Textielgroep StiQs in Museum de Kantfabriek

Vanmorgen werd de expositie Van alle kanten in Museum de Kantfabriek geopend door Hanny Spierenburg, adviseur textiel bij Kunstfactor. Leden van Textielgroep StiQs tonen nieuw werk. Een bezoek aan Museum de Kantfabriek was het uitgangspunt.


Kapjeskant van Marga Lansink-Paes. Inspiratiebron: ‘De kant is al ge├»nspireerd door het tekenwerk van Jan Duyvetter en mijn verzameling kledingstukken uit de Nederlandse klederdracht. Collage van bewerkte onderdelen van Marker kapjes (mutsjes) en werkschort. Op het schortenband een couplet van het Marker volkslied.’


Buitenkant van Nelleke van der Eijk. Inspiratiebron: ‘Een oude vervallen boerderij die in 2011 is afgebroken. De laatste bewoonster was Apolonia, de serie waaraan ik nu werk, heeft haar neem gekregen.’


Kant op kant van Gonny de Bekker. Inspiratiebron: ‘Een compilatie van zeer verschillende vormen van kant, rondom het kantwerkstertje van Joost van Geel. Kant van alle kanten, ook op zijn kant, is hier erg letterlijk genomen.’


Witte pruimenbloesem van Marieke Steenhorst-Baas. Inspiratiebron: ‘Haiku van de Japanse haikumeester Buson (1716-1783). Witte pruimenbloesem, nachten worden dageraad – de tijd is gekomen.’


Spelen met kantjes van Teuny Bakker-Stout. Inspiratiebron: ‘Het zijn kleine stukjes werk op een lange strook katoen. Toen de strook klaar was, is er een boekje van gemaakt.’


Voordat het werk zijn oorspronkelijke vorm kreeg, werden er eerst kleine (proef) ontwerpen gemaakt. Het afgebeelde boekje is van Miriam Ooms.

Van alle kanten is te zien tot en met 18 maart 2012 in Museum de Kantfabriek. In het weekend 4 en 5 februari zijn Marga Lansink en Miriam Ooms in het museum aanwezig om uitleg te geven over technieken – ondere andere gelatineprint – en de kunstwerken. Het weekend van 11 en 12 februari zijn Marieke Steenhorst en Nettie Ploeg aanwezig. Zij geven uitleg over onder andere tamponeren op textiel. Op zaterdag 18 februari zijn Marry Gerwig, Teuny Bakker en Ulrike Speelman aanwezig om onder andere uitleg te geven over printen op blik. Het weekend 25 en 26 februari is Nelly van der Elst in het museum en in het weekend van 10 en 11 maart zijn Flox den Hartog-Jager en Gonny den Bekker in Horst.

9 gedachten over “Textielgroep StiQs in Museum de Kantfabriek

 1. Waar ligt Horst?? Hier wil ik heen…. wat je ons hier aan mooie foto’s laat zien, smaakt beslist naar meer! Groetjes van Lupineke

 2. Dus je was al weer vroeg op pad Berthi!!

  Mooi wat je hier laat zien. Vooral het werkstuk van Gonny de Bekker. Daar zit humor in!!
  Dat wordt weer een ritje naar Horst.

 3. Voor mij wordt het ook nog een ritje Horst om dit moois te bekijken.
  Ine zullen we samen ????????

 4. @Miriam Ooms, ik zal de naam toevoegen. In het museum stond namelijk niet de namen vermeld bij de boekjes, of ik het er overheen gekeken.

 5. Prachtig werk. Het museum is sowieso al een bezoek waard voor de rondleiding die er wordt gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *