Exposities en activiteiten in het voorjaar


Van 17 tot en met 19 februari 2012 vindt wederom de Handwerkbeurs in de IJsselhallen in Zwolle plaats. De beurs is voor het eerst ook op vrijdagavond open, tot maar liefst 21.00 uur. Op de beurs zijn ruim 160 verkoopstands, maar je kunt ook aan de slag op een van de workshoppleinen. Ook zijn er leuke workshops voor kinderen.

Vrijdag 17 februari 2012: 10.00 tot 21.00 uur.
Zaterdag 18 februari 2012: 10.00 tot 17.00 uur.
Zondag 19 februari 2012: 10.00 tot 16.00 uur.
Entree: € 8 en parkeren is gratis.

——————————


Mieke Gorter reist graag en veel. Zij is zeer geïnteresseerd in andere culturen. Hun leefwijze, maar ook het textiel houdt haar bezig waardoor zij inmiddels een prachtige collectie heeft opgebouwd. Een gedeelte hiervan wordt tot en met 11 maart 2012 tentoongesteld in het Oude Raadhuis Aalsmeer. Verborgen pracht van China is te zien van donderdag tot en met zondag, 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

——————————


Al sinds 1846 bedient het bedrijf Vlisco, gevestigd in Helmond, de West- en Centraal-Afrikaanse markt met Dutch Wax stoffen. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteert tot en met 6 mei 2012 de tentoonstelling Six Yards Guaranteed Dutch Design, over hoe Nederlandse stoffen van Vlisco onderdeel werden van verschillende West- en Centraal- Afrikaanse culturen én hun weg vonden in de internationale mode, beeldende kunst en fotografie.

De tentoonstelling gaat in op de geschiedenis van de fabriek en de verhalen rondom de stoffen, schuwt de Nederlandse (post) koloniale geschiedenis niet en werpt een blik op de verschillen en overeenkomsten tussen westerse en niet westerse culturen.

In de voorjaarsvakantie wordt op donderdag 23 februari van 13.00 tot 16.30 uur een quiltworkshop georganiseerd in het museum die aansluit bij de net geopende tentoonstelling Six Yards Guaranteed Dutch Design. De workshop start met een rondleiding door de tentoonstelling waarin de deelnemers kennis maken met het ontstaan van Vlisco en hoe deze stof kunstenaars inspireert. Na een kopje koffie of thee in het museumcafé ga je, onder leiding van quilter Mien Boerekamp, aan de slag met Vlisco stoffen. De Vlisco fabriek stelt reststukken beschikbaar om mee te experimenteren.

Kosten € 25 (dit is inclusief museumentree en kopje koffie/thee).

De workshop is voor volwassenen met kennis van quilten. Graag zelf meenemen: schaar, liniaal, naald, spelden en garen.

De workshop is in het MMKA, Utrechtseweg 87.
Je kunt je telefonisch aanmelden tijdens kantoortijden op 026-3775301 of mailen naar mmka@arnhem.nl

——————————


WildeBoekenMarkt 2012
Opening: vrijdag 10 februari om 19.00 tot 23.00 uur.
Open: zaterdag 11 en zondag 12 februari van 14.00 tot 19.00 uur.
Locatie: Het Wilde Weten, Robert Fruinstraat 35, 3021 XB Rotterdam.
Gratis toegankelijk voor iedereen.

Kunstenaarsinititatief Het Wilde Weten nodigde wederom kunstenaars en kleine, onafhankelijke uitgeverijen uit voor alweer de 3e editie van de WildeBoekenMarkt (WBM).

Op de WBM presenteren kunstenaars, kleine uitgeverijen maar ook een academie en ontwerpstudio’s uit binnen- en buitenland hun meest recente, bijzondere, opwindende en unieke kunstboeken en zines. WBM is dé gelegenheid om bijzondere kunst(enaars)boeken te bekijken, te kopen of te ruilen.

WBM 2012 omvat bijna 20 standhouders en 150 individuele inschrijvingen. De inzendingen komen uit vele landen in Europa, en uit de USA. De meeste publicaties zijn uitgebracht in 2011, maar een aantal is zelfs uitgebracht in 2012. Alle deelnemers zijn samengebracht in de WBMcatalogus.

Foto: werk van Loukia Richards dat te zien en te koop zal zijn op de WildeBoekenMarkt in Rotterdam.

——————————


Lustrumprogramma:
13.00 uur feestelijke ontvangst en opening.
13.30 tot 14.00 uur, vlechten verbindt door Baukje Scheppink.
14.00 tot 14.30 uur, spelen met textiel door Janneke Hogerheijde.
14.30 tot 15.00 uur, breien mag weer door Siemke Hooisma.
15.00 tot 15.30 uur, pauze en mededelingen.
15.30 tot 16.00 uur, wat is ikat? door Agaath Theiken.
16.00 tot 16.30 uur, papier hier door Maria de Werker.

Toegangsprijs: leden Weefnetwerk € 5 – niet leden € 7,50.
Voor meer informatie: Joke Blaauw 0516 – 514 898 johanna.blaauw@planet.nl of Coosje Suiveer 0598 – 321 101 coosje@suiveer.com

——————————


De Textiel Plus kunstdagen 2012 zijn op 16 en 17 maart 2012 van 10.00 tot 17.00 uur in de Lebuïnuskerk te Deventer. Toegangsprijs € 12.

De kunstdagen staan in het teken van één overkoepelend thema: Innovatie en Duurzaamheid. Dit thema, opgevat in de breedste zin, loopt als een rode draad door de tentoonstelling, de verschillende activiteiten en de kerk. Aan de tentoonstelling werken kunstenaars uit diverse disciplines mee. Er is werk te zien van onder andere Alexandra Drenth, Hinnie Steenbruggen, Hannah Streefkerk, Geanne Welles, Brigitte Picavet, Berber Soepboer, CIAAN, Willemijn de Greef en Nina Jansen. Laatstgenoemde zal tevens de opening verzorgen.

Door onder andere Hawar, Hanneke Parmentier en Hinnie Steenbruggen zullen er op onverwachte momenten performances in en door de kerk plaatsvinden. Beide dagen geeft Freedom of Creation demonstratie/inloopworkshop met een 3D printer. Deelnemers kunnen tijdens deze workshop een eigen ontwerp in 3D laten printen. V2_ is een interdisciplinaire kunstinstelling die activiteiten organiseert op het snijvlak van kunst, technologie en samenleving. Draagbare technologie is één van hun thema’s. Piem Wirtz, hands-on projectmanager van V2_, zal vertellen over de geschiedenis daarvan.

In de Latijnse School zullen Ger Brinks en Eliza Bottenberg (Saxion Enschede) workshops geven rond het thema intelligent textiel. Uitgebreidere informatie over het programma en de leveranciers van de Textiel Plus kunstdagen 2012 volgt in het februarinummer van Textiel Plus en op de nieuwe website van Stichting Textiel Plus.
Afbeelding: Mantel der liefde van Alexandra Drenth.

——————————


Van 1 maart tot 1 mei 2012 exposeert theateratelier Het Wilde Oog op de traverse van station Amersfoort een ongewoon fotoproject: SPKNBRG. Kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run werken al twaalf en een half jaar aan een kunstproject waarin het unieke karakter van Spakenburgers een theatrale dimensie krijgt.


De dames Koelewijn, Spakenburgse Diva’s, zijn het boegbeeld van dynamische cultuuridentiteit. Zij tonen hun verbondenheid met Spakenburg in hun dracht. Maar waarom zouden ze daarmee niet nieuwsgierig zijn naar Utrechtse architectuur met visionaire grondslag? Zoals het Russisch Paleisje van Piet Blom in Amersfoort en het Hijmans van den Berghgebouw op de Uithof, een ontwerp van Erick van Egeraat? Spakenburg is, op Staphorst na, het rijkst bedeeld in Nederland met vrouwen die dagelijks in klederdracht lopen. Spakenburg kent nog 200 klederdrachtvrouwen, maar het aantal holt achteruit.

De foto-expositie laat de bezoeker ook kennismaken met acht nettenbreiers. Zij worden gekoppeld aan de kunst van Gerrit Rietveld. Het visnet als praktisch werktuig en cultureel anker van Spakenburg en de kleurenleer van Rietveld. Twee elementaire werelden. Mannen als Hendrik Hopman (93 jaar) boeten driehoekige vlakken in Rietveld-kleuren in een 21 meter lange dwarskuil en zorgen ervoor dat het net tot kunstobject wordt.

Werelden die gescheiden zijn worden door theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run bij elkaar gebracht. De kracht van een collectief verleden wordt voelbaar gemaakt. De culturele rijkdom van Hollands erfgoed wordt door Wild Kijken en Lenig Denken zichtbaar gemaakt. Naast de expositie op de traverse van station Amersfoort is in de Amersfoortse Kunsthal Kade van 3 maart tot 2 april 2012 de foto- en filmexpositie te zien van Het Wilde Oog: Spakenburgse Diva’s.

NS maakt samen met het Wilde Oog deze expositie op het station mogelijk. Exposities op het station dragen bij aan een positieve beleving van bezoekers aan het station. Het is bij uitstek een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Het is de poort naar de stad.

——————————


Museum In ’t Houten Huis in De Rijp toont tot 25 maart 2012 de expositie Van Lap en Pop. De tentoongestelde merklappen zijn onder andere afkomstig uit eigen collectie van het museum, Museum Betje Wolff te Middenbeemster en van de dames Gré Koster-Ris en Marijke Visser-Schermer. De poppen in het museum geven niet alleen aan hoe duur en chique ze konden zijn, maar vooral ook hoe zorgvuldig werd omgegaan met de opvoeding van de tere kinderziel. De tentoongestelde poppen zijn afkomstig van collecties die eigendom zijn van… volwassenen. De poppen komen uit de collecties van mevrouw Adri Rappoldt-Breedveld en mevrouw Ans de Jonge-Schot.

Bekijk dit filmpje om een indruk van de expositie te krijgen.

——————————


Weven en leven – Weeftechniek Helga Paetzold en Hartebloed – Wandkleden van Helga Paetzold zijn tot 26 februari 2012 te zien in Museum Het Domein in Sittard.

De monumentale tapijten die de weefster Helga Paetzold (1933 – 1990) tussen 1955 en 1990 overwegend in Sittard vervaardigde zijn aangrijpend en intens. Haar hele leven werkte zij volgens de traditionele weeftechniek, die zij tot in detail perfectioneerde. Zo was zij in staat haar meest genuanceerde gedachten in wol tot uitdrukking te brengen. Weven was voor haar een levenskunst. Zij putte haar inspiratie uit de spontaniteit van de kinderwereld, de groei- en bloeikracht van de natuur en poëzie.

——————————


Op 9 en 10 april 2012 houdt Fie van Dijk haar jubileumexpositie 25 jaar Lierse kant in Lunteren. Dagelijks geopend van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

——————————


Het quiltfestival in Wilwerwiltz komt er weer aan.

13 gedachten over “Exposities en activiteiten in het voorjaar

 1. Echt te gek…dit kost me de nachtrust…. DE Rijp…. altijd al naar het museum van Betje Wolf en Aagje Deken willen gaan…..zou het er nu van komen?……dit is echt geweldig !
  Wat is er veel te doen….. probeer er in ieder geval iets van mee te pakken !! en Fie natuurlijk…altijd gezellig in Lunteren !!

 2. Oh wat is er weer veel moois te zien en doen…! Misschien ga ik wel even een paar dagen naar Luxemburg, mijn ‘bijna-moederlandje’! Combineer ik ‘even daar zijn’ met het Quiltfestival, lijkt me geweldig! Dank voor alle tips Berthi! Groetjes!!

 3. Hier krijg ik keuzestress van! ;-))
  Wat een hoop interessante aankondigingen schotel je ons weer voor.
  Waarvoor dank natuurlijk!

 4. Wat een werk moet je gehad hebben om al die moois bij elkaar te zetten… en nu nog kiezen welke tentoonstelling het gaat worden….

 5. @Licia Huizer, gewoon mooi je eigen keuze maken uit het enorme aanbod. Een mens kan nu eenmaal niet alles doen!:-) Enne… vooral je nachtrust er niet onder laten lijden, want dat wil ik niet!

  @Lupineke, zelf ben ik er nog nooit geweest, maar… van verhalen en foto’s weet ik hoe prachtig dit quiltfestival is.

  @Saskia, haha, een nieuw woord: keuzestress! Nemen we op in het woordenboek!

  @Mien B, kan me voorstellen!

  @Marijna, geweldig toch dat er zo ontzettend veel te doen is in ons land.

  @Anny, dat heb je goed gezien, het was een aardige klus die de nodige tijd vroeg. Ik doe dit dan ook niet te vaak!:-)

 6. toen ik in t museum was van betje wolff en aagje deeken was ,had ik graag al dat opgevouwen linnengoed eens goed willen bekijken en dat kan nu…

  veel leuks weer berthi!

  groetjes hilly

 7. Inderdaad keuzestress! De Rijp? Een van de mooiste dorpen in Holland….
  Amersfoort: na twaalf en een half jaar moet dit wel een mooie tentoonstelling zijn, de foto’s die je laat zien beloven meer….Zwolle: ik wacht op Nieuwegein, de breidagen. Ik heb de indruk dat in Zwolle steeds minder wol is. Maar voor borduren en quilten kun je er heel goed terecht. Sittard sla ik over, dat is te dichtbij :-))

 8. Wat weer een enorm aanbod op textielgebied.

  Om maar met de eerst getoonde te beginnen. De handwerkbeurs in Zwolle.
  Op zaterdag 18 februari zal ik aanwezig zijn. Van 10.00 uur t/m 14.30 uur zal ik demonstreren bij de OIDFA met mijn kantkloswerk.

  Verder staan er prachtige tentoonstelling bij waar ik nog graag een keuze uit maak.

 9. wat een heerlijkheden! ik moet deze pagina nog maar vaak raadplegen om in de gaten te houden waar ik naartoe wil/kan. dank voor de informatie!

 10. Als er niets tussenkomt ga ik morgen naar het MMKA. Ik googelde op Vlisco en kom nu hier bij jou uit. Dit bericht had ik gemist. Lijkt me een leuke tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *