Karmijnrood, het rood uit cochenille luizen

Lisette Verkerk: ‘Volgens de traditie van de hooglandindianen wordt er veel rood en oranje verwerkt in de geweven en gebreide producten.


De rode kleur is afkomstig van de cochenille luizen die leven op de schijfcactussen. Na de regentijd, in de maanden maart en april, als de schijven van de cactussen zich gevuld hebben met water, en de luizen die leven van het sap van de cactussen lekker dik zijn, worden de luizen door de families geoogst.

Na het oogsten van de luizen, moeten deze lange tijd drogen in de zon alvorens ze tot poeder gemalen kunnen worden.


Voor het verven wordt er water gekookt in een grote pan op het houtvuur, en wordt er een handje cochenille poeder toegevoegd. Vervolgens wordt de gesponnen wol in het verfbad ondergedompeld en wordt het geheel gekookt tot de juiste kleur is bereikt. Puur cochenille geeft een paarse kleur. Door toevoeging van mineralen verandert de kleur in oranje, roze of donker rode tinten.


Laat de prachtige paars-, roze- en roodtinten onder je handen ontstaan! In samenwerking met HAWAR organiseert PUMA trekking, zaterdag 25 februari en zondag 26 februari 2012, de workshop “Wol verven met cochenille luizen”. Dit weekend ga je volgens de Peruaanse traditie wol verven met cochenille.


De prijs van de workshop is € 95,00 inclusief uitgebreide lunch en cochenille en mineralen en van het verfweekend € 190,00 inclusief uitgebreide lunch en cochenille en mineralen. De prijs van de workshop is exclusief wol. Deze is te koop voor € 5,00 per 100 gram.

Heb je interesse in de workshop “Wol verven met cochenille luizen”? Je kunt je opgeven via 0516 451020 of hawar@hawar.nl’

13 gedachten over “Karmijnrood, het rood uit cochenille luizen

 1. In je vorige blogje was ik al verdwaald via de link van Lisette…nu kom ik hier terug en staat er nóg eentje!!
  Luizen op mijn cactus…ik moet er niet aan denken!!
  Zou ik er ook mee kunnen verven?
  Je krijgt toch een heel andere kijk op die beestjes.

 2. Gaaf, ik ken verschillende mensen die ook zelf met cochenille verven, maar die doen het waarschijnlijk niet op de Peruaanse manier…! Heb ooit nog wel eens een potje gedroogde luizen gekregen van iemand, dat voelde toch wat dubbel hoor ;)! Maar de resultaten zijn schitterend!

 3. Het verhaal over de luizen is nieuw voor mij. Het is toch onvoorstelbaar wat de natuur ons allemaal levert!

 4. De luizen worden niet alleen gebruikt als verfstof voor wol en stoffen, maar ook in de levensmiddeleninsdustie. Het glazuur van de zgn. roze koeken is er mee gekleurd en ook de chorizoworst uit Spanje.
  Mooie kringloop.

 5. Daar moet je toch heel veel luizen voor nodig! Een vreemd idee, maar het resaultaat geeft mooie kleuren.

 6. Leuk om hier bij Berthi het Luizenverhaal te lezen.

  Wat zal Octavio het koud hebben ( ze zijn inmiddels in Nederland ) hij moet dan maar lekker een eigen gebreide muts opzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *