Traditionele babymutsjes uit het Andesgebergte

Lisette Verkerk: ‘De bergdorpen in de omgeving van Lares zijn zeer authentiek gebleven. In de dalen wordt kleinschalige landbouw bedreven terwijl op de hoger gelegen hellingen grote kuddes lama’s en alpaca’s worden gehoed. De vrouwen spinnen en weven de traditionele kleding en de mannen bewerken het land. Het weefwerk in deze regio heeft een enorme diversiteit aan motieven en patronen die geïnspireerd zijn door het dagelijks leven en de directe leefomgeving, het landschap, de flora en fauna.


De babymeisjes in deze regio dragen een mutsje met vrolijk gekleurde bolletjes. Dit mutsje wordt Khanka genoemd. Wat in de oude indianentaal, het Quechua, zo iets betekent als ruw, onregelmatig, wat verwijst naar het wat ruwe, onregelmatige oppervlak van de bolletjes.

De babyjongens dragen van kleins af aan een chullomuts met ingebreide motieven van lama’s, vogels, bloemen…

Aan de vorm, kleuren en patronen van de gebreide chullo’s is te herkennen uit welke regio iemand vandaan komt. Soms zijn de chullo’s versierd met glaskralen, witte knoopjes en zoals in de regio Ausangate met enorme pompons.


Wil je ook zo’n leuk mutsje leren breien? Ontdek de interessante breitechnieken van het chullomutsje in de workshop “Breitechnieken van het chullomutsje” op zaterdag 10 maart en zondag 11 maart 2012 in Nuenen, Noord-Brabant en dinsdag 27 maart 2012 in Burdaard, Friesland van 10.00 – 16.00 uur.


In huiselijke sfeer leer je breien op vijf pennen met een haakje en ontdek je de breitechnieken van het geschulpte randje, het inbreien van een motief en het vrolijke bolletje uit de meisjes mutsjes.

De prijs van de workshop is € 45,00 p.d. exclusief materiaal. Het materiaalpakket met een setje van vijf originele breipennen met een haakje gemaakt van fietsspaken en bolletjes wol is te koop voor € 12,50. Heb je interesse in de workshop “Breitechnieken van het chullomutsje”? Je kunt je opgeven via 0519 841701 of lisette.verkerk@gmail.com’

3 gedachten over “Traditionele babymutsjes uit het Andesgebergte

  1. Wat een schattige mutsjes, ze zien er nog best ingewikkeld uit, dus ik kan me voorstellen dat een workshop heel interessant is! Leuk om meer te lezen over het handwerken in dit gebied!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *