. Deze taak zal Annette van Waaijen op zich gaan nemen. Annette heeft naast haar werk als grafisch vormgeefster veel belangstelling voor handwerk. Regelmatig exposeert zij met haar werk waarin zij fotografie combineert met handwerk. In deze log zie je borduurwerk van haar en kijk eens op haar website om een indruk te krijgen van haar grafisch werk.

Al met al zijn we na maanden werken een flink stuk verder, maar bij lange na niet klaar. De toon van het schrijven is gezet, elke dag komt er een stukje bij, maar tussendoor vinden er ook regelmatig aanpassingen plaats. Behalve foto’s van de merklappen, komen er uiteraard andere afbeeldingen in het boek die door Peter en mij uitgezocht worden. De scans die hiervoor gemaakt moeten worden, zal ook door John Drop gedaan worden. Het archiefonderzoek is nog niet helemaal afgerond. Er is een nieuwe afspraak gemaakt met het Stadsarchief Amsterdam. Na dit bezoek hopen we het archiefonderzoek af te kunnen sluiten.

Op de afbeelding zie je weesmeisjes van het Burgerweeshuis Amsterdam die onder begeleiding op stap zijn. Deze afbeelding komt uit een zeer kort filmpje van Emile Lauste dat hij in 1899 maakte. Het is de moeite waard om het korte fragment hier te bekijken.

25 gedachten over “Groeimeter merklappenboek IV

 1. Bij een goed boek komt heel wat kijken!
  Je hebt heel wat kanjers ingeschakeld, dus dat wekt hoge verwachtingen!

 2. @Saskia, absoluut! Een boek schrijven vraagt al veel tijd, laat staan als je de rest ook in eigen beheer doet. Maar, een boek maak je nooit alleen. Er is nu een geweldig team en ik heb alle vertrouwen dat er een prachtig boek komt met boeiende informatie. Zelf ben ik al razend enthousiast over de (familie)geschiedenis en de daarbij behorende fraaie merklappen. Ik hoop dan ook echt iets toe te kunnen voegen voor de merklapliefhebbers, maar ook voor de mensen die geïnteresseerd zijn in het Burgerweeshuis van Amsterdam.

 3. Berthi, we kijken allemaal uit naar je boek.

  Op het filmpje dragen de meisjes allemaal iets, een doosje of kistje. Zou dat het handwerk- of naaikistje zijn?
  Of komen ze juist uit de kerk met hun bijbeltjes?

 4. Onder de indruk van al het werk dat het boek in wording met zich meebrengt. Veel sterkte met het schrijven, ik kijk uit naar de verschijning. Onlangs met mijn kleindochters (5 en 7) in het voormalig Burgerweeshuis, nu Historisch Museum in Amsterdam geweest. Het Kindermuseum, op zolder, is aanbevelenswaardig.

 5. @Ine, ik denk dat het een bijbel is. Elke zondag gingen de weesmeisjes in ‘optocht’ naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit moet een heel bijzonder gezicht zijn geweest. Verder kwamen de meisjes nauwelijks buiten de poorten.

  @Anne, fijn om te lezen dat jullie uitkijken naar het eindresultaat. Ik zit nu helemaal in het verhaal en het is heel boeiend.

  De naam Historisch Museum is sinds kort weer veranderd in Amsterdam Museum.

  http://www.amsterdammuseum.nl/

 6. Het is duidelijk dat je niet stil hebt gezeten, er komt heel wat bij kijken om een goed boek te maken, zo te lezen.

 7. Leuk dat je ons een kijkje in de keuken geeft, wat betreft de voortgang van je boek Berthi, bijzonder ook dat er zoveel kundige mensen op je pad komen om je hierbij op professionele wijze bij te staan! Ik heb met studie naar het filmpje gekeken, ook naar de kleding van de meisjes. Heel bijzonder…! Succes met de voortgang!

 8. Berthi, wat goed om dit alles te lezen! Het beloofd een mooi boek te worden! Heel veel succes met de verdere voortgang maar geniet ook van het proces!

 9. Nu krijg je steeds meer waardering als je een mooi boek in handen krijgt,
  wat voor een werk hier aan verbonden is.
  Hier komen heel wat vakmensen aan te pas en dan praten wij nog helemaal niet over het drukwerk en het inbinden.
  Berthi kennende wordt het een prachtig boek wat wij allemaal in de kast willen hebben.

 10. Aanvankelijk dacht ik dat ze een pols-mof droegen..maar omdat ze gewoon in de schortjes lopen zal dat wel niet.
  Wat waren er veel wees kinderen…wat een drama’s zullen er achter zitten.

 11. Wat leuk weer te horen over je boek. Mijn man is bezig met een boek over antieke speelkaarten en ik zie hoeveel tijd dat vreet. Heel veel succes !

 12. zo Berthi , jij zit niet stil en leuk ook dat je het hele proces deelt,er komt een hoop bij kijken….
  fijn dat je vakmensen om je heen kunt verzamelen die je bijstaan, weer een stukje cultuurgeschiedenis, heerlijk!

  fijne dag, hilly

 13. Berthi, ik kijk uit naar een gesigneerd exemplaar!

  Het begint dus nu écht vorm te krijgen. Je weet wat je wilt en je hebt de mensen erbij gezocht. Heel veel succes verder.

 14. Wij kijken allemaal uit naar het eindresultaat.Fijn dat er zulke goede mensen om je heen staan.
  Vorig jaar ben ik begonnen aan mijn 3e pronkrol [de 2e is ook nog niet klaar] waar ik allemaal soort letterlapjes in wil maken.Dus je begrijpt dat boek zal mij zeker aanspreken.Groet Truus

 15. Wat er allemaal komt kijken bij het schrijven en uitgeven van een boek!
  Vol verwachting klopt mijn hart.Het lijkt mij ook reuze interressant en spannend om met zo n opdracht{aan je zelf}bezig te zijn.Ik wens je daarom ook een fijne tijd.
  Je kent toch ook de kunstschilder Nicolaas v/d Waay?Gr,Dout.

 16. Komt die afbeelding van de Kerkgang van de Weesmeisjes van v.d.Waay ook in je boek ?? Hij is prachtig…kijk hoe mooi die Tule?kapjes zijn.

 17. Het doet me enorm goed om te lezen dat jullie zo meeleven en uitkijken naar het boek. Hierdoor wordt het plezier om aan het verhaal en de uitvoering van het geheel te werken voor mij extra leuk!

 18. Heel veel succes met het schrijven van je boek over merklappen. Het zal best wel
  goed komen. Je boek Mangelen en mangeldoeken vind ik ook erg leuk en interessant. Dit boekje kreeg ik laatst van mijn schoonzus Elma,

 19. Interessant om te lezen hoe het met je boek staat. Het is een heel werk en geregel. Ik wens jullie veel succes.
  Mooi speciaal filmpje.

 20. je lijkt een goed team om je heen te hebben. maar het schrijven moet je uiteindelijk helemaal zelf doen. en dat is niet altijd even makkelijk. maar eens je de juiste toon hebt gevonden en in de juiste ‘flow’ geraakt zal het zeker lukken. veel succes daarbij gewenst – en ook veel voldoening!

 21. Berthi,wat een enorm project,heerlyk om te doen.Geniet er van . Zag nu het patroon van de Engelse merklap,wat een mooie tekst. Succes Hannie.c

 22. Hoi Berthi,
  Ik ben de afgelopen weken niet zo vaak op je blog geweest. Het was dan ook een aangename verrassing om te lezen dat je bezig bent aan een boek over merklappen! Ben nieuwsgierig om de zien wat het uiteindelijk gaat worden!
  Met al de namen die je noemt, kan het alleen maar een goed boek worden!
  Groetjes uit België 🙂
  Ann

 23. Hoi Ann, leuk om een reactie van je te lezen. De weg naar het uiteindelijke resultaat kun je op mijn blog volgen en is het boek klaar, dan meld ik dat meteen!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *